.............................................................................

...cel mai bun ajutor pentru valoarea acestor informații primite este share pe facebook... și oriunde altundeva !

............................................................................

“Nu mi-a fost teamă să beau din apa din iazul de control, nici nu m-am simţit rău după aceea. E ca şi cum ai bea cafea dimineaţa. În cafea, concentraţia de cianuri este de 6-7 mg/litru ( 7 ppm – părţi pe milion)”, a declarat Dragoş Tănase -director General Gold Corporation (RMGC) , potrivit Mediafax.

“Toxicitatea cianurii

Doza mortala pentru om este de 1 mg CN‾/kg greutate corporala. Doar 0,03 mg CN‾/l apa reprezinta doza mortala pentru pestii sensibili, altii putand tolera pana la 0,2 mg/l. La concentratii de peste 3 mg CN‾/l, un rau este mort.  “

Doza toxica de cianura de Na este de 1 mg/kcorp, spune medicina de specialitate,  deci cianura este una dintre otravurile cu cel mai rapid efect.

Cianura inhiba respiratia, altereaza transportul de oxigen la nivel celular si catre creier,  presiunea sanguina descreste. Un simptom initial al otravirii cu cianura este inrosirea pielii, deoarece victima nu poate prelucra oxigenul din sange.

La ingurgitarea a 100-200 mg de cianura de sodiu ritmul cardiac scade la sub 60 de batai pe minut, iar persoana otravita ajunge in coma sau se zbate in convulsii in doar cateva minute. Moartea prin sufocare sau stop cardiac se poate produce in in maxim cateva ore in functie de rezistenta organismului.

 

Unde se foloseste cianura si ce este aceasta?

Cianura de sodiu (NaCN) este folosita in industria miniera a metalelor pretioase, in special in extragerea aurului. In minerit, cianura se foloseste de peste 50 de ani la scara larga, ca si agent de obtinere a aurului si argintului. Cu ajutorul cianurii, 97% din cantitatea de aur poate fi extrasa din rocile care contin acest metal. Dupa ce aurul este extras, solutia contaminata nu numai cu cianura, ci si cu o cantitate mare de metale grele este depozitata in iazuri de steril. Aceste ape reziduale rezultate in urma activitatilor de extragere a aurului si argintului, reprezinta o amenintare serioasa la adresa sanatatii oamenilor si a mediului si nu trebuie eliberate in mediu si apoi deversate in cursurile de ape.

Mineritul aurifier este cel mai mare consumator de cianura, cu peste 180 000 de tone/ anual. De cele mai multe ori tehnica cianuratiei este utilizata in mod iresponsabil ceea ce cauzeaza deversari cu efecte devastatoare asupra mediului inconjurator si a sanatatii umane. Mai mult, ionii de cianura reactioneaza cu alte elemente si se descompun in sute de compusi ce contin cianuri in diverse concentratii. In ciuda riscurilor ce le implica acesti compusi, operatorii minieri nu sunt obligati sa monitorizeze sau sa raporteze starea sau prezenta acestor substante chimice in mediu. Studiile arata ca acesti compusi se depun in tesuturile plantelor si pestilor si persista in mediul inconjurator pentru un timp indelungat.”

“Cianura in minerit

Lesierea cu cianuri permite extragerea granulelor microscopice de aur din minereurile cu concentratii minime si presupune:

• Exploatarea in cariere de suprafata de dimensiuni uriase asemenea unor cratere ce distrug ecosistemul si lasa in urma peisaje selenare.

• Zdrobirea unor cantitati imense de roca in bazine uriase si stropirea lor cu solutie de cianura ce separa aurul pentru procesarea ulterioara. Cianura se combina cu 97% din aur, inclusiv cu acele particule prea mici pentru a fi vazute cu ochiul liber.

• Obtinerea dintr-o tona de minereu a aprox. 2g de aur.

• Multimple riscuri, un exemplu ar fi producerea acidului cianhidric ce este catologat gaz toxic de lupta in Conventia privind interzicerea dezvoltarii, producerii, stocarii si folosirii armelor chimice si distrugerea acestora deschisa spre semnare la Paris in 1993.

Riscuri implicite

Riscurile asociate mineritului cu cianuri implica o serie extinsa de probleme ce pot aparea in gestionarea transportului, depozitarii si folosirii acestei substante toxice.

Accidentul de la Baia Mare ramane unul dintre cele mai relevante exemple in acest sens asa cum demonstreaza si Raportul UNEP din martie 2000. Potrivit acestuia doua concluzii principale s-au impus:
• Bresa in digul lacului de decantare a fost cauzata de o combinatie de factori – deficiente de operare si de intretinere a bazinului cat si vremea rea.
• Urme de cianura au fost identificate in Delta Dunarii la patru saptamani de la accidentul de la Baia Mare, la 2000 de km de sursa deversarii.

