.............................................................................

...cel mai bun ajutor pentru valoarea acestor informații primite este share pe facebook... și oriunde altundeva !

............................................................................

baraj-kutahyaTurcia se află la un pas de un dezastru ecologic fără precedent, după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, un al doilea dig al unui baraj în trei etape s-a prăbușit. În spatele singurului dig rămas în picioare (din cele trei inițiale) se află 15 milioane de tone de deșeuri cu cianuri, provenite de la exploatarea unei mine de argint a companiei Eti Silver din regiunea Kutahya.

Deșeurile din iazul aflat la 34 de kilometri de capitala provinciei, în apropierea satului Gumus, amenință direct patru localități. ”În cazul cedării și a ultimului dig al iazului de decantare, deșeurile cu cianuri ar putea ajunge cu ușurință în râul Sakarya prin râul Porsuk și apoi în Marea Neagră. Un dezastru de 25 de ori mai mare decât dezastrul de la iazul de decantare din Ungaria (de anul trecut, de la Kolontar – n.a.) s-ar putea întâmpla la Kutahya în orice minut”, se arată într-un comunicat al Uniunii Turce a Inginerilor și Camerei Arhitecților (TMMOB). ”Activitățile miniere desfășurate cu folosirea cianurii aduc mereu moarte, foamete și sărăcie”, se mai arată în comunicatul TMMOB.

Deși cantitățile de deșeuri din iazul din Kutahya sunt mai mici decât deșeurile chimice deversate din iazul de la Kolontar (Ungaria) în octombrie 2010, potențialul de dezastru este mult mai mare din cauza toxicității mult mai ridicate a cianurii. Camera Inginerilor de Mediu (OCP), prin președintele ei, Tașdemir Murat, care s-a deplasat la fața locului, apreciază ”Consecințele sunt greu de imaginat dacă și ultimul dig cedează. Chiar și o cantitate foarte mică de cianuri este mortală. Ce avem aici este de 125 de ori mai mult decât doza letală pentru oameni”, a afirmat Tașdemir Murat. ”Sute de oameni ar putea muri. Nu va mai fi nici agricultură. Acesta ar putea deveni unul dintre cele mai grave dezastre de mediu din lume”, a mai spus Tașdemir.

Construirea unui nou iaz (anunțat de companie) în care să fie mutate deșeurile cu cianuri din cel aflat în pericol de a ceda nu reprezintă o soluție permanentă au atenționat experții turci. Prăbușirea, la sfârșitul săptămânii trecute, a două diguri ale barajului în trei etape din provincia Kutahya amenință să se transforme în cea mai periculoasă criză de mediu cu care Turcia s-a confruntat până acum, a declarat Guven Eken, președintele Asociației de Mediu Doga, pentru Hurriyet Daily News. ”Acesta nu va fi nici primul, nici ultimul incident din Turcia. Mentalitatea existentă în privința mediului pune bazele unei astfel de catastrofe”, a mai spus Guven Eken.

Ministrul Mediului, Veysel Eroglu, care a vizitat locul accidentului a afirmat că nu există scurgeri înafara barajului. Cu toate acestea, ministrul a dat asigurări că sunt pregătiți în cazul în care oamenii din localitățile învecinate trebuie evacuați. De asemenea, Veysel Eroglu a anunțat o evaluare a utilizării apelor subterane din zonă, din punct de vedere ecologic, economic și social.

În timp ce compania ETI Silver continuă să dea asigurări că ”nu există niciun risc” ca milioanele de tone de deșeuri cu cianuri să se scurgă înafara iazului, peste 250 de muncitori au fost mobilizați pentru a evacua apa contaminată într-un alt iaz și pentru a consolida ultimul baraj rămas în picioare.

***
15 milioane de tone de deșeuri cu cianuri se află în iazul de decantare din Kutahya
250 milioane de tone de deșeuri cu cianuri sunt prevăzute să fie adăpostite în iazul de decantare de la Roșia Montană

***
3 diguri de protecție asigurau deșeurile din iazul de decantare din Kutahya, din care primele două au cedat
1 (un) singur baraj de protecție ar urma să fie construit, conform proiectului, la Roșia Montană

***
1.000 de persoane (aproximativ) se află în satele din apropierea iazului din Kutahya
18.000 de persoane (aproximativ, conform recensământului din 2002) locuiesc în Abrud, Câmpeni și celelalte sate din apropierea iazului cu cianuri care s-ar construi la Roșia Montană

***

articol publicat in data de 10 mai 2011

sursa: Voxpublica

............................................................................

Suntem un grup de entuziasti, majoritatea voluntari, care consideră că

presa nu este doar o ”gura de iad”

iar libertatea de exprimare NU este libertatea de a minți ci

LIBERTATEA DE A AFLA SI A SPUNE CAT MAI MULT ȘI MAI DES ADEVARUL.

Cei care controleaza presa

(intrega presa se afla in mana unor particulari cu conexiuni aproape clare)

urmaresc sa genereze agitatie, violenta, sa faca publicitate sexualitatii desantate si practicilor sexuale deviante, sa glorifice lipsa de educatie,

sa afecteze pacea fireasca intre cetatenii romani de etnie romana si cei de etnie maghiara,

sa foloseasca minoritatile etnice si sexuale pentru a discrimina majoritatea si a o controla.

Toate acestea se desfasoara conform unui plan intocmit cu precizie si pe care chiar și unii masoni, scarbiti de mizeria care erau pusi sa o faca de catre superiorii masoni, l-au deconspirat.

Ce putem face? Sa ne informam corect, sa fim prietenii si binevoitori unii cu altii, sa ne educam si sa ne unim pentru a face binele.

Cel mai bun ajutor pe care il puteti oferi este

share pe facebook,

înscriere în lista de prieteni,

like pe pagina noastră rostirea și

răspândirea orice prin mijloace proprii a acestor informații !

............................................................................ .