.............................................................................

...cel mai bun ajutor pentru valoarea acestor informații primite este share pe facebook... și oriunde altundeva !

............................................................................

Cu două zile înainte de Consiliul European la care încep oficial negocierile la sânge pe bugetul UE, preşedintele Traian Băsescu, cel care va reprezenta România la Bruxelles, şi ministrul Leonard Orban, trimisul guvernului la reuniunile de pregătire aflate în plină desfăşurare, nu au stat încă de vorbă pentru a stabili o poziţie comună. Surse din Administraţia Prezidenţială susţin că până la această oră nu a existat nici măcar o discuţie între Băsescu şi Orban sau vreun alt membru al guvernului care să se pună de acord cu preşedintele în legătură cu ce şi cât cere România la masa Consiliului sau pe ce puncte ar fi dispusă să dea înapoi în negociere, cu toate că discuţiile au început deja la nivel de miniştri.

Negocierile în numele României au fost practic paralele. Băsescu şi Orban ar putea să se vadă abia mâine, direct la Bruxelles, după ce discuţiile din Consiliul pentru Afaceri Generale (CAG), care pregătesc summit-ul UE şi la care a participat aseară şi azi Orban, au fost însă deja tranşate.

Cât speră România să primească de la UE

Lipsa totală de comunicare între Palatul Victoria şi Cotroceni, în ciuda aparentului armistiţiu, poate avea însă consecinţe directe asupra alocărilor de fonduri europene la care România doar speră deocamdată.

Concret, discuţiile din Consiliul European de joi pornesc de la varianta de buget ieşită astăzi din CAG, întâlnire în care se face o primă analiză a propunerii de tăieri bugetare avansate de preşedintele Consiliului, Herman van Rompuy. În CAG, guvernul a intrat însă cu poziţia proprie, aprobată printr-un memorandum pe 6 noiembrie şi actualizată astăzi. Niciunul din cele două documente nu a fost trimis oficial şi la Cotroceni, susţin sursele citate.

“N-am primit vreo propunere de mandat. Când o voi primi, o voi analiza cu consilierii, vom vedea ce e fezabil, îl aprob sau cer modificarea lui”, a confirmat astăzi Băsescu, adăugând că dacă nu e de acord “preşedintele poate revizui mandatul oricând”.

Războiul politic de la Bucureşti face însă ca România să intre două zile la rând în discuţiile de la Bruxelles cu poziţii având puncte de plecare diferite. Victor Ponta şi anterior Leonard Orban au anunţat că susţin propunerea iniţială a Comisiei Europene – buget de 1.033 de miliarde de euro -, Traian Băsescu spune că “acel buget nu mai este subiect de discuţie în momentul de faţă datorită poziţiei donatorilor” şi că, personal, negociază deja cu fiecare stat membru pentru a găsi aliaţi pe subiecte punctuale: Politică Agricolă Comună, fonduri de coeziune etc.

Calculele de la Cotroceni s-au bazat, practic, pe cutuma că miniştrii, în acest stadiu al discuţiilor, preferă să lase deciziile importante să fie luate de şefii de stat şi de guvern, direct la summit.

O altă divergenţă între guvern şi Preşedinţie vizează rata de absorbţie a banilor europeni de care ţările mari contributoare intenţionează să condiţioneze noile alocări pentru 2014-2020. Dacă Ponta a vorbit azi în şedinţa de guvern de 20% rată de absorbţie, fără a explica însă de unde vin cifrele, Băsescu va pune pe masă procentul de 9,72%, singura cifră care rezultă din facturile la zi.

Rata de absorbţie este importantă în contextul în care de legătura cu aceasta depinde dacă România va obţine pentru următorii şapte ani 40 sau 45 de miliarde fonduri europene. În acest moment, în scenariul avansat de van Rompuy pentru a mulţumi ţările mari contributoare se alocă mai mult pe Competitivitate – program dedicat regiunilor dezvoltate – scăzându-se de la Coeziune pe principiul ca aceia care au absorbit sub pragul de 60% din media europeană, adică sub 20% din fondurile alocate, să primească mai puţin în următorul exerciţiului bugetar. Pentru noi, ar echivala cu obţinerea a maximum 40 de miliarde de euro bani europeni.

