.............................................................................

...cel mai bun ajutor pentru valoarea acestor informații primite este share pe facebook... și oriunde altundeva !

............................................................................

Noua încercare de privatizare a exploatării cuprului de la Roșia Poieni, readuce în prim-plan compania Barrick Gold, liderul mondial în exploatarea minereurilor de aur.

Conform lui Alexandru Pătruţi, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, citat de MONEY.RO, statul român a primit, până acum, peste 10 scrisori de intenţie de la companii interesate de Cuprumin Abrud, printre care şi de la canadienii Barrick Gold, liderul mondial pe producţia de aur, şi Mineco Elveţia, compania care deţine Moldomin, celălalt producător de cupru din România. „Rezervele Cuprumin sunt secret de stat. Vă pot spune, însă, că zăcământul de la Abrud este cel mai mare din Europa. Vorbim de zeci de milioane de tone de minereu din care se extrage cuprul”, a precizat, pentru MONEY.RO, Sorin Găman, director Resurse Minerale din cadrul Ministerului Economiei. Potrivit unor estimări neoficiale, menționate de MONEY.RO, rezervele de cupru de la Roșia Poieni sunt evaluate la 7,8 miliarde de dolari.

Modul în care se organizează licitația pentru aceste resurse ridică cel puțin trei întrebări legate de: 1) suma de la care pornește licitația (85 de milioane de dolari), derizoriu în raport cu evaluarea zăcământului (un pic mai mult de 1% – unu la sută); 2) modul de selectare al celor care primesc informații despre rezervele Cuprumin (informații în lipsa cărora e puțin probabil ca cineva să participe la licitație), în condițiile în care acestea reprezintă secret de stat; 3) de ce trebuie Cuprumin vândută din moment ce în ultimii doi a înregistrat profit (explicația conform căreia statul român nu ar avea resursele necesare pentru realizarea investiției nu stă în picioare – oricât ar fi de bogate, companiile miniere nu fac investiții din banii proprii, ci din împrumuturi luate de pe piețe financiare; nimic n-ar împiedeca statul să facă, la rândul lui, asemenea împrumuturi).

Interesul celor de la Barrick Gold pentru România nu este nou. După prospecțiuni efectuate anii trecuți în județul Arad, pe 18 iulie 2011, Barrick Gold a cumpărat de la bursa din Toronto 38,5 milioane de acțiuni, în valoare de 20 de milioane de dolari, la Carpathian Gold, companie care deține licențe de explorare și exploatare a aurului în România (în județul Hunedoara). Despre controversele legate de firma Barrick Gold la nivel mondial am scris după implicarea Barrick în Carpathian Gold. Din Tanzania până în Argentina, din Australia în Honduras, Papua Noua Guinee, Honduras sau chiar ”acasă”, la Toronto (Canada), direct sau prin diferite subsidiare, Barrick Gold e acuzată de implicare în crime, corupție la cel mai înalt nivel, amenințări, tentative de mituire (acoperite sub forma donațiilor publice), distrugeri iremediabile ale mediului și patrimoniului cultural și distrugeri ale unor comunități locale. Amănunte puteți citi aici. Iar aici puteți citi despre relațiile de afaceri pe care Peter Munk, fondatorul și președintele Barrick Gold, le are cu afaceristul român Arpad Paszkany, principalul sponsor oficial (conform datelor din Monitorul Oficial) al PDL.

Un amănunt asupra căruia am promis însă că voi reveni este modul în care Peter Munk și Barrick Gold acționează pentru a-și spăla imaginea afectată de numeroasele scandaluri în care a fost implicată. În 1992 a fost înființată Fundația Caritabilă Peter Munk, care a cheltuit aproximativ 100 de milioane de dolari în spitale, educație (universități) și pentru îmbunătățirea imaginii internaționale a Canadei.

Pe 30 mai 2006, Peter Munk a anunțat donarea sumei de 37 de milioane de dolari pentru Toronto General Hospital, cea mai mare donație făcută vreodată unei instituții medicale din Canada. O altă sumă, și mai consistentă, de 50,9 milioane de dolari, a fost donată Universității din Toronto, pentru înființarea Școlii Munk de Afaceri Globale.

Donațiile făcute Universității din Toronto au stârnit însă proteste puternice în luna aprilie a acestui an, cadre didactice, personal administrativ și studenții solicitând refuzarea sumelor oferite de Peter Munk și păstratea independeței actului educațional și de cercetare academic în raport cu interesele marilor companii private. Printre cei care s-au alăturat protestatarilor de la Universitatea din Toronto s-a numărat și celebrul lingvist și activist american Noam Chomsky.

Sumele donate de Fundația Munk, considerabile chiar și pentru Canada, reprezintă însă, un procent infim din profitul înregistrat de Barrick Gold la nivel global (doar în 2010, societatea a avut un beneficiu brut de 6,7 miliarde de dolari și un venit net de 3,2 miliarde de dolari).

În aceste condiții, implicarea Barrick Gold în exploatarea zăcămintelor naturale ale României poate genera practici cu care țara noastră e mai puțin obișnuită (și pe lângă care acțiunilor juniorilor de la RMGC pot să pară simple glume). Se va lăsa România amăgită, încă o dată, de fărâmiturile aruncate de marii investitori ”strategici” sau, măcar în ceasul ultim va deschide ochii, e o întrebare la care vom afla răspuns, cel mai probabil, la începutul anului viitor.

Bonus:

Discursul lui Peter Munk despre beneficiile dezvoltării minelor. Urmăriți și imaginile care îi ”argumentează” afirmațiile.

Peter Munk in his own words: speech at the 2010 Barrick AGM

Declarația lui Noam Chomsky, cu ocazia protestelor de la Universitatea din Toronto împotriva donațiilor făcute de Peter Munk.

Noam Chomsky speaks at the Monk out of U of T rally

Sursa: VoxPublica

............................................................................

Suntem un grup de entuziasti, majoritatea voluntari, care consideră că

presa nu este doar o ”gura de iad”

iar libertatea de exprimare NU este libertatea de a minți ci

LIBERTATEA DE A AFLA SI A SPUNE CAT MAI MULT ȘI MAI DES ADEVARUL.

Cei care controleaza presa

(intrega presa se afla in mana unor particulari cu conexiuni aproape clare)

urmaresc sa genereze agitatie, violenta, sa faca publicitate sexualitatii desantate si practicilor sexuale deviante, sa glorifice lipsa de educatie,

sa afecteze pacea fireasca intre cetatenii romani de etnie romana si cei de etnie maghiara,

sa foloseasca minoritatile etnice si sexuale pentru a discrimina majoritatea si a o controla.

Toate acestea se desfasoara conform unui plan intocmit cu precizie si pe care chiar și unii masoni, scarbiti de mizeria care erau pusi sa o faca de catre superiorii masoni, l-au deconspirat.

Ce putem face? Sa ne informam corect, sa fim prietenii si binevoitori unii cu altii, sa ne educam si sa ne unim pentru a face binele.

Cel mai bun ajutor pe care il puteti oferi este

share pe facebook,

înscriere în lista de prieteni,

like pe pagina noastră rostirea și

răspândirea orice prin mijloace proprii a acestor informații !

............................................................................ .