.............................................................................

...cel mai bun ajutor pentru valoarea acestor informații primite este share pe facebook... și oriunde altundeva !

............................................................................

“Marele Absent din dezbatere e însă STATUL ROMÂN. Goţiu observa că reprezentanţii statului în studio erau doi tipi absolut incredibili. Secretarul de stat de la Ministerul Culturii, Vasile Timiş, şi-a şi dat demisia dimineaţă invocînd motive personale. Marin Anton de la Mediu a fost de o nesimţire cruntă, cu replici de doi lei, cu explicaţii incredibil de superficiale, fără replică atunci cînd i s-a citit dintr-un raport scris cu picioarele de către instituţia sa.

Dar problema este şi mai mare. În această dezbatere, statul a fost absent de la bun început. Taberele au fost reprezentate de compania privată exploatatoare şi activiştii anti-RMGC. Unde a fost statul care să negocieze la sînge, să vrea să obţină cît mai mult de la compania cu pricina dacă tot vrea exploatare – măcar atît ceream de la el să-l văd că-i stoarce pe ăia de tot. N-a fost nicăieri. Ni se tot toarnă în urechi că vom cîştiga şi noi, dar diverse documente sînt secretizate.Tot ce s-a obţinut s-a obţinut graţie activiştilor, nu statului. Şi dacă se va face exploatarea, ne vom alege totuşi cu ceva pentru că activiştii au urlat, nu pentru că statul ar fi avut minima tărie de negociator.

Între cele două tabere cad oamenii de acolo, ăia care au urgent nevoie de bani şi sînt dublu umiliţi. Deocamdată sînt angajaţi să ceară job, nu să muncească propriu-zis. Din respect pentru ei nu voi putea fi niciodată un activist înverşunat cu argumente de patrimoniu sau ecologiste. Nu-i condamn nici o clipă că s-au angajat la RMGC să ia un ban, să facă o reclamă, că s-au lăsat puşi să cerşească filmat o slujbă. Nimeni nu poate spune ce-ar face dacă s-ar afla în situaţia lor.

Eu de exemplu sînt clar împotriva acordării unor privilegii imense unei corporaţii. Dar nici nu pun niciodată oameni în balanţă cu patrimoniul sau cu mediul, aşa sînt eu, mai ţăran. Nu exclud posibilitatea exploatării – asta în caz că există posibilităţi mai scumpe dar mai sigure, fără cianuri – demarată responsabil de statul român. Nu sînt de acord nici cu poziţia lui Mircea Toma care îmi spune simplu “statul e incompetent, deci să nu-l mai lăsăm să facă nimic”. Îmi pare rău, dar singura formă puternică administrativă pe care o putem consolida ca să reglemeteze activitatea corporatistă nu poate fi decît statul. Aici trebuie pusă presiunea. Să visăm că vom opri totul cu societatea civilă e naiv.

Academicianul Haiduc a fost singurul care a ridicat parţial problema redevenţelor şi chestiunea prezenţei Statului în toată afacerea asta. Pentru că aici e cheia. Se bat îndîrjit doi pioni care nu au decizia, activiştii şi corporaţia. Şi ceilalţi doi pioni principali au fost anihilaţi: cetăţenii (șterși toți prin joburi în avans la secția “marketing” şi umiliţi deja de viitorul angajator) şi statul român (ineficient şi arogant). Oameni ca acel Anton ar trebui zburaţi instantaneu din aparatul bugetar.

Asta e explicaţia pentru care această bătălie a ajuns la o intensitate fără egal. Activiştii ăştia puţin şi energici au ţinut foarte bine pe loc tot tăvălugul lobbystic. Nu sînt de acord mereu cu argumentele lor. Inevitabil, ăia săraci, mulţi şi vulnerabili sînt mereu ignoraţi cînd vii cu argumente eco sau patrimoniale – ăsta e riscul. Dar alături de ei trebuia să vină un stat care să spună ferm mai întîi: vrem sau nu vrem să exploatăm (din declaraţiile de la Cotroceni, vrem); apoi să spună cum vrea s-o facă, cît cîştigă din asta, să explice de ce nu vrea să deţină mai mult control, să desecretizeze tot, să explice foarte clar cum va fi afectată zona, să explice de ce cianurile sînt singura soluţie etc. Or, Marele Absent tace vinovat sau pentru că e plătit ca şi specialiştii RMGC, sau pentru că n-are cine să-l reprezinte. Traian Băsescu nu a fost încă o dată decît un mic pion de marketing şi nu un jucător real – să te duci pînă la Roşia să faci pe acolo show nu ajută pe nimeni, nici măcar pe ăia de la RMGC.

Deci, dragă Mihai Răzvan Ungureanu, oricît “de dreapta” v-aţi fi declarat de la bun început, ascultaţi de sfatul lui Sorin Ovidiu Vîntu, că a fost profetic: întăriţi-vă statul. Altfel, cu “stat minimal” o să vă alegeţi la nesfîrşit cu înfrîngeri de acest tip. Iar dacă e aşa, măcar să ştim, să ne plătim taxele la Mihai Goţiu şi oameni ca el, că măcar ne reprezintă cît de cît interesele comunitare.

P.S. E şi asta o explicaţie pentru care şi Mihai şi toţi cei de la Alburnus Maior se plîng tot timpul că e dezechilibrată dezbaterea. Pentru că statul nu e cu poziţia lui fermă prezent. (N-am înţeles de ce de la bun început a fost doar RMGC în toată povestea şi nu au discutat şi cu alte companii interesate). Nu poţi cere presei să ţină loc de stat. Statul român nu mai e un negociator, nu mai e un interlocutor. Poţi să faci cea mai calculată şi echilibrată discuţie, cînd ai absenţi pionii principali nu poate ieşi decît ceva cu gust amar. În fond, şi argumentele activiştilor, şi argumentele lui Dragoş Tănase de la RMGC cad mereu, ca nişte bombe, în acelaşi loc: peste un stat tăcut şi incompetent.”

Sursa: Voxpublica   Costi Rogozanu,  semnatarul articolului

 

............................................................................

Suntem un grup de entuziasti, majoritatea voluntari, care consideră că

presa nu este doar o ”gura de iad”

iar libertatea de exprimare NU este libertatea de a minți ci

LIBERTATEA DE A AFLA SI A SPUNE CAT MAI MULT ȘI MAI DES ADEVARUL.

Cei care controleaza presa

(intrega presa se afla in mana unor particulari cu conexiuni aproape clare)

urmaresc sa genereze agitatie, violenta, sa faca publicitate sexualitatii desantate si practicilor sexuale deviante, sa glorifice lipsa de educatie,

sa afecteze pacea fireasca intre cetatenii romani de etnie romana si cei de etnie maghiara,

sa foloseasca minoritatile etnice si sexuale pentru a discrimina majoritatea si a o controla.

Toate acestea se desfasoara conform unui plan intocmit cu precizie si pe care chiar și unii masoni, scarbiti de mizeria care erau pusi sa o faca de catre superiorii masoni, l-au deconspirat.

Ce putem face? Sa ne informam corect, sa fim prietenii si binevoitori unii cu altii, sa ne educam si sa ne unim pentru a face binele.

Cel mai bun ajutor pe care il puteti oferi este

share pe facebook,

înscriere în lista de prieteni,

like pe pagina noastră rostirea și

răspândirea orice prin mijloace proprii a acestor informații !

............................................................................ .