.............................................................................

...cel mai bun ajutor pentru valoarea acestor informații primite este share pe facebook... și oriunde altundeva !

............................................................................

Veniturile bugetare sunt estimate să crească în acest an cu aproape 6 miliarde de lei. Banii în plus vor fi obţinuţi prin aplicarea unor taxe noi, urgentarea încasărilor din accize şi impozitarea veniturilor din agricultură.

Abia acum, când proiectul bugetului de stat iese la lumină, putem înţelege de ce premierul Victor Ponta a prezentat recent „Bugetul cetăţeanului“ fără să indice sursa veniturilor. De fapt, Guvernul pregătise un pachet de măsuri fiscale prin care introduce şi taxe noi, şi impozitarea în agricultură, iar accizele care se majorează de regulă la 1 iulie vor creşte, în 2013, de la 1 aprilie. Practic, toate acestea vor funcţiona ca un aspirator de bani.
Înainte de a trece în revistă măsurile fiscale, care se vor discuta chiar astăzi într-o şedinţă specială a Guvernului, menţionăm şi o veste bună: salariul minim pe economie va creşte cu 14,3%. Mai exact, „salariul de bază minim brut garantat în plată“, cum se numeşte minimul pe economie, va creşte de la 700 de lei la 750 de lei pe 1 februarie şi de la 750 la 800 de lei pe 1 iulie. La cele 168,6 ore de lucru dintr-o lună, salariul minim este echivalent cu 4,7 lei pe oră, adică foarte puţin peste un euro.

Agricultura, sub lupa Fiscului

Agricultorii care obţin venituri din creşterea animalelor vor plăti impozit de 16% aplicat la venitul net anual, impozitarea fiind extinsă şi pentru veniturile din silvicultură şi piscicultură, potrivit unui proiect de modificare a Codului Fiscal.
Proiectul prevede includerea în sfera veniturilor impozabile a veniturilor din silvicultură şi piscicultură şi impunerea acestora în conformitate cu regulile aplicabile veniturilor din activităţi independente pentru care venitul net anual se determină în sistem real, cu cota de impozit de 16%.
Zona veniturilor impozabile va fi extinsă şi la cele obţinute din creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.
Nu vor plăti impozit agricultorii care au cel mult 10 oi şi capre, până la 3 vaci, 6 porci, 100 de păsări sau 100 de familii de albine. Totodată, sunt exceptate de la impozitare veniturile din cereale, dacă suprafaţa cultivată este de maximum două hectare, ca şi în cazul plantelor oleaginoase, cartofilor, sfeclei de zahăr, hameiului şi leguminoaselor pentru boabe. Limite maxime mai sunt stabilite pentru pomi – 1,5 hectare, tutun, viţă de vie – un hectar şi legume cultivate în câmp şi spaţii protejate, flori şi plante ornamentale – jumătate de hectar.
Plafonul veniturilor pentru microîntreprinderi va fi redus de la 100.000 euro la 65.000 euro, echivalent în lei, iar toate firmele cu capital privat care nu depăşesc acest plafon vor fi obligate să plătească impozit de 3% pe veniturile realizate de la 1 februarie 2013, potrivit unui proiect. A fost eliminată condiţia pentru firme de a avea între unu şi nouă salariaţi, dar nu va mai fi opţională alegerea sistemului de impozitare (impozit pe profit sau pe venit), ci va fi obligatorie aplicarea impozitării pe veniturile realizate.

Taxe noi pentru firmele din energie

Într-o scurtă prezentare a pachetului de măsuri fiscale, ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a arătat că va fi introdusă impozitarea suplimentară la venituri obţinute din liberalizarea preţului la gaze atât pentru consumatorii casnici, cât şi noncasnici, specificând că măsura priveşte companiile producătoare de gaze. Chiţoiu a precizat că va fi decalat calendarul de creştere a accizelor de la 1 iulie la 1 aprilie.

