.............................................................................

...cel mai bun ajutor pentru valoarea acestor informații primite este share pe facebook... și oriunde altundeva !

............................................................................

Un boom economic în plină criză. Centrul vechi al Capitalei a renăscut miraculos în numai trei ani. De la 15 panarame de cârciumi, la peste 200 în prezent

Acum zece ani, Centrul Istoric al Capitalei avea vreo cinsprezece cârciumi, din care două-trei mai spălate, niscaiva magazine prăfuite, câteva sute de maidanezi şi tot atâţia boschetari. Clădirile erau în paragină, adăpost pentru prostituate, infractori şi drogaţi. Pe ploaie, cizmele de cauciuc erau alegerea necesară. Reabilitarea a durat de trei ori mai mult cât se estima. Perimetrul devenise un labirint de tranşee. Cei cu fler au mirosit Eldoradoul embrionar. Au apărut puzderie de pub-uri, cluburi, restaurante şi magazine de firmă. Şmecherii de pe Beller şi Dorobanţi şi-au mutat fiţele în noul epicentru al vieţii mondene. Azi, peste 200 de localuri atrag ca felinarele fluturii de noapte, turiştii şi, deopotrivă bucureştenii. Avem mimi, scamatori şi cântăreţi ambulanţi. Centrul Vechi seamănă cu Praga, Florenţa sau Bruxelles-ul.

Bucătărie molecular-tradiţională

Până de curând, dacă vroiai să iei la masa în Centru Istoric, aveai de ales între „Caru cu Bere”, „Hanul lui Manuc”, „Cafeneaua Veche”, „Terasa Doamnei”, „Blanduziei” şi cam atât. Acum, viaţa pulsează până dimineaţa. Vara asta, lumea n-a dormit în centru. S-au deschis restaurante cu meniuri de pe toate continentele. De la clasicul ciolan cu fasole şi mititei, până la bucătăria moleculară, steakuri de vită americană, preparate din Capadochia, viţei de lapte la crâşma lui Mircea Dinescu, tzatziki ca la Salonic, în populara „Taverna Maria”, cârnaţi nemţeşti serviţi din „căruţă” sau fondue belgian pe te miri unde.

Vită „fiartă” la 58 de grade Celsius

Cea mai spectaculoasă noutate a băgat-o în meniul de la „Mica Elveţie” bucătarul Jakob Hausmann. Mirosind deverul, elveţianul a ales săşi mute restaurantul în Centrul Vechi, vizavi de recent renovatul „Han al lui Manuc”. Recunoaşte că un metru pătrat se închiriază de la 40 de euro, până la 60. Pe lângă clasicul muşchi de vită elveţian pe piatră încinsă, Hausmann a dorit să impresioneze. A combinat bucătăria tradiţională cu cea moleculară, inventată de marele bucătar Ferran Adria. A ieşit un „fusion” care nu te satură, dar merită banii!

Practic eşti sevit cu un preparat care, normal, e solid, sub formă lichidă sau invers: „Carnea gătită molecular se prepară la 55- 58 de grade Celsius! Ei nu fac preparate moleculare 100%. Aceea pe care o făcea Ferran Adria, la El Bulli, era pentru 300 de persoane care plăteau 300 de euro pe un fel! Eu fac fusion-kitchen! Asta e viitorul, deşi aici e fiţă… ”. Ca un vrăjitor, cu un fel de shaker cu o capsulă de azot scoate un parfait de lămâie cremos: „Asta înseamnă şoc termic!”. Cu nişte prafuri pe bază de alge şi cu acelaşi „sifon” cu azot face o spumă de portocale: „Spuma rămâne aşa definitiv! Un astfel de desert te costă 12 lei. Problema e că genul ăsta de gătit nu e cunoscut în România”. Te mai serveşte şi cu carne de vită „fiartă” la 58 de grade timp de opt ore, peste care a aşezat un cubuleţ de gelatină de whisky, alături de o panacotta cu hrean. N-ai nevoie decât de gingii.

Localurile de tip braserie sunt preponderente, majoritatea cu mese amplasate în stradă. St. Patrick’s, pubul irlandez a lui Mugur Mihăiescu, alias Garcea, se evidenţiază prin varietatea tipurilor de bere. O halbă pleacă de la şapte lei, un wisky de la 13 lei lei cinzeaca şi o placintă tradiţională irlandeză de vită te duce la 24 de lei.

Bei cât vrei şi, la sfârşit, nota e pe contor

O altă berărie îi calcă pe urme: „Biutiful”, de pe Gabroveni. Noutatea pe care a adus-o e „berea contorizată”!. Adică se aşează clientul la masă, în faţă are un robinet şi un contor. Omul se serveşte singur şi, la sfârşit, cheamă ospătarul să-i spună cât trebuie să dea. Un litru e 17 lei şi scapi şi de aşteptarea chelnerului, când e aglomerat. „Suntem singurii care avem şi bere nepasteurizată!”, zice managerul Cristi Vlădescu. O chestie şic e că mâncarea, de plidă, un Tower Burger de opt centimetri înălţime, ţi se aduce pe o gamelă vintage din tablă smălţuită. Dragoş Panait, un puşti de 26 de ani, s-a orientat spre o nişă rezervată cunoscătorilor cu parale. „Angus Steak House” e o cârciumioară unde amatorii găsesc vită fragedă americană fără coarne, celebra Angus.

De ce a ales Centrul Istoric şi un meniu aşa nişat? „A crescut calitatea clienţilor. Plătesc 40 de euro pe metru pătrat şi mă duce la 6.000 pe lună… În cinci ani voi amortiza investiţia de 500.000 de euro. De ce Angus? Că e cerere! O aduc din America şi ce pun în farfurie are certificat de provenienţă!”.

Sursa : EVZ.ro

............................................................................

Suntem un grup de entuziasti, majoritatea voluntari, care consideră că

presa nu este doar o ”gura de iad”

iar libertatea de exprimare NU este libertatea de a minți ci

LIBERTATEA DE A AFLA SI A SPUNE CAT MAI MULT ȘI MAI DES ADEVARUL.

Cei care controleaza presa

(intrega presa se afla in mana unor particulari cu conexiuni aproape clare)

urmaresc sa genereze agitatie, violenta, sa faca publicitate sexualitatii desantate si practicilor sexuale deviante, sa glorifice lipsa de educatie,

sa afecteze pacea fireasca intre cetatenii romani de etnie romana si cei de etnie maghiara,

sa foloseasca minoritatile etnice si sexuale pentru a discrimina majoritatea si a o controla.

Toate acestea se desfasoara conform unui plan intocmit cu precizie si pe care chiar și unii masoni, scarbiti de mizeria care erau pusi sa o faca de catre superiorii masoni, l-au deconspirat.

Ce putem face? Sa ne informam corect, sa fim prietenii si binevoitori unii cu altii, sa ne educam si sa ne unim pentru a face binele.

Cel mai bun ajutor pe care il puteti oferi este

share pe facebook,

înscriere în lista de prieteni,

like pe pagina noastră rostirea și

răspândirea orice prin mijloace proprii a acestor informații !

............................................................................ .