.............................................................................

...cel mai bun ajutor pentru valoarea acestor informații primite este share pe facebook... și oriunde altundeva !

............................................................................

image-2012-10-2-13334171-46-agricultura-romaniaCealalta fateta a “invaziei romanilor” este deschiderea pietii terenurilor, in detrimentul economiei agriclturii locale, scrie The Guardian. Pe fondul isteriei create in jurul imigratiei romanesti de la inceputul anului 2014 un aspect crucial a fost uitat – granitele s-au deschis in ambele sensuri.

In timp ce tabloidele britanice hraneau isteria iminentei “invazii romanesti”, potentialii intrusi se pregatesc la randul lor de o invazie: la 1 ianuarie 2014 luna de miere a Romaniei ca nou stat membru UE a ajuns la final si, in conformitate cu legislatia europeana, tara a fost obligata sa deschida piata terenurilor pentru investitorii straini.

Pentru Romania, o tara cu aproape 5 milioane de fermieri – circa un sfert din populatie-, a fost un motiv de ingrijorare. Sectorul fermier romanesc se afla de mai mult timp intr-un proces de eroziune cauzat de politicile de piata libera impuse de catre Uniunea Europeana si de statul roman.

Scosi de pe piata de catre gigantii din domeniul investitiilor agricole, care obtin cea mai mare parte a subventiilor oferite prin Politica Agricola Comuna a UE, micii fermierii se confrunta cu o alegere dificila: sa vanda si sa se mute in Occident in cautare de lucru sau sa reziste si sa accepte o viata din ce in ce mai anevoioasa pe masura ce saracia din mediul rural se accentueaza.

Aceasta situatie nu este una noua, scrie The Guardian aratand ca in ultimul deceniu, aproape 1 milion de hectare de teren romanesc au fost cumparate de catre companii straine care au profitat de catre lacunele juridice lasate deschise de catre stat.

In cadrul tranzitiei Romaniei de la comunism la o economie moderna, neoliberala, plecarea taranilor de pe pamanturi a fost perceputa de catre guvern ca un lucru inevitabil, un hop pe drumul catre o economie prospera, occidentala. In cele din urma, a insistat guvernul, totul se va nivela: varstnicii vor muri, iar tinerii vor parasi zonele rurale. Dupa cum explica Achim Irimescu, fostul secretar de stat pentru agricultura, aceasta este “solutia naturala” la problema populatiei rurale din Romania.

In fapt, nu este vorba de o politica sociala ci de mecanica a pietei, de includerea Romaniei intr-o economie globala, ghidata doar de acumularea de bogatie si facilitata de politica. Taranii sunt un obstacol in fata acestei integrari, pentru ca nu produc multa bogatie, insa detin impreuna o resursa extrem de valoroasa pentru multi investitori – teren, cu tot ceea ce se afla pe el si sub el. Potrivit the Guardian, antipatia fata de tarani este, drept urmare, motivata doar de faptul ca stau in calea catorva oameni care fac o multime de bani.

Populatia rurala a Romaniei este in crestere; in fiecare an, peste 100.000 de persoane se muta inapoi la tara de la oras, invinsi de preturile in crestere, de numarul din ce in ce mai scazut de locuri de munca si de salariile mici. La ferma, sustine Dumitru Sandu, expert in imigratie la Universitatea din Bucuresti, “oamenii pot, cel putin, sa se hraneasca. Insa majoritatea acestora nu rezista mult. Tinerii pleaca spre Occident cu contracte de munca temporare si aduc bani acasa pentru a-si sprijini familiile”.

Nu este o coincidenta ca data de 1 ianuarie 2014 a fost o sabie cu doua taisuri, marcand atat deschiderea frontierelor occidentale pentru imigrantii romani, cat si a celor romanesti pentru investitorii occidentali. Acest schimb a fost un fundamnet al aderarii Romania la UE, mai scrie publicatia britanica.

Cu toate acestea, nu putem da toata vina pe Bruxelles. Aceleasi tari care se opun cel mai mult imigratiei sunt de multe ori cei mai infocati sustinatori ai pietei libere care a creat aceasta situatie. Mai mult decat atat, este vorba despre aceleasi tari care profita de deschiderea spre vecinii lor din Europa de Est.

Intre timp, Bucurestiul stie exact ce face. Polonia si Ungaria se confrunta cu aceeasi situatie, insa ambele tari au implementat legi care, intr-o anumita masura, cresc siguranta proprietarilor de terenuri. Desi este posibil ca motivele din spatele acestor legi sa fie populiste si nationaliste, rezultatele acestor politici reprezinta o opozitie la politicile hegemonice ale UE si o masura de protectie a populatiei rurale. Guvernul roman nu are niciun astfel de plan; aici politica terenurilor o urmeaza strict pe cea a UE – o politica care ii poate face pe puternicii Romaniei foarte bogati foarte rapid, incheie The Guardian.

sursa si foto: Hotnews

............................................................................

Suntem un grup de entuziasti, majoritatea voluntari, care consideră că

presa nu este doar o ”gura de iad”

iar libertatea de exprimare NU este libertatea de a minți ci

LIBERTATEA DE A AFLA SI A SPUNE CAT MAI MULT ȘI MAI DES ADEVARUL.

Cei care controleaza presa

(intrega presa se afla in mana unor particulari cu conexiuni aproape clare)

urmaresc sa genereze agitatie, violenta, sa faca publicitate sexualitatii desantate si practicilor sexuale deviante, sa glorifice lipsa de educatie,

sa afecteze pacea fireasca intre cetatenii romani de etnie romana si cei de etnie maghiara,

sa foloseasca minoritatile etnice si sexuale pentru a discrimina majoritatea si a o controla.

Toate acestea se desfasoara conform unui plan intocmit cu precizie si pe care chiar și unii masoni, scarbiti de mizeria care erau pusi sa o faca de catre superiorii masoni, l-au deconspirat.

Ce putem face? Sa ne informam corect, sa fim prietenii si binevoitori unii cu altii, sa ne educam si sa ne unim pentru a face binele.

Cel mai bun ajutor pe care il puteti oferi este

share pe facebook,

înscriere în lista de prieteni,

like pe pagina noastră rostirea și

răspândirea orice prin mijloace proprii a acestor informații !

............................................................................ .