Iată principalele activităţi energetice vizate în pachetul fiscal:
** Extracţia de gaze. Guvernul va suprataxa cu 60% companiile care derulează activităţi de extracţie şi vânzare a gazelor naturale din România, inclusiv din perimetrele din Marea Neagră. Taxa va intra în vigoare la 1 februarie şi va fi aplicată până la finele anului 2014. Taxa va reprezenta 60% din veniturile suplimentare realizate ca urmare a liberalizării preţurilor, din care se deduc redevenţele aferente acestor venituri, precum şi investiţiile în segmentul upstream, fără a depăşi 30% din veniturile suplimentare. Venitul suplimentar va fi calculat în funcţie de preţul gazelor naturale din producţia internă proprie destinate revânzării consumatorilor casnici şi noncasnici, preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru consumatorii casnici şi cei noncasnici în anul 2012, respectiv 495 lei/1000 m3, ajustat cu ratele inflaţiei în anii următori anului 2013. Pentru acest an, Guvernul estimează încasări suplimentare de 273,5 milioane lei obţinute din taxa pe veniturile suplimentare, încasări care vor creşte anul viitor la 1,1 miliarde lei. Producţia internă de gaze naturale este asigurată aproape în totalitate de companiile OMV Petrom şi Romgaz Mediaş.
** Exploatarea de resurse. Guvernul va impune firmelor cu activităţi de extracţie/exploatare şi comercializare a resurselor naturale, altele decât gazele naturale, o taxă specială de 0,5% aplicată la veniturile luate în calcul la stabilirea cifrei de afaceri. Taxa este valabilă pentru intervalul 1 februarie 2013 – 31 decembrie 2014. Taxa va fi impusă în condiţiile în care sistemul de redevenţe şi tarife urmează să fie revizuit abia începând cu perioada 2014-2015, se arată într-un proiect de ordonanţă.
Conform documentului, activităţile care intră sub incidenţa acestei taxe sunt exploatarea forestieră, extracţia cărbunelui superior, extracţia cărbunelui inferior, extracţia petrolului brut, extracţia minereurilor feroase, extracţia minereurilor de uraniu şi toriu, extracţia altor minereuri metalifere neferoase şi alte activităţi extractive.
** Distribuţia de gaze şi curent electric. Guvernul va institui o taxă „pe monopolul natural“ din sectorul energiei electrice şi al gazului metan. Taxa va fi aplicabilă operatorilor de transport şi distribuţie şi va fi impusă începând cu luna februarie 2013 până la sfârşitul anului 2014, perioadă în care autorităţile estimează venituri suplimentare de 127,4 milioane de euro. Taxa va fi calculată pe fiecare MWh pentru care se facturează serviciile de transport şi distribuţie energie electrică şi gaze naturale, potrivit unui proiect de ordonanţă elaborat de Ministerul Finanţelor. Taxa va fi de 0,45 lei/Mwh în cazul cantităţii transportate către sistemele de distribuţie, de 1,25 lei/Mwh în cazul cantităţii distribuite şi de 1,7 lei/Mwh în cazul cantităţii transportate numai prin sistemul de transport.
Premierul Victor Ponta a anunţat ieri că acest pachet de măsuri fiscale se va discuta astăzi, într-o şedinţă de Guvern specială, de la ora 15.00, iar bugetul ar urma să plece la Parlament „miercuri seară sau joi dimineaţa“.

Veniturile cresc cu 6,4%, cheltuielile – cu 10,5%

Şi în acest an, Guvernul a bugetat o creştere mai mare a cheltuielilor publice decât a veniturilor colectate. Mai exact, proiectul de buget pe 2013 prevede o creştere a veniturilor cu 5,9 miliarde de lei, respectiv 6,44%, până la 98,18 miliarde de lei. Creşteri procentuale semnificative sunt prevăzute la capitolul „alte impozite pe venit, profit şi câştiguri din capital de la persoane juridice“, respectiv 51%, până la 1,48 miliarde de lei, dar şi la „impozit pe venituri din activităţi agricole“, respectiv 40%, la 28,4 milioane de lei. De asemenea, Guvernul prevede o creştere cu 194% a impozitului pe veniturile din arendă. În pachetul de măsuri fiscale prezentat ieri de Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei, se prevede simplificarea şi lărgirea bazei de impozitare la impozitul pe veniturile obţinute din agricultură în toate domeniile – vegetal, animal şi pomicol.
De asemenea, colectările din taxe pe activitatea de prospecţiune, explorare şi exploatarea resurselor minerale vor creşte cu aproape 1.200%, la 127,5 milioane de lei. În acest caz, ministrul Economiei a anunţat că va fi introdusă o taxă suplimentară de 0,5% pe cifra de afaceri pe exploatarea resurselor naturale pentru a asigura fonduri pentru cofinanţare la fonduri europene.
Analistul economic Ionel Blănculescu crede că avansul de 6,4% proiectat pentru venituri este sustenabil, în condiţiile în care potenţialul de colectare la buget este unul mult mai mare. „Pe zona de venituri, rezerva este foarte mare, avem un potenţial mult mai mare. Bugetul este realizat pe venituri de aproximativ 32% din PIB, însă potenţialul este de 42% din PIB. Creşterea poate să pară mare, însă ea este sustenabilă datorită acestui potenţial“, a explicat Blănculescu.

