.............................................................................

...cel mai bun ajutor pentru valoarea acestor informații primite este share pe facebook... și oriunde altundeva !

............................................................................

Paleo – creştinismul dobrogean, condamnat la uitare şi degradare

Basilicile paleo-creştine ale Tomisului, comori ignorate şi lăsate în părăsire, în jungla de asfalt a Constanţei moderne.
Nu se cunoaşte încă locaţia exactă a Episcopiei Metropolitane, instituţia care coordona creştinismul în întreaga Sciţie Minor.
Mormântul Pictat din Zona Zorile este „sugrumat” de clădirile moderne, dezvoltarea regiunii făcând imposibilă o viitoare valorificare turistică a monumentului. Bisericuţele de Cretă de la Basarabi nu pot fi puse în circuitul turistico-muzeal din cauza unor interese obscure.
Conservarea monumentelor paleo-creştine nu este făcută din cauza lipsei fondurilor, finalizarea proiectelor de acest gen fiind mereu blocată de birocraţie, de ignoranţă sau de interese meschine

Basilicile uitate

Puţini constănţeni sunt conştienţi de comorile arheologice care ne înconjoară. În fiecare zi, într-o goană cotidiană specifică vremurilor moderne, paşii ne poartă printr-o junglă de asfalt, care ascunde încă numeroase comori. La câţiva metri sub pământ se ascund vestigii arheologice de o valoare inestimabilă. Din lipsă de bani, şi de spaţiu, ele nu au fost săpate şi dezvelite pentru conservare, ci doar identificate. Este şi cazul basilicilor paleo-creştine, răsfirate de-a lungul Zonei Oraşului Vechi. Două dintre ele, impresionante prin dimensiuni, se află între Bulevardul Fedinand şi strada Traian, ambele fiind ascunse însă în subsolurile unor blocuri de locuit (zona C-uri). Sub blocul C2 există astfel Basilica Mare, a cărei dimensiune a fost estimată la peste 45 de metri lungime, pe aproximativ 20 metri lăţime. De asemenea, în aceeaşi zonă se află Basilica Mică, de peste 35 de metri lungime. O alta (de sec.5-6 ) a fost identificată la intersecţia străzilor Dragoş Vodă – Mircea cel Bătrân, zona Hotelului Ibis şi este cea mai mare dintre toate, având o lungime estimată de 54 de metri, pe 23 de metri lăţime. Un alt lăcaş antic de cult este cel de la Colegiul Mihai Eminescu, din curtea interioară a instituţiei de învăţământ, un alt monument aflat mereu în pericol de degradare. Puţini dintre noi ştiu că în Zona Poarta 1, chiar lângă Vraja Mării, pământul mai ascunde o astfel de comoară creştină a vremurilor trecute. Basilica de secol 5 se află îngropată chiar sub sensul giratoriu, în vremea comuniştilor, (când se lucra la modernizarea zonei şi a liniilor de transport), luându-se această măsură inedită de conservare a sitului.

Unde este Basilica Mitropolitană?

De la începutul veacului al treilea, la Tomis a funcţionat o biserică episcopală. Se mai ştie cu certitudine că în secolul VI – d.H, Tomisul redevenise, graţie împăratului Iustinian, unul dintre cele mai mari oraşe ale Imperiului Roman de Răsărit. Acesta a fost şi motivul pentru care a fost desemnat ca sediu al Mitropoliei Sciţiei Minor, având în subordinea sa 14 episcopii, aflate pe teritoriul Dobrogei (n.r. unele dintre ele, în Cadrilaterul ce aparţine în prezent Bulgariei). Din păcate, Basilica Metroplitană a Tomisului nu a fost încă descoperită. De-a lungul timpului au existat numeroase controverse cu privire la locaţia acestui edificiu, inima paleo-creştinismului dobrogean. S-a vorbit un timp, (ca posibil sediu al Mitropoliei) despre Basilica Mare (cea de sub blocul C2) dar varianta nu a stat în picioare. S-a mai vehiculat ideea că lăcaşul de lângă Hotel Ibis ar fi putut fi sediul Mitropoliei, datorită faptului că este cea mai mare basilică, identificată la Constanţa. Nu este însă o certitudine, mai ales că, în Dobrogea secolelor 5-6, se ştie că existau şi biserici mai mari. Este cazul Basilicii Episcopale de la Histria, cea care avea peste 60 de metri lungime, pe 30 lăţime. În mod normal, Basilica Metropolitană trebuia să fie cel mai impozant lăcaş de cult, mult mai mare decât sediul unei Episcopii din teritoriu. Dezbaterile pe această temă continuă încă, dar este posibil să nu aflăm niciodată răspunsul la această întrebare. Motivul este unul simplu: nu se poate cerceta sistematic Basilica de la Ibis, fiind vorba despre o proprietate privată, unde nu s-a putut face decât conservare.