In ianuarie 2000, mii de tone de peste au murit in raurile Tisa si Dunare din cauza unei scurgeri de cianuri de la mina Aurul detinuta de compania australiana de ape reziduale cu cianuri s-au reversat din laculEsmeralda. 99 000 m de decantare al minei provocand cel mai mare dezastru ecologic din Europa din ultima decada. Biologii au estimat ca fiind necesari 5 ani pentru repopularea cu peste si intre 10-20 de ani pentru refacerea totala a florei si faunei. Bazinul Tisei era unul dintre cele mai curate rauri din Europa adapostind cel putin 20 de specii protejate de peste. Vulturi pescari, egrete, vidre si alte pasari si mamifere au murit muncand peste otravit.”

sursa: www.coalitiademediu.ro  si  www.faracianuri.ro

Studii si experimente de neutralizare a cianurii din apele infestate cu cianuri la Baia Mare inainte de ’89

Studii si experimente fizico-chimice si biologice in acest sens s-au efectual la Statia de Epurare a Cianurii de langa Iazul de Decantare Baia Mare intre anii 1982 -1985 de catre specialisti in chimie-fizica (de la Institutul de cercetari Miniere Baia Mare), specialisti de marca din biologie ( de la Institutului de Biologie Bucuresti),   si de catre specialistii Uzinei de Preparare a minereurilor aurifere Sasar – Baia Mare.

Limita admisa de cianuri inainte de 1989,  era de 0,20 mg/l pentru deversarea in emisar a apelor infestate cu cianura si  neutralizate cu Hipoclorit de sodiu .

Concluzia:  neutralizarea cianurii  (adica o otrava)  cu hipocloritul de sodiu (gaz toxic) , printr-o reactie din care rezulta ioni de Cl si ioni cian,  adica o alta toxina folosita si recunoscuta ca si gaz toxic in industria militara.

Experimentarile s-au concretizat  intr-un proiect pilot, adica s-a realizat la scara mica, mini-iazul cu ape reziduale infestate cu cianuri,  care imita  conditiile date  din iazul Bozanta – Baia Mare,  s-a efectuat experimente cu plante acvatice care au fost plasate pe mini- lacul creat artifical si alimentat cu apele reziduale  rezultate din extragerea aurului si argintului.

Aceste plante – Zambila de apa si Pistia stratiotes,  in laborator si pe lacurile naturale au proprietatea de a metaboliza toxinele din ape  chiar si unele metale grele in cantitati mici, de altfel in America aceste plante se folosesc in statiile de epurare orasenesti), iar ideea cercetatorilor a fost de a experimenta daca aceste plantute, minunate de altfel , ar putea metaboliza si ionii cian, cianatii si metalele grele ce se aflau in apele reziduale rezultate din iazul de decantare Bozanta – Baia Mare .  Este vorba despre un iaz mai mic (cca 100 ha), decit cel la care s-a petrecut in 2000 accidentul ecologic, acest iaz s-a construit ulterior de societatea Aurul Baia Mare.

Masurarea concentratiei de cianuri inainte si dupa plasarea plantelor a demosntrat o oarecare scadere a cianurii, dar aceasta s-a petrecut in timp, o cauza fiind si aceea a evaporarii unei anumite cantitati de ioni cian,  deci rezulta si o infestare a aerului cu ioni cian, iar efectul a fost c,  in timp plantele s-au uscat si au murit.

Urmatorul experiment a fost acela cu pestii: au fost pusi pesti din raul Lapus (rau in care se deversau apele reziduale) intr-un lac artificial in care apele cianurate au fost neutralizate cu hipoclorit de sodiu, pina la limita admisa de 0,20 mg/l cianura de sodiu.

REZULTATUL: pestii au murit in decurs de 30 – 60 de minute.

Sursa :  Ioana Ardelean – fost angajat la Cenrala Minereurilor Baia Mare (REMIN) si specialist la Iazul de Decantare Boaznta si Staia de Epurare a apelor poluate cu cianuri.

 

 

............................................................................

Suntem un grup de entuziasti, majoritatea voluntari, care consideră că

presa nu este doar o ”gura de iad”

iar libertatea de exprimare NU este libertatea de a minți ci

LIBERTATEA DE A AFLA SI A SPUNE CAT MAI MULT ȘI MAI DES ADEVARUL.

Cei care controleaza presa

(intrega presa se afla in mana unor particulari cu conexiuni aproape clare)

urmaresc sa genereze agitatie, violenta, sa faca publicitate sexualitatii desantate si practicilor sexuale deviante, sa glorifice lipsa de educatie,

sa afecteze pacea fireasca intre cetatenii romani de etnie romana si cei de etnie maghiara,

sa foloseasca minoritatile etnice si sexuale pentru a discrimina majoritatea si a o controla.

Toate acestea se desfasoara conform unui plan intocmit cu precizie si pe care chiar și unii masoni, scarbiti de mizeria care erau pusi sa o faca de catre superiorii masoni, l-au deconspirat.

Ce putem face? Sa ne informam corect, sa fim prietenii si binevoitori unii cu altii, sa ne educam si sa ne unim pentru a face binele.

Cel mai bun ajutor pe care il puteti oferi este

share pe facebook,

înscriere în lista de prieteni,

like pe pagina noastră rostirea și

răspândirea orice prin mijloace proprii a acestor informații !

............................................................................ .