Investiţiile, uitate şi în acest an

În ceea ce priveşte cheltuielile statului în acest an, Guvernul a bugetat o creştere faţă de 2012 cu 9,78 miliarde de lei, respectiv 10,51%, până la 116,36 miliarde de lei. O creştere de 1,16 miliarde de lei, respectiv 13,3%, este prevăzută la cheltuielile salariale, iar la cheltuielile cu dobânzile pentru împrumuturile luate de stat majorarea este de 12,6%, respectiv 1,16 miliarde de lei. Statul are de plătit în 2013 dobânzi de 10,38 miliarde de lei. În schimb, cheltuielile cu bunuri şi servicii sunt prevăzute să scadă în 2013 cu 3% faţă de 2012, la 4,33 miliarde de lei. Ionel Blănculescu susţine că, şi în acest an, cheltuielile nu vor viza, în principal, investiţiile, ci mai degrabă zona socială. „La cheltuieli, cel mai probabil, nici în acest an nu vor merge banii acolo unde ne-am dori, spre investiţii, vor fi mai mult cheltuieli legate de zona socială“, a spus analistul.

“Bugetul este realizat pe venituri de aproximativ 32% din PIB, însă potenţialul este de 42% din PIB. Creşterea poate să pară mare, însă ea este sustenabilă.” spune Ionel Blănculescu analist economic.

Finanţarea spitalelor private, încă în ceaţă

Delegaţia FMI, condusă de Erik de Vrijer, a avut ieri o întâlnire cu reprezentanţii producătorilor de medicamente şi ai asociaţiilor de pacienţi. Declaraţiile ulterioare întâlnirii oferă două răspunsuri diferite la aceeaşi întrebare: susţine sau nu FMI măsura sistării finanţării spitalelor private din fondurile asigurărilor medicale obligatorii?
Dan Zaharescu, directorul Asociaţiei Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), spune că experţii FMI indică Guvernul ca fiind singurul care poate să decidă dacă din banii colectaţi la Fondul de Sănătate se finanţează şi spitalele private.
La rândul său, Cristian Hotoboc, preşedintele Alianţei pentru Sănătate, afirmă că oficialii FMI „din cât le-am expus noi problema au fost de acord cu noi, că nu e normal să scoţi de la finanţare spitalele private“.
Pe de altă parte, delegaţii FMI au apreciat ca problematică situaţia conflictului de interese dintre spitalele private şi spitalele publice care concurează în anumite cazuri de pe poziţii inegale (cu referire directă la clinicile private deţinute de medici care lucrează în acelaşi timp şi la clinici de stat). Marţi, delegaţia FMI urmează să aibă o întâlnire cu ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Sursa si foto: Adevarul

............................................................................

Suntem un grup de entuziasti, majoritatea voluntari, care consideră că

presa nu este doar o ”gura de iad”

iar libertatea de exprimare NU este libertatea de a minți ci

LIBERTATEA DE A AFLA SI A SPUNE CAT MAI MULT ȘI MAI DES ADEVARUL.

Cei care controleaza presa

(intrega presa se afla in mana unor particulari cu conexiuni aproape clare)

urmaresc sa genereze agitatie, violenta, sa faca publicitate sexualitatii desantate si practicilor sexuale deviante, sa glorifice lipsa de educatie,

sa afecteze pacea fireasca intre cetatenii romani de etnie romana si cei de etnie maghiara,

sa foloseasca minoritatile etnice si sexuale pentru a discrimina majoritatea si a o controla.

Toate acestea se desfasoara conform unui plan intocmit cu precizie si pe care chiar și unii masoni, scarbiti de mizeria care erau pusi sa o faca de catre superiorii masoni, l-au deconspirat.

Ce putem face? Sa ne informam corect, sa fim prietenii si binevoitori unii cu altii, sa ne educam si sa ne unim pentru a face binele.

Cel mai bun ajutor pe care il puteti oferi este

share pe facebook,

înscriere în lista de prieteni,

like pe pagina noastră rostirea și

răspândirea orice prin mijloace proprii a acestor informații !

............................................................................ .