.............................................................................

...cel mai bun ajutor pentru valoarea acestor informații primite este share pe facebook... și oriunde altundeva !

............................................................................

arbori-marcatiApusenii au mai primit o lovitură. Chiar când românii demonstrau pe străzi împotriva defrişărilor şi în timp ce parlamentarii îi retrimiteau spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis Codul Silvic, la Măguri-Răcătău (judeţul Cluj) se furau fără jenă arbori nemarcaţi. Cu zecile, poate chiar cu sutele. Ocolul Silvic (OS) Someşul Rece a retras pădurarii care păzeau cele trei cantoane ale composesoratul Măguri, din cauza unei datorii de 80.000 de lei și așa a rămas liber la drujbă în pădure. O pădure care oricum nu-şi mai merită numele, după ce s-a tăiat haotic timp de mai mulţi ani. În urma sesizării făcute de composesorat, la faţa locului a venit un echipaj format din reprezentaţi ai Poliţiei Judeţene, ai Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare (ITRSV) şi ai Ocolului Silvic (OS) Someşul Rece. Aceştia au trecut la însemnarea cu vopsea roşie a arborilor nemarcaţi care au fost tăiaţi. Concluziile urmează să fie făcute publice la terminarea verificărilor.

***

Mai sus era ştirea de bază, să-i spunem. Am să vă povestesc mai departe experienţa pe care am avut-o joi la Măguri, unde am mers ca să documentez această ştire. Ghid mi-a fost Voicu Tomoş, fostul pădurar care s-a luat la trântă cu sistemul.

***

Ne-am întâlnit la 10:30, după ce mi-am “rupt” maşina pe drumul neasfaltat care urcă spre Măguri. A venit să mă ia cu ATV-ul pentru ultimii vreo doi kilometri, mai abrupţi. Doream să vedem ce fac autorităţile venite în control. Până să ajungă oamenii de la ITRSV şi Poliţie, Voicu s-a oferit să îmi arate ce a mai rămas din pădure la capătul satului. Acolo s-a “ras” natura cu abnegaţie. Au rămas doar brăduţi firavi. Şi multe crengi, abandonate pe jos. Voicu a explicat cum s-a ajuns la această situaţie în filmarea de mai jos.

Ne-am întors cu ATV-ul şi ne-am intersectat cu echipajul de control. Am întors şi ne-am luat după Dacia Papuc. Când ne-am întâlnit, la intrarea în pădure, şi le-am spus că sunt jurnalist, nu le-a căzut prea bine. Mi-au spus că au purtători de cuvânt şi că se află pe un domeniu privat, cel al composesoratului, unde nu am voie să îi fotografiez.

În cele din urmă, poliţistul s-a îmbunat. S-a recomandat “subcomisar Mureşan”.  Un domn trecut de 50 de ani, pe care l-am compătimit pentru că a trebuit, în uniformă şi pantofi de stradă, să ia în piept muntele a treia zi consecutiv. A venit să discutăm şi mi-a explicat ce s-a descoperit până în prezent şi ce urmează.

“Nouă ni s-a semnalat că s-au tăiat ilegal arbori între 16 şi 18 mai. Ocolul Silvic avea în pază, printr-un contract, şi proprietatea composesoratului Măguri. Există un litigiu, că nu s-au dat nişte bani. Aşa că Ocolul a ridicat paza. Concret, nu i s-a dat dispoziţie pădurarului să se ocupe şi de proprietatea composesoratului. S-a aflat în sat, aici merge repede vorba şi oamenii s-au apucat de tăiat. Asta e a treia zi de control. A fost o distanţă lungă de parcurs. Avem marcaţi peste 200 de arbori, cioate tăiate ilegal. Cei de la Ocol vor face cubaj, acte semnate, ştampilate, vor stabili valoarea prejudiciului. De acolo încolo vedem: îi penal, nu-i penal? Dar e posibil că-i penal”, a spus subcomisarul.

