.............................................................................

...cel mai bun ajutor pentru valoarea acestor informații primite este share pe facebook... și oriunde altundeva !

............................................................................

De-a lungul vremii, termenul „vânătoare de balene” a presupus urmărirea şi uciderea mamiferelor marine din grupul cetaceelor – balene, delfini, caşaloţi, în special pentru carnea şi grăsimea lor, produse cu un rol important în economia casnică şi, mai tîrziu, în indsutrie. Veche ocupaţie a populaţiilor ce trăiau pe insule ori în regiunile de coastă ale continentelor, vânătoarea de balene a trecut, treptat, de la statutul de îndeletnicire de subzistenţă la cel de activitate comercială, pentru ca azi să devină o activitate controversată, îngrădită de reguli mult disputate, menite să protejeze ceea ce a mai rămas din cetaceele lumii după veacuri de exploatare. Multe specii de cetacee au fost vînate, în decursul timpului – balene uriaşe, ca şi delfini de dimensiuni mai mici. Dar, printre toate aceste specii-pradă, una pare să fi fost cu deosebire râvnită de vânători: marele caşalot, un cetaceu aparte, un trofeu la care visa orice vânător de balene.

L-am numit “marele caşalot” deoarece este vorba despre cea mai mare – la drept vorbind, e uriaşă! – dintre cele trei specii de caşaloţi pe care le recunosc azi zoologii. Alături de “cel mare” (Physeter macrocephalus), despre care va fi vorba în acest articol şi pe care, în continuare, o să-l numim, pur şi simplu, caşalot, oamenii de ştiinţă au mai descris două specii înrudite, dar de dimensiuni mult mai mici, două specii de caşaloţi pitici (Kogia breviceps şi Kogia sima), care ajung doar la lungimi de cca. 3 metri.

Marele caşalot – specie la care masculii pot ajunge la peste 18 metri lungime şi peste 50 de tone greutate – deşi vânat şi studiat de sute de ani, rămâne încă un animal misterios. Din multe puncte de vedere, reprezintă o excepţie chiar printre marile cetacee. Cele mai mari mamifere din acest grup sunt, în majoritatea lor, balene (dintre ele face parte şi balena albastră, ce poate ajunge la 30 de metri, cel mai mare animal care a trăi vreodată pe Terra). Chiar şi cele mai mari balene, în ciuda dimensiunilor lor colosale, se hrănesc cu plancton – vieţuitoare mărunte (în general, crustacee) care plutesc sau înoată în masa apei. Gurile balenelor nu au dinţi, ci şiruri de fanoane – un soi de lame cornoase (din keratină – aceeaşi materie din care sunt făcute unghiile oamenilor şi penele păsărilor), prin care marile mamifere strecoară apa bogată în vietăţi mici, pe care le reţin, pentru a le înghiţi apoi.

Caşaloţii, însă, spre deosebire de balene, sunt nişte prădători teribili ai adâncurilor. O gură enormă, cu falca de jos plină de dinţi ca nişte ţăruşi, arată limpede că aici e vorba despre vânătoare şi luptă. Hrana caşaloţilor nu sunt mărunte crustacee, ci mai ales calmari de dimensiuni mari, câteodată enormi, care trăiesc în abisurile întunecate ale oceanului, la adâncimi de sute de metri. Ei înşişi prădători, aceşti calmari nu se lasă înghiţiţi cu una-cu două, ci se luptă pe viaţă şi pe moarte, lăsând pe trupul caşalotului mii de cicatrice rotunde, urmele ventuzelor de pe tentacule, aşa cum se pot vedea adesea pe pielea celor mai vârstnici caşaloţi.

Citește mai departe pe Descopera

............................................................................

Suntem un grup de entuziasti, majoritatea voluntari, care consideră că

presa nu este doar o ”gura de iad”

iar libertatea de exprimare NU este libertatea de a minți ci

LIBERTATEA DE A AFLA SI A SPUNE CAT MAI MULT ȘI MAI DES ADEVARUL.

Cei care controleaza presa

(intrega presa se afla in mana unor particulari cu conexiuni aproape clare)

urmaresc sa genereze agitatie, violenta, sa faca publicitate sexualitatii desantate si practicilor sexuale deviante, sa glorifice lipsa de educatie,

sa afecteze pacea fireasca intre cetatenii romani de etnie romana si cei de etnie maghiara,

sa foloseasca minoritatile etnice si sexuale pentru a discrimina majoritatea si a o controla.

Toate acestea se desfasoara conform unui plan intocmit cu precizie si pe care chiar și unii masoni, scarbiti de mizeria care erau pusi sa o faca de catre superiorii masoni, l-au deconspirat.

Ce putem face? Sa ne informam corect, sa fim prietenii si binevoitori unii cu altii, sa ne educam si sa ne unim pentru a face binele.

Cel mai bun ajutor pe care il puteti oferi este

share pe facebook,

înscriere în lista de prieteni,

like pe pagina noastră rostirea și

răspândirea orice prin mijloace proprii a acestor informații !

............................................................................ .