.............................................................................

...cel mai bun ajutor pentru valoarea acestor informații primite este share pe facebook... și oriunde altundeva !

............................................................................

Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei României (44 de ani) consideră că 2013 ar putea fi un an decisiv pentru România, dacă UE hotărăşte să ridice vizele pentru cetăţenii Republicii Moldova. În acest caz, cel mai probabil Chişinăul se va despărţi de Transnistria, iar România va trebuie să fie pregătită pentru toate scenariile, atât pentru cele pozitive, în care ar putea prelua, de pildă, aprovizionarea cu alimente a Republicii Moldova, în detrimental Ucrainei, cât şi în cele negative, în care răspunsul Tiraspolului şi al Moscovei ar putea fi surprinzătoare, iar Bucureştiul ar fi nevoit să asigure frontiera euro-atlantică.

-Principalul obiectiv de politică externă al României, aderarea la Spaţiul Schengen, credeţi că ar putea fi atins anul viitor?

D.D.-Parţial. România a crezut că e extrem de uşor, şi aşa era, să adere la Schengen şi a crescut foarte mult miza simbolică şi politică în acest sens. Nu am atins acest obiectiv din cauza că s-a întâmplat ceva în Uniunea Europeană, nu fiindcă s-ar fi schimbat ceva în România. Cred că dacă România depunea acelaşi efort logistic şi financiar pentru a obţine ridicarea vizelor pentru Statele Unite, efectul era mult mai direct către cetăţean, iar câştigul în ceea ce priveşte imaginea publică era mult mai important. Schengen-ul nu afectează foarte mult cetăţeanul.

-Totuşi accesul pe piaţa muncii în statele din Spaţiul Schengen este important pentru cei care nu sunt mulţumiţi cu oferta autohtonă

D.D.-E adevărat, dar cetăţeanul român obişnuit nu este afectat, de aceea a fost o greşeală să se pună atât presiune simbolică asupra acestui obiectiv, doar fiindcă la început părea să fie ceva foarte uşor de livrat. Între timp acest stâlp fundamental al UE care este Schengen a intrat în criză: dacă ne uităm pe hartă mai atent vom vedea, însă, că între Grecia care este în Schengen şi restul statelor din acest spaţiu există o fâşie goală.

-Intrarea României şi a Bulgariei va umple acest spaţiu?

D.D.-Exact, aderarea României şi Bulgariei va lega Grecia de restul statelor din Schengen, iar în acel moment, spatiul de Liberă Circulaţie va avea un canal direct între zona de migraţie externă: acest lucru înseamnă proximitate cu Turcia, dar indirect şi cu Iran, Irak, Siria, ceea ce înseamnă deschiderea unui canal extrem de periculos sau perceput ca atare

-Deci România este ţinută la porţile Schengen nu din cauza că justiţia autohtonă nu este suficient de combativă cu faptele de corupţie, ci din alte motive.

D.D.-Da, din cauză că în UE se întâmplă ceva care ar putea să pulverizeze pilonii cei mai importanţi ai acestei construcţii şi va face ca Uniunea să arate altfel decât ne-am imaginat noi atunci când am anunţat că vom intra în Schengen şi am făcut mult tam-tam pe această temă.

-Dincolo de criza economică şi de această redefinire a europenilor despre care vorbiţi, poate că mai este vorba şi despre faptul că statele fost comuniste nu au evoluat neapărat în direcţia aşteptărilor Vechii Europe?

D.D.-Depinde unde ne plasăm, fiindcă cineva ar putea spune, de exemplu, că nici statele Vechii Europe n-au avansat în direcţia aşteptată, fiindcă au apărut mişcări şi resurecţii de alt tip şi care n-au început în Est, ci chiar Vest. Deci se întâmplă ceva şi cu UE, iar acest ceva arată mult mai prost în Vestul Europei. Estul nu are nici habitusurile, nici educaţia necesare, de aceea unele fenomene arată dizgraţios, dar acest lucru nu înseamnă că lucrurile rele se întâmplă doar în Est. Toată UE începe să-şi regândească şi atitudinea faţă de celălalt şi faţă de cel din afară luând tot mai mult aspectul unei fortăreţe. Pe de altă parte dacă ne întoarcem la canoanele de început, Grecia trebuia eliminată demult din Spaţiul Schengen.

-Pentru că prin Grecia intră cei mai mulţi imigranţi ilegal în UE?

D.D.-Da, dacă ar fi fost făcută o analiză corect cu ţările care pot sau nu să asigure graniţele Schengen, Grecia ar fi trebuit eliminată demult din acest spaţiu. Toată lumea ştie că Grecia este mult prea permeabilă pentru sarcina pe care o are şi nici nu cred că nivelul de corupţie din Grecia era atât de redus încât putea fi tolerat. A fost o perioadă în care UE accepta asemenea lucruri.

-Ce s-a schimbat?

D.D.-Multe. In Olanda a fost admis la guvernare un partid care arată altfel decât eram noi obişnuiţi să vedem că arată partidele europene. Noi spunem nu e Olanda de vină, ci partidul respectiv. Nu, e de vină guvernul Olandei, pentru că şi-a asumat valorile partidului respectiv şi care blochează toate canalele de imigraţie. Deci nu cred că toate problemele sunt în Est.

sursa si foto RL

............................................................................

Suntem un grup de entuziasti, majoritatea voluntari, care consideră că

presa nu este doar o ”gura de iad”

iar libertatea de exprimare NU este libertatea de a minți ci

LIBERTATEA DE A AFLA SI A SPUNE CAT MAI MULT ȘI MAI DES ADEVARUL.

Cei care controleaza presa

(intrega presa se afla in mana unor particulari cu conexiuni aproape clare)

urmaresc sa genereze agitatie, violenta, sa faca publicitate sexualitatii desantate si practicilor sexuale deviante, sa glorifice lipsa de educatie,

sa afecteze pacea fireasca intre cetatenii romani de etnie romana si cei de etnie maghiara,

sa foloseasca minoritatile etnice si sexuale pentru a discrimina majoritatea si a o controla.

Toate acestea se desfasoara conform unui plan intocmit cu precizie si pe care chiar și unii masoni, scarbiti de mizeria care erau pusi sa o faca de catre superiorii masoni, l-au deconspirat.

Ce putem face? Sa ne informam corect, sa fim prietenii si binevoitori unii cu altii, sa ne educam si sa ne unim pentru a face binele.

Cel mai bun ajutor pe care il puteti oferi este

share pe facebook,

înscriere în lista de prieteni,

like pe pagina noastră rostirea și

răspândirea orice prin mijloace proprii a acestor informații !

............................................................................ .