.............................................................................

...cel mai bun ajutor pentru valoarea acestor informații primite este share pe facebook... și oriunde altundeva !

............................................................................

postcard-Leleasca-mic-620x264Documentarul „Biserici de lemn din România” în regia lui Cristian Kiki Vasilescu, cu un scenariu semnat de Cristina Iordache si muzica special compusă de americanul Brian Katona a fost realizat în anul 2015 și va avea premiera pe ecranele românești în luna februarie la Cinema Muzeul Țăranului din București. Partea inedită a acestui documentar o reprezintă filmările realizate cu drone, filmări fără precedent pentru multe dintre obiectivele din film. Cadrele aeriene s-au filmat de la o înălțime de peste 500 m.

„M-am documentat asupra instrumentelor muzicale românești utilizate în slujbele religioase, precum toaca, și am studiat game specific est-europene care s-ar potrivi stilului acestui documentar. Din acel punct am compus câteva teme pentru diferitele arii de interes ale filmului: lemnul, natura și unicitatea”, a declarat compozitorul american Brian Katona.

Documentarul nu se oprește asupra obiceiurilor sau ritualurilor religioase, ci abordează cu precădere partea arhitecturală a acestor construcții ridicate în secolul XIX, a istoriei fiecărei biserici în parte, a meșteșugurilor implicate în nașterea unui astfel de locaș de rugăciune, a tehnicilor de construcţie cu lemn, a decoraţiunilor interioare şi exterioare.

„Dacă subiectul costumelor tradiționale românești este arhicunoscut, bucătăria tradițională românească — gustoasă, dar necompetitivă cu alte gastronomii, iar muzica folclorică — deși recunoscută, apreciată și super-mediatizată, acum considerată desuetă, bisericile din lemn sunt acele valori autentice românești interesante, care au fost puțin prezentate publicului larg până acum” declară într-un comunicat de presă Cristina Iordache, producător al documentarului.

Filmul se oprește și asupra comunităților unde aceste biserici de lemn sunt ridicate. „Documentarul ‘Biserici de lemn din România’ este un film de prezentare a unor construcții cu valoare pentru specificul național arhitectural. Pentru a face legătura cu prezentul a acestor monumente căzute în uitare, filmul insistă și asupra prezentării cadrului natural și a micilor comunități în care continuă să funcționeze aceste biserici”, explică regizorul Cristian Kiki Vasilescu. Au fost realizate și interviuri cu preoții care slujesc în aceste biserici de lemn, arhitecți si localnici.

Proiectul este o producție East Movies, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și sprijinit de Muzeul Țăranului Român, Fundația Pro Patrimonio și Ordinul Arhitecților din România, avind ca obiectivul punerea pe harta turistică a țării a acestor construcții cu valoare de monument mai putin cunoscute publicului.

 

reportaj de Mădălina Corina Diaconu

surse: cinemagia.ro, oneworld.ro, muzeultaranuluiroman.ro

sursa Rostirea:  http://www.cunoastelumea.ro

............................................................................

Suntem un grup de entuziasti, majoritatea voluntari, care consideră că

presa nu este doar o ”gura de iad”

iar libertatea de exprimare NU este libertatea de a minți ci

LIBERTATEA DE A AFLA SI A SPUNE CAT MAI MULT ȘI MAI DES ADEVARUL.

Cei care controleaza presa

(intrega presa se afla in mana unor particulari cu conexiuni aproape clare)

urmaresc sa genereze agitatie, violenta, sa faca publicitate sexualitatii desantate si practicilor sexuale deviante, sa glorifice lipsa de educatie,

sa afecteze pacea fireasca intre cetatenii romani de etnie romana si cei de etnie maghiara,

sa foloseasca minoritatile etnice si sexuale pentru a discrimina majoritatea si a o controla.

Toate acestea se desfasoara conform unui plan intocmit cu precizie si pe care chiar și unii masoni, scarbiti de mizeria care erau pusi sa o faca de catre superiorii masoni, l-au deconspirat.

Ce putem face? Sa ne informam corect, sa fim prietenii si binevoitori unii cu altii, sa ne educam si sa ne unim pentru a face binele.

Cel mai bun ajutor pe care il puteti oferi este

share pe facebook,

înscriere în lista de prieteni,

like pe pagina noastră rostirea și

răspândirea orice prin mijloace proprii a acestor informații !

............................................................................ .