.............................................................................

...cel mai bun ajutor pentru valoarea acestor informații primite este share pe facebook... și oriunde altundeva !

............................................................................

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu a lansat saptamana trecuta o idee curajoasa. Isarescu spune ca ar trebui ca, din 2013, Romania sa nu mai aiba un acord cu Fondul Monetar International (FMI).

Argumentul guvernatorului BNR pentru renuntarea la prelungirea la acordul cu FMI este cat se poate de interesant si anume acela ca “daca te mai lungesti intr-un asemenea acord, nu va mai fi un mesaj bun”. Ideea lui Mugur Isarescu este ca investitorii vor putea crede ca un nou acord cu FMI indica de fapt incapacitatea economiei romanesti de a se reforma.

Cu alte cuvinte, un nou acord cu FMI ar fi ca un bumerang pentru Romania: in loc sa-i aduca credibilitate, intelegerea ar transmite un semnal de vulnerabilitate. Este interesanta aceasta optiune in primul rand prin prisma cunoscutei diplomatii cu care, de-a lungul timpului, Mugur Isarescu ne-a obisnuit sa trateze temele legate de finantatorii internationali. De data aceasta, Isarescu are o optiune transanta.

Isarescu nu este nici primul, nici ultimul, care pledeaza pentru o schimbare a relatiei Romaniei cu FMI. Este insa in acest moment demnitarul cu rangul cel mai inalt care spune acest lucru. Anul trecut, spre exemplu, Theodor Stolojan propunea ideea renegocierii acordului cu FMI. Analisti sau oameni politici din tot spectrul politic au opinat pe tema acordului cu FMI. S-a spus ca are clauze secrete, ca a fost facut in interesul bancilor straine care activeaza in Romania sau ca banii imprumutati au avut destinatii necunoscute. Nu are sens sa comentam aici si acum toate aceste lucruri mult discutate la vremea respectiva.

Trei lucruri merita mentionate referitoare in ceea ce priveste acordul stand-by si prelungirea acestuia prin acordul de precautie. Primul, este acela ca suma a fost gresit calibrata si cea mai buna dovada in acest sens este ca o parte din bani nu au mai fost folositi. Al doilea, acordul a fost necesar Romaniei. Pentru ca, orice s-ar spune, a adus banii cei mai ieftini, adica la cele mai mici dobanzi. Al treilea, masurile din acord se puteau negocia si aplica altfel.

Mai are Romania nevoie de un nou acord cu FMI?

Anul viitor, Romania mai are nevoie de un nou acord cu FMI? In mod normal, nu. De ce? In primul rand, pentru ca Romania va semna pactul fiscal. Noul tratat fiscal si principiile guvernantei economice vor impune Romaniei o stricta disciplina financiara. De altfel, principalul atuu, recunoscut unanim, al tratatului fiscal este tocmai ca se concentreaza asupra disciplinei bugetare a statelor europene.

Regulile asa-numitului “semestru european” sunt extrem de stricte si impun asumarea si transmiterea catre Comisia Europeana a strategiei fiscal-bugetare, urmarirea si respectarea indicatorilor cuprinsi in strategie si, de asemenea, controlul asupra bugetului de stat. In plus regulile europene pot conduce la declansarea procedurii de infringement pentru deficit excesiv, iar datoria publica este atent controlata prin pactul fiscal.

Asadar, institutiile europene vor avea toate parghiile si regulile pentru a impune disciplina bugetara sau pentru a se asigura ca economiile europene se intorc la parametrii consfintiti in Tratatul de la Maastricht. Institutiile europene au si vor avea la indemana mijloace de presiune, coercitive, pentru a penaliza eventualele devieri de la disciplina fiscala si bugetara. Este vorba despre posibilitatea blocarii fondurilor europene sau despre aplicarea unor amenzi pentru statele care nu respecta prevederile europene privind obligatiile bugetare asumate. Un eventual acord cu FMI, incheiat in anul 2013, ar dubla prevederile europene privind consolidarea fiscala la nivel macroeconomic.

Un nou acord cu FMI nu ar trebui sa mearga in “adancimea economiei”

Indiferent daca Romania va avea sau nu un acord cu FMI, acesta nu ar mai trebui sa mearga in adancimea economiei reale. Acordul n-ar mai trebui sa prevada privatizari, pentru ca nu poate tine cont de momentul vanzarii (de obicei, defavorabil vanzatorului) si nici de strategia nationala pe care un stat trebuie sa o aiba in vedere intr-un moment atat de complicat.

Daca s-a ajuns pana acolo incat prin acordul cu FMI se stabileste programul metroului bucurestean, insemna ca statul roman nu mai exista. Daca s-a ajuns ca prin acordul cu FMI sa se impuna renegocierea unui contract de constructie a liniei ferate Valcea-Valcele, atunci institutiile statului inseamna ca nu mai exista.

Daca s-a ajuns ca prin acordul cu FMI sa se puna conditiile reformei sistemului public de sanatate, sa se prevada conditia rezilierii contractelor bilaterale din energie, daca s-a ajuns ca acordul sa impuna numarul de angajati ce urmeaza a fi concediati de la Posta Romana, daca s-a ajuns ca in cadrul acordului sa se impuna lichidarea Companiei Nationale a Huilei, daca s-a ajuns ca acordul cu FMI sa prevada ca Tarom sa renunte la o aeronava inchiriata, atunci Romania nu mai are decat doua posibilitati: ori il numeste oficial pe reprezentantul FMI ca prim-ministru, ori renunta la acordul de imprumut.

Sursa si foto: Bussines24.ro

............................................................................

Suntem un grup de entuziasti, majoritatea voluntari, care consideră că

presa nu este doar o ”gura de iad”

iar libertatea de exprimare NU este libertatea de a minți ci

LIBERTATEA DE A AFLA SI A SPUNE CAT MAI MULT ȘI MAI DES ADEVARUL.

Cei care controleaza presa

(intrega presa se afla in mana unor particulari cu conexiuni aproape clare)

urmaresc sa genereze agitatie, violenta, sa faca publicitate sexualitatii desantate si practicilor sexuale deviante, sa glorifice lipsa de educatie,

sa afecteze pacea fireasca intre cetatenii romani de etnie romana si cei de etnie maghiara,

sa foloseasca minoritatile etnice si sexuale pentru a discrimina majoritatea si a o controla.

Toate acestea se desfasoara conform unui plan intocmit cu precizie si pe care chiar și unii masoni, scarbiti de mizeria care erau pusi sa o faca de catre superiorii masoni, l-au deconspirat.

Ce putem face? Sa ne informam corect, sa fim prietenii si binevoitori unii cu altii, sa ne educam si sa ne unim pentru a face binele.

Cel mai bun ajutor pe care il puteti oferi este

share pe facebook,

înscriere în lista de prieteni,

like pe pagina noastră rostirea și

răspândirea orice prin mijloace proprii a acestor informații !

............................................................................ .