.............................................................................

...cel mai bun ajutor pentru valoarea acestor informații primite este share pe facebook... și oriunde altundeva !

............................................................................

ac-cover Vă invit să cunoaştem una dintre cele mai impresionante păsări răpitoare din lume, pasăre care încă mai supravieţuieşte şi la noi în ţară. Cu o prezenţă impozantă, în care se oglindeşte curajul, ferocitatea, dârzenia şi frumuseţea sălbatică, acvila de munte este una dintre cele mai redutabile prădătoare din lume. A fost încă din cele mai vechi timpuri deopotrivă stindard, drapel şi simbol al unor imperii şi civilizaţii. Nu a fost deloc o pasăre străină de istoria, şi tradiţiile noastre, astfel încât de la vulturul primilor Basarabi la stema statului român de astăzi, acvila de munte ne-a vegheat drumul şi destinul ca popor. Este fără nicio îndoială, cea mai spectaculoasă pasăre din avifauna noastră! Iar noi avem datoria să o cunoaştem şi mai ales să o protejăm!

Acvilă şi vultur. Acvilă sau vultur?

Acvila de munte (Aquila chrysaetos, pe numele ei ştiinţific) este pasărea asociată aproape întotdeauna de oameni cu definiţia şi imaginea de vultur, cu toate că vorbim nu doar de două specii sensibil diferite, ci chiar de două familii separate. Astfel vulturii, sau vultanii accepţiunea corectă a termenului grupează o subfamilie distinctă în cadrul familiei Accipitridae care cuprinde păsări de talie mare, cu aripi lungi şi late şi coadă scurtă, majoritatea cu gât golaş, adaptat scormonitului în cadavre, şi picioare relativ firave, echipate cu ghiare scurte şi drepte.

Vulturii sunt incapabili să vâneze prăzi active şi agile, fiind păsări adaptate perfect consumului de cadavre.
În contrast, acvilele sunt vânători perfecţi, de fapt unii dintre cei mai desăvărşiţi vânători din rândul păsărilor de pradă, alături de ulii şi şoimi, deşi uneori, în special iarna când prăzile sunt rare, acvilele se înfruptă şi din cadavre, dar doar dacă acestea sunt recente.

Deşi la ora actuală specialiştii au reuşit să identifice şi să clasifice aproximativ şaizeci de specii de acvile, acvila de munte este inclusă în subgrupa aşanumitelor acvile propriuzise, sau acvile încălţate (li se pune aşa deoarece tarsul le este îmbrăcat în pene până la baza degetelor). Acvilele din genul Aquila se deosebesc de acvilele codalbi (genul Haliaeetus), şerpari (genul Circaetus), acvilele ulii (genurile Spizaetus şi Nisaetus), precum şi de aşa numitele acvile de junglă (genurile Harpia şi Pithecophaga) şi prin coloritul lor relativ uniform cu nuanţe de negru, brun, ocru, maroniu.

Revenind la acvila de munte, trebuie menţionat faptul că aceasta este specia la care nu doar românii, dar şi majoritatea oamenilor din lume se raportează când se gândesc la un vultur.
Tot acvila de munte este cea mai de succes specie de pasăre de pradă de mari dimensiuni.
A cucerit patru continente, fiind răspândită pe mari zone din Europa, Asia şi America de Nord. Trăieşte chiar şi în Africa, cu precădere în Munţii Atlas, iar în anul 1996, a fost descoperită o populaţie distinctă de acvile de munte în plină Africă Tropicală, mai exact în Munţii Bale din Etiopia.

Peste această suprafaţă imensă, acvilele de munte au ocupat cu succes o serie de biotopuri diverse. Nu vă cramponaţi de denumirea sa, căci în tot arealul său această acvilă nu trăieşte strict în zonele muntoase, cu toate că cele mai multe perechi se întâlnesc în zone înalte. În lume, acvilele de munte s-au adaptat traiului în tundre, taigale, păduri de foioase, zone aride, platouri înalte şi bineînţeles zone stâncoase.

În tot acest areral de răspăndire, ornitologii au identificat un număr de şase subspecii distincte, diferite doar prin nuanţe ale penajului şi dimensiuni corporale. Cele mai mari acvile de munte sunt cele din Peninsula Kamceatka, estul Siberiei şi Munţii Altai, iar cea mai mică subspecie de acvilă (Aquila chrysaetos homeyeri) populează Spania, Insula Creta, nordul Africii, Asia Mică, Caucaz, Peninsula Arabă şi Munţii Bale.

sursa si foto in continuare: http://www.descopera.ro/

............................................................................

Suntem un grup de entuziasti, majoritatea voluntari, care consideră că

presa nu este doar o ”gura de iad”

iar libertatea de exprimare NU este libertatea de a minți ci

LIBERTATEA DE A AFLA SI A SPUNE CAT MAI MULT ȘI MAI DES ADEVARUL.

Cei care controleaza presa

(intrega presa se afla in mana unor particulari cu conexiuni aproape clare)

urmaresc sa genereze agitatie, violenta, sa faca publicitate sexualitatii desantate si practicilor sexuale deviante, sa glorifice lipsa de educatie,

sa afecteze pacea fireasca intre cetatenii romani de etnie romana si cei de etnie maghiara,

sa foloseasca minoritatile etnice si sexuale pentru a discrimina majoritatea si a o controla.

Toate acestea se desfasoara conform unui plan intocmit cu precizie si pe care chiar și unii masoni, scarbiti de mizeria care erau pusi sa o faca de catre superiorii masoni, l-au deconspirat.

Ce putem face? Sa ne informam corect, sa fim prietenii si binevoitori unii cu altii, sa ne educam si sa ne unim pentru a face binele.

Cel mai bun ajutor pe care il puteti oferi este

share pe facebook,

înscriere în lista de prieteni,

like pe pagina noastră rostirea și

răspândirea orice prin mijloace proprii a acestor informații !

............................................................................ .