L-am întrebat dacă se vor întreprinde controale şi în zona pe care o vizitasem mai devreme şi unde arborii sunt pe cale de dispariţie. “Mergem unde sunt sesizări”, mi-a răspuns.

Mi-am luat rămas bun de la subcomisarul Mureşan şi am rămas cu Voicu Tomoş (foto jos), la rândul său membru al composesoratului. El mi-a explicat că nu toţi cei 200 de arbori de care vorbea poliţistul au fost tăiaţi în ultimele două săptămâni; Tomoş bănuieşte încă că cei care fac controlul, în special reprezentantul OS Someşul Rece, vor să ascundă furtul de lemne petrecut când încă mai exista pază în cele trei cantoane ale composesoratului, Comora, Lunca Deacului şi Daicu. Sa se spele pe maini si sa dea vina exclusiv pe sateni.

“Nu trebuie să fii specialist ca să îţi dat seama de vechimea acestor cioate. Uitaţi-vă. Asta-i o cioată tăiată de aproximativ o săptămână. Cioata lucrează: iese la suprafaţă răşina. Are şi culoare albă. Uitaţi-vă la această cioată mai veche, care are cel puţin două luni. Începe să se cojească scoarţa. Şi e marcată ca şi cum ar fi fost tăiată în aceste trei zile”, a spus Tomoş.

 

Am vorbit şi cu Ioan Tomoş, membru în composesorat. E rudă îndepărtată cu Voicu; adevărul e că la Măguri sunt o mulţime de Tomoşi. Ioan mi-a spus că OS a ridicat paza ca să se răzbune pe cei din Măguri: “I-a dat în vileag unul de aici (n.r. Voicu) şi vor să avem cu toţii de suferit”, a spus săteanul.

Am părăsit zona aceasta pe care Dumnezeu a făcut-o atât de frumoasă şi pe care omul a sluţit-o. La întoarcere, cu ATV-ul, am avut ocazia să filmez o porţiune care mă şocase de când urcasem pe acolo. Dacă îmi spunea cineva că pădurea poate fi maltratată cu atâta nesimţire, nu aş fi crezut. Pe video se pot vedea urme ale furturilor mai vechi de lemne; crengile verzi denotă însă că s-a tăiat şi recent în această zonă.

În perioada următoare, am stabilit că vom merge cu Voicu acasă la “mafia lemnului”. Vom vedea casele oamenilor care au băgat în buzunare sute de mii de euro şi le vom suna la poartă.

SURSA SI FOTO:  http://www.romaniacurata.ro

............................................................................

Suntem un grup de entuziasti, majoritatea voluntari, care consideră că

presa nu este doar o ”gura de iad”

iar libertatea de exprimare NU este libertatea de a minți ci

LIBERTATEA DE A AFLA SI A SPUNE CAT MAI MULT ȘI MAI DES ADEVARUL.

Cei care controleaza presa

(intrega presa se afla in mana unor particulari cu conexiuni aproape clare)

urmaresc sa genereze agitatie, violenta, sa faca publicitate sexualitatii desantate si practicilor sexuale deviante, sa glorifice lipsa de educatie,

sa afecteze pacea fireasca intre cetatenii romani de etnie romana si cei de etnie maghiara,

sa foloseasca minoritatile etnice si sexuale pentru a discrimina majoritatea si a o controla.

Toate acestea se desfasoara conform unui plan intocmit cu precizie si pe care chiar și unii masoni, scarbiti de mizeria care erau pusi sa o faca de catre superiorii masoni, l-au deconspirat.

Ce putem face? Sa ne informam corect, sa fim prietenii si binevoitori unii cu altii, sa ne educam si sa ne unim pentru a face binele.

Cel mai bun ajutor pe care il puteti oferi este

share pe facebook,

înscriere în lista de prieteni,

like pe pagina noastră rostirea și

răspândirea orice prin mijloace proprii a acestor informații !

............................................................................ .