.............................................................................

...cel mai bun ajutor pentru valoarea acestor informații primite este share pe facebook... și oriunde altundeva !

............................................................................

certej-o-ro-ia-montana-ignorata-103340-1În timp ce scandalul privind proiectul minier de exploatare a aurului de la Roșia Montană ia amploare, iar țara fierbe în protestele miilor de oameni nemulțumiți de acest proiect, canadienii pun stăpânire pe resursele județului Hunedoara.

Proiectul de la Certej, care a reușit să obțină avizul de mediu „pe tăcute”, ar putea fi precedat de alte exploatări aurifere ce vizează aceeași zonă, căci canadienii de la Eldorado Gold se pregătesc să demareze cercetările pentru găsirea unor noi resurse de aur. Între timp, dacă în cazul proiectului Roșia Montană exploatările sunt încă departe de a fi începute, la Certej lucrurile sunt mult mai avansate.

Exploatarea aurului de la Certej – o afacere imensă, încheiată în liniște

gold-mine_interior

Potrivit proiectului tehnic, exploatarea auriferă de la Certej se va întinde pe o suprafață de 456 hectare și presupune procesarea a 45 milioane de tone de minereu cu o concentrație de 1,8 grame de aur pe tonă, precum și utilizarea unei cantități de cianură de sodiu de 1.653 tone pe an, timp de 16 ani. Reziduurile rezultate în urma prelucrărilor, inclusiv cele cu cianură și metale grele, vor fi depozitate într-un iaz de decantare în aer liber cu o suprafață totală de 63 hectare. Proiectul, a cărui valoare a fost estimată la 200 milioane de euro, a fost propus de compania canadiană Eldorado Gold Corporation, prin intermediul societății Deva Gold, și a primit avizul de mediu pe 5 iulie 2012, când Agenția Regională pentru Protecția Mediului Timișoara a dat undă verde exploatării prin cianurare a minereurilor de aur și argint din zona Certejului. Directorul Deva Gold, Nicolae Stanca, susține însă că, de fapt, canadienii de la Eldorado Gold „nu caută aur la Certej, ci alte neferoase – plumb, zinc și cupru”. „Toată țara vorbește numai despre aur, dar nu asta se caută. Până la concentrat nu se va folosi cianură, nu asta va fi tehnica de exploatare. Și oricum, Eldorado Gold este o companie mare, cu activitate în opt țări din lume, deci are experiență în așa ceva”, a declarat pentru ZIUAnews Nicolae Stanca, directorul Deva Gold. Într-adevăr, canadienii de la Eldorado Gold operează în țări din Asia, Europa și America de Sud și au devenit acționari majoritari ai Deva Gold SA după ce, în decembrie 2011, au preluat compania European Goldfields, care deținea 80 la sută din societatea mamă. Celelalte 20 la sută dintre acțiunile Deva Gold sunt deținute de statul român prin compania Minvest Deva.

Singurul hop pe care Eldorado Gold îl mai are de trecut pentru demararea exploatărilor aurifere din județul Hunedoara ține de decizia magistraților, căci avizul acordat de Agenția Regională pentru Protecția Mediului Timișoara a fost contestat la Tribunalul București. Asta după ce, la începutul lunii septembrie a anului trecut, trei asocia- ții de protecție a mediului au protestat față de acest aviz, considerând inacceptabile defrișarea a 187 de hectare de pădure, măcinarea a doi munți și distrugerea a 108 hectare din situl Natura 2000 – ROSPA 0132 Munții Metaliferi, cu care se suprapune proiectul minier, pentru a da undă verde afacerii care ar îmbogăți compania canadiană.
În urma protestelor, Agenția Națională pentru Protecția Mediului, la cererea Ministerului Mediului, a cerut în instanță anularea avizului acordat proiectului de la Certej, procesul urmând să aibă primul termen de judecată în 1 octombrie a.c., la Tribunalul București. În plus, directorul executiv de la vremea respectivă, al Agenției Regionale pentru Protecția Mediului Timișoara, a fost demis pe motiv că nu a informat autoritatea de mediu în legătură cu emiterea acordului pentru acest proiect, având în vedere că este vorba de un obiectiv de interes național și internațional.

Goana după aur: Roșia Montană și Certejul, urmate de alte trei posibile proiecte

În timp ce toată lumea așteaptă să vadă ce decid magistrații cu privire la exploatările aurifere de la Certej, Eldorado Gold tatonează terenul pentru a găsi și alte resurse în județul Hunedoara. Canadienii au anunțat de curând că în prima parte a trimestrului al patrulea vor începe lucrările de explorare la perimetrele aurifere Brad, Deva și Muncel. Potrivit reprezentanților companiei, Eldorado a încheiat forările de la exploatarea Certej și se estimează că vor fi produse, aici, peste patru tone de aur și peste 20 de tone de argint anual. Canadienii vor să înceapă exploatările de la Certej în 2015 și spun că acestea vor dura 12 ani și că investiția va fi de aproximativ 270 milioane de dolari. Până atunci, însă, probabil vor găsi și alte zăcăminte, căci, în lunile care urmează, activitățile de explorare vor fi orientate către alte trei exploatări. „Este vorba despre Brad, Deva și Muncel, pentru care compania a obținut licențe, iar activitatea asta de explorare constă, mai exact, în niște cercetări prin care se caută resurse. Toate acestea sunt făcute exclusiv pe cheltuiala investitorului, deci statul nu are nimic de pierdut”, a mai precizat Nicolae Stanca, directorul Deva Gold.

La fel ca și la Certej, unde – chipurile – nu se caută aur și nici nu e neapărată nevoie să fie folosită cianura, canadienii pregătesc proiecte și pentru restul bogă- țiilor din munții României. Roșia Montană, de asemenea, este amenințată de ani de zile de pericolul exploatărilor pe care vor să le efectueze cei de la RMGC. În timp ce aceștia susțin că proiectul va aduce beneficii importante economiei românești și că vor folosi tehnici de exploatare avizate de Uniunea Europeană, mii de români din țară și străinătate încearcă să se facă auziți și să împiedice demararea lucrărilor.

sursa si foto: ziuanews

............................................................................

Suntem un grup de entuziasti, majoritatea voluntari, care consideră că

presa nu este doar o ”gura de iad”

iar libertatea de exprimare NU este libertatea de a minți ci

LIBERTATEA DE A AFLA SI A SPUNE CAT MAI MULT ȘI MAI DES ADEVARUL.

Cei care controleaza presa

(intrega presa se afla in mana unor particulari cu conexiuni aproape clare)

urmaresc sa genereze agitatie, violenta, sa faca publicitate sexualitatii desantate si practicilor sexuale deviante, sa glorifice lipsa de educatie,

sa afecteze pacea fireasca intre cetatenii romani de etnie romana si cei de etnie maghiara,

sa foloseasca minoritatile etnice si sexuale pentru a discrimina majoritatea si a o controla.

Toate acestea se desfasoara conform unui plan intocmit cu precizie si pe care chiar și unii masoni, scarbiti de mizeria care erau pusi sa o faca de catre superiorii masoni, l-au deconspirat.

Ce putem face? Sa ne informam corect, sa fim prietenii si binevoitori unii cu altii, sa ne educam si sa ne unim pentru a face binele.

Cel mai bun ajutor pe care il puteti oferi este

share pe facebook,

înscriere în lista de prieteni,

like pe pagina noastră rostirea și

răspândirea orice prin mijloace proprii a acestor informații !

............................................................................ .