Primii creştini (Villa Rustica de la Cheia)
Istoria a consemnat numeroase cazuri de martiri în Dobrogea veacurilor 3-4 de după Hristos iar numele celor care s-au jertfit sub Cruce au dăinuit timp de peste o mie şi şase sute de ani. Nu se ştie însă mai nimic despre enoriaşii acelor vremuri. Tocmai din acest motiv, cazul de la Cheia este unul aparte. Aici a fost descoperită, la începutul anilor 2000 o villa rustica, edificiu aparţinând unui nobil bogat, care avea în proprietate şi o suprafaţă importantă de teren. S-a cercetat în hopuri (aşa cum se obişnuieşte în arheologia mioritică), neexistând mereu banii necesari pentru lucrări sistematice. Specialiştii constănţeni au aflat însă foarte multe lucruri. S-a stabilit astfel că edificiul de la Cheia a fost construit în primii ani ai secolului IV şi că, după o existenţă de aproximativ 70 de ani, a fost distrus în jurul anului 380. Este foarte clar că stăpânul acestei ville a fost creştin, întrucât în încăperile clădirii au fost găsite numeroase opaiţe sub formă de cruce. Erau vremuri mai liniştite pentru creştini, întrucât Imperiul era condus în acea perioadă de Constantin cel Mare (cel care a recunoscut creştinismul ca religie de stat în 313) şi de urmaşii acestuia.

O comoară părăsită (Mormântul pictat este în pericol)
Unul dintre cele mai interesante monumente antice ale Constanţei este, fără îndoială, Mormântul Pictat sau Cavoul Hypogeu, cum mai este el numit şi care se află în Zona Zorile, chiar în spatele Restaurantului Irish Pub. Edificiul descoperit în 1988 este deja celebru în întreaga Europă, datorită picturilor sale din interior (peretele de Nord), fresce de o mare frumuseţe şi care cuprind numeroase simboluri creştine. Este vorba despre o masă rituală, la care iau parte doi defuncţi, soţ şi soţie. În acest mormânt, datat secolul IV.d.H, s-au descoperit şase schelete, care, cu siguranţă, au aparţinut unor creştini. Mormântul Pictat a fost conservat, aşa cum s-a putut, dar niciodată nu au existat bani destui pentru ca el să fie scos în circuitul muzeal – turistic. S-au făcut numeroase proiecte, s-a vorbit despre tot felul de soluţii, s-au aşteptat bani de peste tot, dar de rezolvat, nu s-a rezolvat nimic. Cavoul nu poate fi vizitat şi pictura se degradează. Mai mult, monumentul este aproape sugrumat de construcţiile moderne din jur. Terenurile din apropierea sa au fost vândute şi în curând, aici se vor ridica blocuri sau alte clădiri, care vor pune în pericol orice eventuală şi viitoare restaurare a construcţiei.    Citiți mai departe pe dezvaluiri.ro

............................................................................

Suntem un grup de entuziasti, majoritatea voluntari, care consideră că

presa nu este doar o ”gura de iad”

iar libertatea de exprimare NU este libertatea de a minți ci

LIBERTATEA DE A AFLA SI A SPUNE CAT MAI MULT ȘI MAI DES ADEVARUL.

Cei care controleaza presa

(intrega presa se afla in mana unor particulari cu conexiuni aproape clare)

urmaresc sa genereze agitatie, violenta, sa faca publicitate sexualitatii desantate si practicilor sexuale deviante, sa glorifice lipsa de educatie,

sa afecteze pacea fireasca intre cetatenii romani de etnie romana si cei de etnie maghiara,

sa foloseasca minoritatile etnice si sexuale pentru a discrimina majoritatea si a o controla.

Toate acestea se desfasoara conform unui plan intocmit cu precizie si pe care chiar și unii masoni, scarbiti de mizeria care erau pusi sa o faca de catre superiorii masoni, l-au deconspirat.

Ce putem face? Sa ne informam corect, sa fim prietenii si binevoitori unii cu altii, sa ne educam si sa ne unim pentru a face binele.

Cel mai bun ajutor pe care il puteti oferi este

share pe facebook,

înscriere în lista de prieteni,

like pe pagina noastră rostirea și

răspândirea orice prin mijloace proprii a acestor informații !

............................................................................ .