Sancţiunea i s-ar aplica însă doar României, singura care are a atras sub 20%. Pe acest considerent, se poate invoca însă încălcarea Tratatului, ceea ce, în scenariul optimist vizat de România ar elimina regula plafonării fondurilor şi ar creşte şansele negocierii până la 45 miliarde de euro. La nivel de principiu, guvernul şi preşedintele sunt, totuşi, de acord în acest punct.

De la Bruxelles, Orban a anunţat că la dineul de aseară l-a informat pe van Rompuy că România consideră această regulă “pur şi simplu discriminatorie la adresa unui stat membru şi incorectă”. “Nu aplici un algoritm şi după aia mai vii cu o altă formulă ca să-i tai unui stat membru o sumă importantă pentru că tu consideri că e mult prea mare creşterea de alocări pentru România raportat la celelalte state membre”, a spus ministrul afacerilor europene, adăugând că a menţionat, de asemenea, reţinerile României privind scăderea ratei de cofinanţare de la 85% la 75% şi reducerea prefinanţărilor la 2% faţă de 7%- 9%.

Cu cine vrea să se alieze Băsescu

Pentru a obţine mai mulţi bani europeni, Băsescu ar urma să susţină şi luarea în calcul a performanţelor macroeconomice în distribuirea fondurilor, având în vedere că România stă mai bine la acest capitol ca ţări precum Italia sau Grecia.

O mare bătălie se va duce însă şi pe banii pentru agricultură. Aici România ar pierde cam un miliard de euro dacă s-ar menţine cifrele iniţiale ale lui van Rompuy, riscând ca subvenţia pe hectar să nu ajungă la 183 de euro în 2016, aşa cum prevede Tratatul de aderare.

Dincolo de divergenţele de la Bucureşti privind mandatul de reprezentare şi mai ales invocarea dreptului de veto, România intră la negocieri cu alte două handicapuri care pot cântări în discuţia politică: MCV-ul care amânat şi intrarea în Schengen plus lăsarea în aer a angajamentelor faţă de Comisia Europeană care a reclamat proasta gestionare a banilor europeni, anunţând că urmează suspendarea a trei programe europene.

Cu toate că cele mai multe semnale anunţă că un acord este greu de atins la acest summit, toate statele europene se pregătesc pentru jocuri de grup. În acest moment, negocierile politice se duc pe fiecare subiect, pentru a se identifica potenţiale alianţe punctuale, cu atât mai mult cu cât, ţările beneficiare, aşa-numiţii Prieteni ai Coeziunii, nu au o poziţie unitară.

Din rândul statelor mari, România speră în primul rând la sprijinul Germaniei, interesată de un acord cât mai rapid. Angela Merkel este de altfel şi cea care încearcă să îl facă să cedeze pe David Cameron care cere tăieri de 150 de miliarde. Discuţii se poartă şi la nivelul Comisiei Europene. Cu toate că Jose Manuel Barroso nu mai are un cuvânt greu de spus după avansarea propunerii sale de buget, acesta poate fi un mediator între statele mmembre.

sursa si foto: Gandul

............................................................................

Suntem un grup de entuziasti, majoritatea voluntari, care consideră că

presa nu este doar o ”gura de iad”

iar libertatea de exprimare NU este libertatea de a minți ci

LIBERTATEA DE A AFLA SI A SPUNE CAT MAI MULT ȘI MAI DES ADEVARUL.

Cei care controleaza presa

(intrega presa se afla in mana unor particulari cu conexiuni aproape clare)

urmaresc sa genereze agitatie, violenta, sa faca publicitate sexualitatii desantate si practicilor sexuale deviante, sa glorifice lipsa de educatie,

sa afecteze pacea fireasca intre cetatenii romani de etnie romana si cei de etnie maghiara,

sa foloseasca minoritatile etnice si sexuale pentru a discrimina majoritatea si a o controla.

Toate acestea se desfasoara conform unui plan intocmit cu precizie si pe care chiar și unii masoni, scarbiti de mizeria care erau pusi sa o faca de catre superiorii masoni, l-au deconspirat.

Ce putem face? Sa ne informam corect, sa fim prietenii si binevoitori unii cu altii, sa ne educam si sa ne unim pentru a face binele.

Cel mai bun ajutor pe care il puteti oferi este

share pe facebook,

înscriere în lista de prieteni,

like pe pagina noastră rostirea și

răspândirea orice prin mijloace proprii a acestor informații !

............................................................................ .