.............................................................................

...cel mai bun ajutor pentru valoarea acestor informații primite este share pe facebook... și oriunde altundeva !

............................................................................

Interviu cu profesorul Mihail E. Ionescu, directorul Centrului pentru Studii Est-Europene şi Asiatice
Directorul Centrului pentru Studii Est-Europene şi Asiatice: Războiul în Orientul Apropiat s-ar putea extinde şi în România

“Un război între marile puteri nu este în afara sferei posibilului”, consideră directorul Centrului pentru Studii Est-Europene, Mihail E. Ionescu, explicând că un eventual război mondial este „posibil, dar nu probabil” şi că faţă de anul trecut situaţia s-a atenuat, iar „SUA nu au abandonat leadership-ul global”. „Teoretic există toate condiţiile declanşării unui nou război”, explică profesorul Mihail E. Ionescu, „dar practic interdependenţa din zilele noastre face ca orice mare putere care s-ar simţi împinsă la un astfel de act să nu meargă până la capăt”. În schimb, un conflict regional pe fondul încordării relaţiilor între Turcia şi Siria, între Iran şi Israel şi al rivalităţii dintre Moscova şi Ankara ar contamina zona Mării Negre: „Conflictul nu este probabil, dar este posibil şi, dacă va avea loc, va avea impact asupra României – de la refugiaţi la export de război”. „Trebuie să fim pregătiţi pentru eventualităţi diverse”, atrage atenţia directorul Centrului pentru Studii Est-Europene, fiindcă „lumea de azi nu este o lume în care să dormi liniştit”.

La Moscova, un partid s-a hotărât să strângă semnături pentru recunoaşterea Transnistriei. Vedeţi posibilă în viitorul apropiat declararea independenţei Transnistriei?

M.E.I.: Problematica Transnistriei trebuie privită într-un context mult mai larg decât cel al relaţiei Moscovei cu vecinătatea apropiată. Este vorba despre mari transformări în politica internaţională: focusarea marilor puteri asupra arealului asiatic care tinde să devină – dacă nu a şi devenit deja – cel mai interesant loc pentru jocul puterii globale în acest secol, înlocuind Europa, centralitatea sistemică nord-atlantică. Altfel spus, Rusia, la fel ca şi Statele Unite, se mută cu arme şi bagaje în Asia şi, în consecinţă, trebuie să-şi supravegheze şi să-şi consolideze spatele. Pe de altă parte, observăm în Europa un proces de fragmentare statală: Scoţia se pregăteşte pentru un referendum de independenţă, Catalonia are tendinţe similare, în Flandra belgiană se vorbeşte despre o confederaţie laxă ca soluţie la diferenţele economice dintre sud şi nord, dar şi în alte ţări sunt voci care pretind desprinderea de ţara-mamă, inclusiv în arealul estic. Aici procesul s-a declanşat o dată cu destrămarea URSS şi a continuat apoi prin forţă – căci aceasta este diferenţa dintre Vest şi Est – cu autoproclamarea independenţei celor două secesiuni georgiene, Abhazia şi Osetia.

Deci contextul ar putea deveni prielnic pentru desprinderea Transnistriei de Republica Moldova?

M.E.I.: Dacă marile transformări continuă, de pildă, prin retragerea completă a americanilor din Europa, concomitent cu instalarea scutului antirachetă în Est, iar mişcările din Orientul Apropiat, cum e cazul „primăverii arabe”, vor avea în continuare impact, întrevăd mai degrabă o apropiere între Federaţia Rusă şi Uniunea Europeană, ceea ce ar exclude un eveniment de acest fel – autoproclamarea independenţei – în cazul Transnistriei.

Dimitri Rogozin a vorbit despre reînnoirea armamentului din Transnistria, în vreme ce săptămâna trecută Transnistria, Osetia de Sud şi Abhazia au semnat un acord militar. Nu sunt acestea semne că s-ar putea pregăti ceva?

M.E.I.: Dosarul este extrem de complicat, dar Moscova va acţiona cu multă precauţie, pentru că nu este vorba doar de relaţia cu Republica Moldova, ci mai ales despre relaţiile sale cu Germania, UE şi Ucraina. În condiţiile în care toate drumurile duc în Asia, e puţin probabil ca Rusia să-şi complice singură situaţia.

Confruntările directe dintre Siria şi Turcia, plus situaţia încordată dintre Iran şi Israel, ar putea duce la un război în zonă?

M.E.I.: Este ceea ce încearcă să facă Siria, care vrea să-şi exporte conflictul intern, pentru ca regimul Sadat să-şi maximizeze şansele de supravieţuire, iar din acest punct e vedere este de admirat reţinerea de care dă dovadă Turcia. În acelaşi timp, folosirea forţei pentru oprirea accederii Iranului la arma nucleară rămâne o opţiune a comunităţii internaţionale faţă de destinaţia militară a programului nuclear iranian. Ambii candidaţi la preşedinţia SUA sunt de acord în această privinţă.

În tot acest context, Vladimir Putin şi-a amânat vizita la Ankara. E posibil ca rivalitatea dintre Rusia şi Turcia să se accentueze?

M.E.I.: Da. Observăm o reluare a competiţiei, a rivalităţii istoric tradiţionale – de câteva sute de ani vechime – în arealul Mării Negre şi al Mediteranei Orientale între Rusia şi Turcia. O astfel de competiţie se poate intensifica şi în Caucaz şi chiar mai departe în Asia Centrală, dar acest lucru are o explicaţie deopotrivă geopolitică şi economică. Turcia în ultima decadă a devenit un actor internaţional extrem de consolidat din punct de vedere economic, iar influenţa ei regională a crescut foarte mult. Pe de altă parte, Rusia, tradiţional interesată în această zonă şi aspirând la recâştigarea statutului de putere globală, vrea să revină în Orientul Apropiat, dar în acelaşi timp să facă şi ordine în spatele său o dată cu această mutare de priorităţi spre Asia.

sursa si foto: RL

............................................................................

Suntem un grup de entuziasti, majoritatea voluntari, care consideră că

presa nu este doar o ”gura de iad”

iar libertatea de exprimare NU este libertatea de a minți ci

LIBERTATEA DE A AFLA SI A SPUNE CAT MAI MULT ȘI MAI DES ADEVARUL.

Cei care controleaza presa

(intrega presa se afla in mana unor particulari cu conexiuni aproape clare)

urmaresc sa genereze agitatie, violenta, sa faca publicitate sexualitatii desantate si practicilor sexuale deviante, sa glorifice lipsa de educatie,

sa afecteze pacea fireasca intre cetatenii romani de etnie romana si cei de etnie maghiara,

sa foloseasca minoritatile etnice si sexuale pentru a discrimina majoritatea si a o controla.

Toate acestea se desfasoara conform unui plan intocmit cu precizie si pe care chiar și unii masoni, scarbiti de mizeria care erau pusi sa o faca de catre superiorii masoni, l-au deconspirat.

Ce putem face? Sa ne informam corect, sa fim prietenii si binevoitori unii cu altii, sa ne educam si sa ne unim pentru a face binele.

Cel mai bun ajutor pe care il puteti oferi este

share pe facebook,

înscriere în lista de prieteni,

like pe pagina noastră rostirea și

răspândirea orice prin mijloace proprii a acestor informații !

............................................................................ .