.............................................................................

...cel mai bun ajutor pentru valoarea acestor informații primite este share pe facebook... și oriunde altundeva !

............................................................................

Scrisoare deschisă privind încălcarea eticii şi obiectivităţii jurnalistice pe subiectul Roşia Montană

Liberatatea presei este unul din cele mai preţuite principii în Europa, dar în acelaşi timp, poate fi cu uşurinţă erodată în mod flagrant sau pe tăcute. Ne adresăm astăzi asociaţiilor care veghează ca acestă libertate fundamentală să fie respectată peste tot în lume. Prin această scrisoare vă transmitem îngrijorarea noastră profundă referitoare la modul în care un subiect extrem de important pentru societatea românească este reflectat în presa naţională se arata intr-o scrisoare apel a Asociatiei Alburnus Maior, preluata de Romanian Global News.

Propunerea de proiect pentru deschiderea a celei mai mari mine aurifere de suprafaţă din Europa este unul din cele mai importante subiecte de dezbatere publică implicând pe lângă opiniaproponentului şi o amplă opoziţie.

Campania Salvaţi Roşia Montană reprezintă vocea opoziţiei faţă de proiectul minier propus de Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) reunind sute de organizaţii şi foruri ştiinţifice şi zeci de mii de persoane private care doresc păstrarea Roşiei Montane şi dezvoltarea durabilă a zonei. Cu toate acestea, acoperirea media pe acest subiect este în mod vădit determinată de contractele de publicitate încheiate de RMGC şi trusturile de presă în detrimentul obiectivităţii jurnalistice.

În ultimii ani, eforturile RMGC de a demara proiectul minier s-au intensificat în mod considerabil. Iar cele mai consistente demersuri pot fi remarcate în campania şi bugetul de publicitate al companiei miniere. Publicitatea RMGC a fost difuzată pe toate canalele româneşti, inclusiv pe postul public de televiziune, deşi în repetate rânduri Consiliul Naţional al Audio Vizualului a declarat reclamele companiei ca fiind
înşelătoare. Un exemplu în acest sens este decizia Consiliului Român al Publicităţii din august 2011, organism ce are rol consultativ în publicitate, care a decis că spoturile difuzate la acea vreme dezinfo rmează. Manipularea exercitată prinpublicitate a fost semnalată în repetate rânduri atât de societatea civilă, cât şi de alţi junalişti.

APEL CATRE PRESA: Nu va mai vindeti Roşiei Montana Gold Corporation (RMGC)!
sÎn plus, ne sunt semnalate în ultima vreme din ce în ce mai multe cazuri de presiuni incacceptabile care se fac asupra jurnaliştilor din diferite redacţii pentru a retrage articolele care prezintă într-o lumină nefavorabilă proiectul minier.
Presiunea financiară exercită asupra trusturilor de media din România este copleşitoare şi acest lucru se reflectă pe deplin şi în conţinutul editorial al acestora.

Un exemplu relevant în acest sens este şi emisiunea „Patrimoniul Nimanui”difuzată la postul de televiziune Realitatea TV, duminică, 5 februarie, ora 16.30, având drept subiect patrimoniul de la Roşia Montană.
Asociaţia Alburnus Maior a atras atenţia, printr-o scrisoare deschisă realizatorului că emisiunea se constituie ca un pur exerciţiu de relaţii publice contestând multiplele aspecte ale modului cum emisiunea este realizată, precum şi faptul că moderatorul emisiunii, Mihai Tatulici a beneficiat în 2010 de o o excursie în Noua Zeelandă platită de Roşia Montană Gold Corporation.

Deosebit de grav este că dl. Tatulici, ce este perceput ca formator de opinie de către publicul larg. Nu a ezitat însă să se folosească de statutul său profesional pentru a manipula şi denatura prezentarea situaţiei de la Roşia Montană exprimându-se inclusiv în favoarea nerespectării legilor în procedura de autorizare a minei, şi ajungând chiar la încurajarea şi orchestrarea presiunii publice asupra invitaţilor care
nu împărtăşeau punctul de vedere al companiei. Comportamentul moderatorului nu doar aduce atingere statutului de jurnalist, dar este şi unul potenţial periculos, instigând mase de oameni la fapte şi manifestări incalificabile.
Considerăm că prin lipsa de profesionalism a dlui Tatulici se aduce atingere imaginii profesiunii de jurnalist şi obiectivităţii care trebuie să caracterizeze această breaslă.
În plus, încurajează demersuri similare în rândul colegilor jurnalişti şi legitimizează pseudo-dezbateri ce încalcă regulile de bază privind obiectivitatea dezbaterilor televizate şi corecta informare a publicului în probleme de interes major.

Exemplul de mai sus, nu este un caz singular, aceeşi tendinţă remarcându-se la întreaga presă românească. Subiectul Roşia Montană fie estre tratat în interesul companiei, fie este ignorat.
Considerăm că situaţia prezentată mai sus este în mod direct corelată cu modul în care trusturile de presă, pe baza politicii de finanţare, aleg să prezinte anumite subiecte în detrimentul obiectivităţii jurnalistice. Cum independeţa conţinutului editorial nu poate fi garantată, clauzele contractelor de publicitate sunt secrete şi în lumina exemplului de mai sus, vă solicităm spijinul în denunţarea publică a acestor practici, solicitarea retragerii publicităţii RMGC de pe postul public de televiziune şi sancţionarea dlui Tatulici pentru denigrarea profesiei de jurnalist.

Sursa: Romanian Global News

Pentru informaţii suplimentare vă rugăm să o contactaţi pe Ştefania Simion, consilier juridic Alburnus Maior, tel. 0040 0741 137266, e-mail: stefania@ngo.ro

Roşia Montană, reclamă înşelătoare

Roşia Montană: propaganda murdară, aur curat

............................................................................

Suntem un grup de entuziasti, majoritatea voluntari, care consideră că

presa nu este doar o ”gura de iad”

iar libertatea de exprimare NU este libertatea de a minți ci

LIBERTATEA DE A AFLA SI A SPUNE CAT MAI MULT ȘI MAI DES ADEVARUL.

Cei care controleaza presa

(intrega presa se afla in mana unor particulari cu conexiuni aproape clare)

urmaresc sa genereze agitatie, violenta, sa faca publicitate sexualitatii desantate si practicilor sexuale deviante, sa glorifice lipsa de educatie,

sa afecteze pacea fireasca intre cetatenii romani de etnie romana si cei de etnie maghiara,

sa foloseasca minoritatile etnice si sexuale pentru a discrimina majoritatea si a o controla.

Toate acestea se desfasoara conform unui plan intocmit cu precizie si pe care chiar și unii masoni, scarbiti de mizeria care erau pusi sa o faca de catre superiorii masoni, l-au deconspirat.

Ce putem face? Sa ne informam corect, sa fim prietenii si binevoitori unii cu altii, sa ne educam si sa ne unim pentru a face binele.

Cel mai bun ajutor pe care il puteti oferi este

share pe facebook,

înscriere în lista de prieteni,

like pe pagina noastră rostirea și

răspândirea orice prin mijloace proprii a acestor informații !

............................................................................ .