.............................................................................

...cel mai bun ajutor pentru valoarea acestor informații primite este share pe facebook... și oriunde altundeva !

............................................................................

610x0_daca788f7eedÎn urmă cu 159 de ani, Bucureştiul intră în istorie ca fiind primul oraş din lume iluminat cu ajutorul petrolului lampant. Iată fascinanta poveste a momentului în care Capitala a punctat un record mondial.

În anul 1857, Bucureştiul a intrat în istorie ca fiind primul oraş din lume în care a fost introdus iluminatul cu petrol lampant. Însă, înainte ca „marea minune“ să fie înfăptuită, oamenii care trăiau în Bucureşti erau nevoiţi să se descurce pe străzi cu ajutorul lumânărilor. „Chiar dacă a fost introdus iluminatul cu petrol lampant, mahalalele de la periferie nu se bucurau de acest lucru. De fapt, doar centrul Bucureştiului era iluminat cu petrol lampant“, povesteşte istoricum Dan Falcan.

 

Imediat ce se lăsa seara, locuitorii Bucureştiului aprindeau lumânări pentru a putea să-şi lumineze calea sau casele. Tot oraşul era înghiţit de beznă şi cei mai mulţi bucureşteni se culcau imediat ce se lăsa întunericul.

Ploieşti, primul oraş din lume cu „fabrică de gaz“  

Construcţia primei rafinării dotată cu instalaţii moderne a fost începută la Ploieşti, în iarna anului 1856, de către Teodor Mededinţeanu. Acesta a reuşit să finalizeze proiectul un an mai târziu, în 1857, atunci când fabrica de gaz a intrat în funcţiune, fiind trecută pe numele fratelui său: Marin Mehedinţeanu. Utilajele rafinăriei erau comandate din Germania, iar întreaga distilerie de petrol a fost construită pe o suprafaţă de patru hectare.

Fraţii Teodor şi Marin Mehedinţeanu au avut posibilitatea să obţină prin licitaţie concesiunea pe mai mulţi ani a iluminării cu gaz lampant a Bucureştilor (1857) şi, respectiv, a Ploieştilor (1860). Astfel, Bucureştiul a ajuns în cărţile de istorie ca fiind primul oraş din lume iluminat cu petrol lampant. Petrolul lampant produs la fabrica din Ploieşti, spun istoricii, era unul de o calitate superioară, având câteva calităţi incontestabile: era incolor şi inodor şi ardea cu o flacară luminoasă de intesitate şi formă constantă, fără fum şi fără să lase cenuşă sau compuşi răşinoşi în fitil.

Cei doi fraţi au reuşit să spulbere concurenţa şi să ofere servicii de iluminat cu petrol lampant pentru 336 de lei pentru fiecare felinar. Aşadar, de pe 1 aprilie 1857, Bucureştiul era iluminat cu 1.000 de astfel de lămpi. Odată cu introducerea acestor lămpi, în Bucureşti a apărut o nouă meserie, cea de lampagiu. Lampagii aveau de rezolvat o muncă solicitantă, fiind nevoiţi în fiecare zi să aprină şi să stingă lămpile care luminau Bucureştiul.

Felinare cu gaz aerian

În anul 1871, spun istoricii, a fost introdus iluminatul cu gaz aerian şi încă din anul 1868 au fost montate pe străzile Bucureştiului ţevi care să asigure amplasarea a 4.000 de felinare. „În luna decembrie a anului 1871, la Capşa a fost introdus iluminatul cu gaz aerian, fiind montate opt becuri“, încheie istoricul Dan Falcan.

sursa si foto: http://www.identitatea.ro

............................................................................

Suntem un grup de entuziasti, majoritatea voluntari, care consideră că

presa nu este doar o ”gura de iad”

iar libertatea de exprimare NU este libertatea de a minți ci

LIBERTATEA DE A AFLA SI A SPUNE CAT MAI MULT ȘI MAI DES ADEVARUL.

Cei care controleaza presa

(intrega presa se afla in mana unor particulari cu conexiuni aproape clare)

urmaresc sa genereze agitatie, violenta, sa faca publicitate sexualitatii desantate si practicilor sexuale deviante, sa glorifice lipsa de educatie,

sa afecteze pacea fireasca intre cetatenii romani de etnie romana si cei de etnie maghiara,

sa foloseasca minoritatile etnice si sexuale pentru a discrimina majoritatea si a o controla.

Toate acestea se desfasoara conform unui plan intocmit cu precizie si pe care chiar și unii masoni, scarbiti de mizeria care erau pusi sa o faca de catre superiorii masoni, l-au deconspirat.

Ce putem face? Sa ne informam corect, sa fim prietenii si binevoitori unii cu altii, sa ne educam si sa ne unim pentru a face binele.

Cel mai bun ajutor pe care il puteti oferi este

share pe facebook,

înscriere în lista de prieteni,

like pe pagina noastră rostirea și

răspândirea orice prin mijloace proprii a acestor informații !

............................................................................ .