.............................................................................

...cel mai bun ajutor pentru valoarea acestor informații primite este share pe facebook... și oriunde altundeva !

............................................................................

Fondul European pentru Stabilitate Financiara (EFSF) este un SPV- “special purpose vehicle” – o companie “de unica folosinta”, infiintata pentru a realiza un scop unic. In prezent, este condusa de economistul german Klaus Regling (vezi aici CV-ul lui). Gestiunea trezoreriei si suportul administrativ al EFSF sunt oferite de Banca Europeana de Investitii.

EFSF poate credita statele aflate in dificultate si, de asemenea, poate interveni atat pe pietele primare (direct de la state, in schimbul unor angajamente de reforme) cat  si pe cele secundare (de la detinatorii de obligatiuni care vor sa le vanda). In plus, poate ajuta la recapitalizarea bancilor aflate in dificultate prin intermediul imprumuturilor acordate guvernelor nationale.

Fondul European de Stabilitate Financiara va fi majorat pana la nivelul de 1.000 de miliarde de euro. Infiintat in urma cu numai un an si jumatate (mai 2010), FESF a  a devenit rapid “arma-vedeta” care sa salveze  economiile cu probleme. Asta numai pana in 2013, cand va fi inlocuit de Mecanismul European de Stabilizare Financiara. Dar ce este de fapt acest SPV? Cine il conduce si cum functioneaza aceasta companie cu sediul fiscal in Luxemburg?

  • Cum functioneaza EFSF?

Practic, EFSF este un fel de Fond Monetar European, usor modificat. “Evenimentele recente au demonstrat ca problemele financiare ale unui stat membru pot ameninta rapid stabilitatea macrofinanciara a UE. Pe parcursul crizei actuale, statele membre din zona euro au demonstrat hotararea lor de a adopta masuri decisive si coordonate pentru a garanta stabilitatea financiara a zonei euro in ansamblul sau, daca este necesar, si pentru a readuce cresterea pe o traiectorie durabila. In special, a fost infiintat Fondul european de stabilitate financiara (FESF) pentru a oferi asistenta rapida si eficace privind lichiditatea, impreuna cu mecanismul european de stabilizare financiara (MESF) si Fondul Monetar International”, se arata intr-o nota a Consiliului UE

El functioneaza emitand obligatiuni pe piete si primind garantii din partea tarilor care folosesc moneda unica, valoarea acestora fiind calculata in functie de participarea Statului solicitant la capitalul Bancii Centrale Europene.

Cele mai importante garantii sunt aduse de statele care beneficiaza de o buna reputatie pe piete, EFSF fiind notat de agentiile de rating cu calificativul maxim, AAA, ceea ce permite Fondului sa se imprumute la un pret mic si sa crediteze tarile cu dobanzi sub cele ale pietei.

“EFSF trebuie majorat pentru a deveni credibil pe piata. Pentru restabilirea stabilitatii financiare a Europei, liderii europeni trebuie sa elimine riscul de falimente in cascada si fuga la ghiseele bancilor”, a declarat Lael Brainard, subsecretar pentru afaceri internationale al Trezoreriei americane, citat de Reuters.

Daca va fi extins la 1.000 mld. euro, EFSF ar avea o mai mare flexibilitate pentru a furniza lichiditate guvernelor care au nevoie sa-si sustina bancile. Totusi, fondul ar trebui sa se apropie de 2.000 mld. euro pentru a constitui un creditor credibil de ultima instanta pentru alte state cu probleme, spune economistul-sef al Citigroup Willem Buiter, citat de The Wall Street Journal. Mai mult, atragerea de bani prin procedura de leveraging ar putea afecta ratingul “triplu-A” al fondului.

EFSF, care are in prezent o capacitate de imprumut de 440 miliarde euro, va ajuge la circa 1.000 de miliarde euro. Pentru realizarea acestei majorari vor fi implementate doua mecanisme. Primul va consta in garantarea unei parti din eventualele pierderi ale investitorilor privati cand vor cumpara obligatiuni suverane pe piata primara, iar al doilea – in crearea unuia sau mai multor fonduri speciale destinate atragerii de investitori externi privati sau publici, precum tarile emergente.
Prin efectul de parghie forta fondului poate creste la 1.000 mld. euro. Cu alte cuvinte, statele nu vor fi constranse sa-si majoreze contributiile la EFSF, iar creditele atrase de la creditorii privati vor fi garantate de Banca Centrala Europeana (BCE). Astfel, mecanismul european ar urma sa functioneze dupa principiul “a ajuta mai mult fara a cheltui in plus”, subliniaza Le Figaro.

Sursa: Hotnews

 

............................................................................

Suntem un grup de entuziasti, majoritatea voluntari, care consideră că

presa nu este doar o ”gura de iad”

iar libertatea de exprimare NU este libertatea de a minți ci

LIBERTATEA DE A AFLA SI A SPUNE CAT MAI MULT ȘI MAI DES ADEVARUL.

Cei care controleaza presa

(intrega presa se afla in mana unor particulari cu conexiuni aproape clare)

urmaresc sa genereze agitatie, violenta, sa faca publicitate sexualitatii desantate si practicilor sexuale deviante, sa glorifice lipsa de educatie,

sa afecteze pacea fireasca intre cetatenii romani de etnie romana si cei de etnie maghiara,

sa foloseasca minoritatile etnice si sexuale pentru a discrimina majoritatea si a o controla.

Toate acestea se desfasoara conform unui plan intocmit cu precizie si pe care chiar și unii masoni, scarbiti de mizeria care erau pusi sa o faca de catre superiorii masoni, l-au deconspirat.

Ce putem face? Sa ne informam corect, sa fim prietenii si binevoitori unii cu altii, sa ne educam si sa ne unim pentru a face binele.

Cel mai bun ajutor pe care il puteti oferi este

share pe facebook,

înscriere în lista de prieteni,

like pe pagina noastră rostirea și

răspândirea orice prin mijloace proprii a acestor informații !

............................................................................ .