.............................................................................

...cel mai bun ajutor pentru valoarea acestor informații primite este share pe facebook... și oriunde altundeva !

............................................................................

Aflat intr-o pozitie privilegiata pe coasta Peninsulei Iberice si la malul Mediteranei, Barcelona este al doilea oras ca marime din Spania, atat ca intindere cat si ca numar de locuitori. De asemenea este capitala Cataloniei, una din cele 17 provincii autonome ce compun Spania.

In Barcelona exista doua limbi oficiale ce se vorbesc in toata Catalonia: catalona si spaniola. Orasul are o populatie ce numara aproximativ 1.5 milioane de locuitori dar daca sunt incluse si zonele adiacente populatia creste la peste 4 milioane.

Capitala Cataloniei este fara indoiala un oras mediteranean, nu doar datorita locatiei sale ci mai ales datorita istoriei, traditiilor si influentelor culturale. Atestarea documentara despre existenta orasului dateaza inca din secolul al doilea I.Ch. cand pe teritoriul actualului oras a fost infiintata o colonie romana si a devenit ulterior orasul de resedinta al contilor de Barcelona. Dupa unirea cu Regatul Aragon, a devenit unul din cele mai importante orase ale Coroanei de Aragon. Asediat de mai multe ori de-a lungul istoriei sale, Barcelona de astazi este o importanta destinatie turistica si centru artistic datorita mostenirii sale cuturale deosebite. In mod special sunt cunoscute creatiile arhitecturale ale lui Antoni Gaudi, opere ce au fost introduse in patrimoniul universal UNESCO. Orasul este cunoscut si datorita organizarii Jocurilor Olimpice de vara din 1992.

Barcelona este un important centru economic si unul dintre principalele porturi europene de la Marea Mediterana. Aeroportul International din Barcelona este al doilea ca marime din Spania dupa cel din Madrid. Ca si capitala a Cataloniei, Barcelona gazduieste sediul guvernului Catalan, numit ‘Generalitat de Catalunya’ si al Curtii Supreme a Cataloniei.

Orasul se mandreste cu 68 de parcuri munincipale, impartite in 12 parcuri istorice, 5 parcuri botanice, 45 de parcuri urbane si sase paduri. Numai parcurile urbane ocupa 10% din suprafata orasului. Suprafata parcurilor creste in fiecare an cu aproximativ zece hectare. Proportia este una impresionanta si masoara peste 18 metri patrati de parc pe cap de locuitor. Dintre parcurile Barcelonei, Montjuic este cel mai intins, cu o suprafata de 203 hectare pe muntele cu acelasi nume. Este urmat de parcul Ciutadella unde se afla si o gradina zoologica, mai multe muzee si sediul Parlamentului. Parc Guell a fost proiectat de Antoni Gaudi si are o suprafata de 17 hectare.

Barcelona are sapte plaje ce insumeaza 4.5 km de litoral. Barceloneta si Sant Sebastia sunt cele mai mari, cele mai vechi si cele mai frecventate plaje din oras. Portul Olimpic le separa de celelalte plaje ale orasului: Nova Icaria, Bogatell, Nova Mar Bella, Llevant si Mar Bella. Aceste plaje au fost amenajate datorita restructurarii orasului pentru a putea gazdui Jocurile Olimpice din 1992.

Zona din jurul Pietei Catalunya reprezinta centrul istoric al orasului si impreuna cu prima jumatate a bulevardului Avinguda Diagonal este principala zona comerciala a orasului. Barcelona are cateva complexe comerciale cum ar fi: L’Illa, Diagonal Mar, La Maquinista sau Maremagnum. In Barcelona exista si mai multi zgarie-nori, cei mai inalti sunt Hotel Arts si geamanul sau Torre Mapfre, amadoi de 154 m. Acestea sunt urmate de Torre Agbar (144m).

