.............................................................................

...cel mai bun ajutor pentru valoarea acestor informații primite este share pe facebook... și oriunde altundeva !

............................................................................

Primele estimări ale victoriei zdrobitoare a USL în alegeri n-au mişcat cursul, rezultatele fiind anticipate. Intărirea leului a găsit însă suport în declaraţia preşedintelui Comisiei Europene că va coopera cu Prim-Ministrul Ponta şi Preşedintele Băsescu. Rezolvând oficial dilema “pe cine va numi Băsescu premier?”, Jose Manuel Barroso a confirmat “pariul pe leu”. Pentru cât timp?

Mişcarea leului este cu atât mai importantă cu cât aprecierea monedei naţionale s-a realizat în ultimele două zile ale săptămânii trecute nu doar faţă de euro (+1,27%), ci şi faţă de forint (+1,66%), zlot (+1,11%) sau coroana din Cehia (+1,3%). Ce a determinat o asemenea evoluţie în forţă având în vedere că luni, la aflarea primelor rezultate parţiale (în linie de altfel cu exit-polurile de duminincă), cursul de schimb euro/leu a fost aproape bătut în cuie? Cu alte cuvinte, nu rezultatul alegerilor a dus la creşterea leului-drept dovadă marţi euro era mai scump ca în vinerea dinaintea alegerilor-ci un detaliu suplimentar.

Explicaţia a venit vineri, odată cu declaraţia Preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, după publicarea rezultatelor oficiale ale alegerilor în Monitorul Oficial. “Poporul român a făcut o alegere clară, într-un mod democratic”, se menţionează în declaraţia dată publicităţii de Comisia Europeană iar preşedintele Barroso “aşteaptă să colaboreze cu prim-ministrul Victor Ponta şi cu preşedintele Băsescu în anii plini de provocări care urmează, pentru a promova reformele necesare în interesul României şi al Europei”. Este o declaraţie care limpezeşte apele mai devreme în politica românească, oficialităţile europene rezolvând misterul care încă mai plana asupra numelui viitorului premier înainte de nominalizarea oficială din partea preşedintelui Băsescu. Declaraţia lui Barroso a fost anticipată şi amplificată de investitorii care au deschis poziţii pe leu joi şi vineri, încurajaţi şi de existenţa în această perioadă a unor fluxuri mai mari de valută spre ţară din partea muncitorilor români din străinătate.

Cât rămâne euro la promoţie?
Întătirea leului de ultimă oră nu găseşte vreo justificare în performanele economiei, toată lumea pare oricum de acord că 2013 va fi un an deosebit de dificil pentru populaţie şi mediul de afaceri. Este mai degrabă o speculaţie clasică şi este posibil ca cea mai mare parte a a aprecierii leului faţă de euro să fie deja consumată chiar dacă închiderea oficială a poziţiilor poate fi amânată până la confirmarea renominalizării lui Victor Ponta ca premier (nu uitaţi nici de argumentul de sezon “banii căpşunarilor urcă leul”). Una peste alta, aveţi o fereastră de câteva zile în care euro se va menţine la cotaţii “promoţionale” şi ar fi bine să achiziţionaţi ceva valută, fie pentru diversificarea economiilor, fie pentru plata ratelor din ianuarie.

Argumente la comandă
Modul în care creşterea sau scăderea cursului e justificată de analişti şi politicieni, obligaţi de întrebările reporterilor să inventeze argumente ad-hoc, reprezintă de multe ori o sursă de umor involuntar. Acum de pildă, ideea că investitorii “au fost atraşi de randamentele acceptate de Ministerul Finanţelor Publice la licitaţiile de vânzare de titluri de stat, având în vedere că pe pieţele din regiune se aşteaptă tăieri de dobândă”. De parcă randamentele nu erau la fel de bune şi în vară, când suspendarea preşedntelui era în toi, sau cu 2 săptâmâni mai devreme. Politicieniii de la putere nu vor pierde nici ei probabil ocazia să se împăuneze cu aprecierea leului, considerând-o ca o confirmare din partea pieţelor a bunelor intenţii şi capacitaţii lor de guvernare aşa cum tabăra preşedintelui punea deprecierea leului din vară pe practicile anti-europene ale USL-ului.

O părere interesantă vine din partea analiştilor ING care subliniază că, “deşi situaţia pe termen scurt a devenit bună pentru leu şi datoria României, perspectivele monedei pentru anul următor rămân complicate”. În plus, “îmbunătăţirea perspectivelor pe termen scurt pentru leu şi costurile de împrumut ale statului ar putea face Guvernul mai puţin dispus să se conformeze cererilor de reforme dificile din partea FMI, situaţie care poate complica negocierile pentru un nou acord de împrumut”.

sursa si foto: RL

............................................................................

Suntem un grup de entuziasti, majoritatea voluntari, care consideră că

presa nu este doar o ”gura de iad”

iar libertatea de exprimare NU este libertatea de a minți ci

LIBERTATEA DE A AFLA SI A SPUNE CAT MAI MULT ȘI MAI DES ADEVARUL.

Cei care controleaza presa

(intrega presa se afla in mana unor particulari cu conexiuni aproape clare)

urmaresc sa genereze agitatie, violenta, sa faca publicitate sexualitatii desantate si practicilor sexuale deviante, sa glorifice lipsa de educatie,

sa afecteze pacea fireasca intre cetatenii romani de etnie romana si cei de etnie maghiara,

sa foloseasca minoritatile etnice si sexuale pentru a discrimina majoritatea si a o controla.

Toate acestea se desfasoara conform unui plan intocmit cu precizie si pe care chiar și unii masoni, scarbiti de mizeria care erau pusi sa o faca de catre superiorii masoni, l-au deconspirat.

Ce putem face? Sa ne informam corect, sa fim prietenii si binevoitori unii cu altii, sa ne educam si sa ne unim pentru a face binele.

Cel mai bun ajutor pe care il puteti oferi este

share pe facebook,

înscriere în lista de prieteni,

like pe pagina noastră rostirea și

răspândirea orice prin mijloace proprii a acestor informații !

............................................................................ .