.............................................................................

...cel mai bun ajutor pentru valoarea acestor informații primite este share pe facebook... și oriunde altundeva !

............................................................................

Razboiul din 1877-1878, cand Romania si-a castigat independenta, figureaza in enciclopedii si in manualele de istorie europene sub numele de “Razboiul ruso-turc”.

Nu este incorect, dar este incomplet, dat fiind aportul Romaniei decisiv, intr-un moment de cumpana al razboiului despre care multe manuale de istorie straine vorbesc prea putin sau deloc.

“A fost solicitat ajutorul aliatilor romani”

Unii comentatori se rezuma chiar la faptul ca rusii au actionat fara alt ajutor romanesc, in afara acordului principelui Carol de a permite trecerea trupelor pe teritoriul tarii.

Este adevarat, asa au demarat rusii, crezand ca n-au nevoie de ajutorul principatului romanesc, dar evolutia ulterioara a razboiului nu le-a dat dreptate.

Chiar si acum, manualele de istorie si tratatele redactate de istoricii rusi prefera sa nu observe ca interventia romaneasca a fost urmare a telegramei pe care printul Nicolae al Rusiei a trimis-o domnitorului roman, de la Tarnovo, unde isi avea statul major.

Literatura rusa, privind razboiul din 1877, nu spune un cuvant despre respectiva telegrama. Descrierea foarte detaliata a razboiului prezentata de Wikipedia in limba rusa, deci redactata de istoricii rusi, face o singura referire la prezenta romaneasca la Plevna, astfel:

“Au fost cerute urgent intariri din Rusia si a fost solicitat ajutorul aliatilor romani”. Atat si nimic mai mult. Asta este totul despre prezenta noastra la Plevna, iar despre Grivita – reduta cucerita de romani – nici nu se pomeneste.

O telegrama disperata

Telegrama se pastreaza in tara noastra. Ea este redactata in limba franceza, originalul se gaseste in Muzeul de istorie a Romaniei si constituie exponat, prezentat publicului vizitator.

Intrucat textul ei a fost tradus si interpretat in mai multe feluri, merita reprodus aici in varianta originala, pentru ca insusi cititorul sa poata observa conformitatea traducerii:

“11/7 1877. Urgent. Tarnovo. Prince Charles de Roumanie a l’endroit ou se trouvera. Les Turcs, ayant amasse les plus grandes masses a Plevna, nous abiment. Prie de fair fusion, demonstration et, si possible, passage du Danube que tu desires faire, entre Djoula et Corabia. Cette demonstration est idispensable pour faciliter mes mouvements. Nicolas”.

Tradus, textul suna astfel: “Urgent. Tarnovo. Printului Carol al Romaniei, oriunde s-ar afla el. Turcii, masand o multime imensa, ne distrug. Rog sa faci fuziune, demonstratie si, daca este posibil, sa treci Dunarea, asa cum doresti, intre Jiu si Corabia. Aceasta demonstratie imi este indispensabila, pentru a facilita miscarile mele”.

Merita sa ne aplecam atentia asupra unui mic fragment: “asa cum doresti”. Asta confirma faptul ca printul Carol si-a dorit sa participe de la inceput la aceasta campanie, dar tarul nu a dorit sa-l aiba asociat – ceea ce de altfel se cunoaste.

Nu incape indoiala ca documentul este rezultatul unui gest disperat. Este disperarea adresata domnitorului, caruia tarul ii refuzase interventia. Se stie ca printul Carol a intervenit prompt, dupa ce i s-au acceptat conditiile.

Sabia lui Osman Pasa

Telegrama a fost inspirata. Trupele romane odihnite au fost de folos trupelor rusesti obosite, pricinuind daune grave trupelor turcesti, si mai obosite. Turcii au facut o ultima manevra, incercand sa iasa din incercuire, dar manevra a fost zadarnicita de trupele romane, carora li s-a si predat Osman-Pasa, ranit, impreuna cu 45.000 de oameni.

Conform documentelor istorice, Osman-Pasa a oferit sabia sa colonelului roman Mihail Cristodulo Cerchez, care insa a refuzat s-o primeasca, neavand autorizarea domnitorului.

In aceste conditi, sabia a fost preluata de generalul rus Ganetki, caruia tarul i-a conferit ulterior titlul de feldmaresal, titlu inexistent pana atunci in armata rusa.  Citiți mai departe pe ziare.com

............................................................................

Suntem un grup de entuziasti, majoritatea voluntari, care consideră că

presa nu este doar o ”gura de iad”

iar libertatea de exprimare NU este libertatea de a minți ci

LIBERTATEA DE A AFLA SI A SPUNE CAT MAI MULT ȘI MAI DES ADEVARUL.

Cei care controleaza presa

(intrega presa se afla in mana unor particulari cu conexiuni aproape clare)

urmaresc sa genereze agitatie, violenta, sa faca publicitate sexualitatii desantate si practicilor sexuale deviante, sa glorifice lipsa de educatie,

sa afecteze pacea fireasca intre cetatenii romani de etnie romana si cei de etnie maghiara,

sa foloseasca minoritatile etnice si sexuale pentru a discrimina majoritatea si a o controla.

Toate acestea se desfasoara conform unui plan intocmit cu precizie si pe care chiar și unii masoni, scarbiti de mizeria care erau pusi sa o faca de catre superiorii masoni, l-au deconspirat.

Ce putem face? Sa ne informam corect, sa fim prietenii si binevoitori unii cu altii, sa ne educam si sa ne unim pentru a face binele.

Cel mai bun ajutor pe care il puteti oferi este

share pe facebook,

înscriere în lista de prieteni,

like pe pagina noastră rostirea și

răspândirea orice prin mijloace proprii a acestor informații !

............................................................................ .