.............................................................................

...cel mai bun ajutor pentru valoarea acestor informații primite este share pe facebook... și oriunde altundeva !

............................................................................

placa-maniu_09325500Cu ocazia lucrărilor de reabilitare a casei lui Iuliu Maniu, ce s-au desfăşurat în această toamnă, veranda casei a fost decopertată. O placă de calcar din anul 213 d.Hr, aparţinând împăratului roman Caesar Marcus Aurelius Antoninus, cunoscut drept Caracalla, a fost descoperită recent în peretele casei lui Iuliu Maniu din localitatea salajeană Bădăcin.

Plăcuţa ce datează din epoca romană a fost ascunsă de ochii lumii în urmă cu 80 de ani. Se pare că Iuliu Maniu a salvat placa găsită de nişte ţărani, încastrând-o în peretele casei de la Bădăcin, în anul 1934.

Şase astfel de plăci au fost inscripţionate în anul 213 pentru vizita imperială de la Porolissum, din care, până astăzi, au fost păstrate doar trei. Se presupune că acestea au fost puse la intrările cetăţii.

 

Două dintre acestea se află la Muzeul din Zalău, iar una  a fost salvată în anul 1934 de către Iuliu Maniu, care a înţeles valoarea acesteia, şi pentru a o feri de intemperii, a zidit-o în peretele verandei casei de la Bădăcin, unde se află şi astăzi, în stare foarte bună de conservare.

Placa este inscripționată cu mesajul: ”Imp(erator) Caes(ar) M(arcus) Aur(elius) Antoni-nus pius Aug(ustus) felix Part(h)i-cus maximus pontifex max(imus) Brit(annicus) max(imus) trib(uniciae) pot(estatis) 5 XVI imp(erator) II co(n)s(ul) IIII p(ater) p(atriae) pro-co(n)s(ul) fecit”, în traducere : “Împăratul Caesar, Marcus Aurelius Antoninus, cel pios, Augustus, cel fericit, mare învingător al parților, mare preot, mare învingător al britannilor, investit cu puterea tribuniciana pentru a 16-a oară, aclamat imperator (învingător) de două ori, consul de patru ori, părinte al patriei, proconsul, a făcut (aceasta)”.

Cu ocazia lucrărilor de reabilitare a casei lui Iuliu Maniu, ce s-au desfăşurat în această toamnă, veranda casei a fost decopertată, placa fiind acum vizibilă din exterior, potrivit arheologilor din Zalau. De-a lungul anilor, placa a fost acoperită cu var de cei care au avut în primire casa, dar aceasta a rămas intactă.

Casa de la Bădăcin a fostului premier al României a fost construită de tatăl lui Iuliu Maniu și a fost lăsată, prin testament, Episcopiei Greco-Catolice a Oradiei. Proprietatea a fost naționalizată și din motive ce țin de regimul juridic al terenului și de tot soiul de chichițe administrative, nu a ajuns nici până astăzi la Episcopie, aparținând Consiliului Județean și Primăriei Pericei. Casa a fost concesionată pe 50 de ani Parohiei Greco-Catolice Bădăcin care, însă, nu are resursele financiare pentru a efectua lucrările de reabilitare și nici nu poate obține finanțări nerambursabile din cauza regimului juridic nerezolvat al proprietății. Costul lucrărilor se ridică la aproximativ 350.000 de euro.

 

sursa si foto:  http://www.historia.ro

............................................................................

Suntem un grup de entuziasti, majoritatea voluntari, care consideră că

presa nu este doar o ”gura de iad”

iar libertatea de exprimare NU este libertatea de a minți ci

LIBERTATEA DE A AFLA SI A SPUNE CAT MAI MULT ȘI MAI DES ADEVARUL.

Cei care controleaza presa

(intrega presa se afla in mana unor particulari cu conexiuni aproape clare)

urmaresc sa genereze agitatie, violenta, sa faca publicitate sexualitatii desantate si practicilor sexuale deviante, sa glorifice lipsa de educatie,

sa afecteze pacea fireasca intre cetatenii romani de etnie romana si cei de etnie maghiara,

sa foloseasca minoritatile etnice si sexuale pentru a discrimina majoritatea si a o controla.

Toate acestea se desfasoara conform unui plan intocmit cu precizie si pe care chiar și unii masoni, scarbiti de mizeria care erau pusi sa o faca de catre superiorii masoni, l-au deconspirat.

Ce putem face? Sa ne informam corect, sa fim prietenii si binevoitori unii cu altii, sa ne educam si sa ne unim pentru a face binele.

Cel mai bun ajutor pe care il puteti oferi este

share pe facebook,

înscriere în lista de prieteni,

like pe pagina noastră rostirea și

răspândirea orice prin mijloace proprii a acestor informații !

............................................................................ .