Parc Guell este opera lui Antoni Gaudi, cel ce si-a lasat amprenta intr-un mod remarcabil asupra orasului Barcelona. Parcul Guell este la fel de deosebit si special ca si celelalte opere ale lui Gaudi. Amenajarea parcului a fost incredintata lui Gaudi de catre Eusebi Guell care a dorit crearea unui parc plin de stil pentru aristocratia Barcelonei

Parcul contine structuri de piatra uimitoare si cladiri fascinante. La intrarea in parc se afla celebrul dragon care este ornat in culori diverse si care aproape ca a devenit o emblema a Barcelonei. Coloritul sau ii confera un aer aproape magic si hipnotic. In varful dealului pe care este amenajat Parc Guell, este o zona amenajata ca o terasa care ofera o priveliste superba a parcului si a intregului oras Barcelona. Aici se gasesc banci din mozaic multicolor care impresioneaza prin infatisarea lor.

Catedrala Sfânta Eulalia are o arhitectură care aparţine stilului gotic. Catedrala este dedicată Sfintei Protectoare a Barcelonei. Catedrala are şi o mânăstire gotică separată. Legenda spune ca Sfânta Eulalia a fost ucisă de romani la vârsta de 13 ani.

 Biserica Sagrada Familia sau Sfânta Familie este încă neterminată, deşi se lucrează la ea din 1882. Biserica Sagrada Família are 18 turnuri care-i reprezintă pe cei 12 apostoli ai Mântuitorului, cei 4 evanghelişti, Fecioara Maria şi Iisus Christos -acesta fiind simbolizat de cel mai înalt turn. Biserica are o înălţime de 170 de metri, fiind cu un metru mai mică decât dealul din Barcelona, pentru că Gaudi considera că lucrarea omului nu trebuie să fie mai mare decât cea a lui Dumnezeu.

● Barri Gotic este cel mai vechi cartier din Barcelona, cu clădiri şi catedrale în stil medieval. În trecut, cartierul a fost o aşezare romană fortificată. Rămăşitele vechii aşezări romane se pot vedea la Muzeul de Istorie de la Ciutat.

● La Rambla, celebra arteră pietonală a oraşului Barcelona, este considerată una dintre cele mai frumoase şi romantice din întreaga Europă. La Rambla se întinde de la Placa de Catalunya până la statuia lui Columb şi este plină de chioşcuri de ziare, standuri, florării şi artişti mimi. Principalele puncte de atracţie din zonă sunt Centrul de Artă Santa Monica, Liceu (Opera), Mozaicul Miro sau Mercat de la Boqueria.

● Casa Mila este cunoscută şi sub numele de La Pedrera. Arhitectura clădirii îi aparţine lui Gaudi. Clădirea impresionează cu faţada sa care prezintă anumite ondulări inspirate din valurile oceanului şi crestele munţiilor. Se poate vizita acoperişul care are forme ciudate, podul şi unul dintre apartamente.

Sursa: Gandul info

 

Sursa si Foto: Ioana Ardelean

............................................................................

Suntem un grup de entuziasti, majoritatea voluntari, care consideră că

presa nu este doar o ”gura de iad”

iar libertatea de exprimare NU este libertatea de a minți ci

LIBERTATEA DE A AFLA SI A SPUNE CAT MAI MULT ȘI MAI DES ADEVARUL.

Cei care controleaza presa

(intrega presa se afla in mana unor particulari cu conexiuni aproape clare)

urmaresc sa genereze agitatie, violenta, sa faca publicitate sexualitatii desantate si practicilor sexuale deviante, sa glorifice lipsa de educatie,

sa afecteze pacea fireasca intre cetatenii romani de etnie romana si cei de etnie maghiara,

sa foloseasca minoritatile etnice si sexuale pentru a discrimina majoritatea si a o controla.

Toate acestea se desfasoara conform unui plan intocmit cu precizie si pe care chiar și unii masoni, scarbiti de mizeria care erau pusi sa o faca de catre superiorii masoni, l-au deconspirat.

Ce putem face? Sa ne informam corect, sa fim prietenii si binevoitori unii cu altii, sa ne educam si sa ne unim pentru a face binele.

Cel mai bun ajutor pe care il puteti oferi este

share pe facebook,

înscriere în lista de prieteni,

like pe pagina noastră rostirea și

răspândirea orice prin mijloace proprii a acestor informații !

............................................................................ .