.............................................................................

...cel mai bun ajutor pentru valoarea acestor informații primite este share pe facebook... și oriunde altundeva !

............................................................................

harta-coruptiei-judetene-thumb-330x192Societatea Academică din România și Romaniacurata.ro pun la dispoziția celor interesați de activitatea Direcției Naționale Anticorupție și de fenomentul corupției manifestat la nivel judeţean o hartă online interactivă ce permite vizualizarea unei serii de informații referitoare la cazurile instrumentate de către procurorii DNA într-o manieră user-friendly.

Scopul acestei hărți interactive este acela de a facilia accesul persoanelor direct interesate de activitatea DNA, precum membrilor societății civile și jurnaliștilor, dar și celor din mediul academic care doresc să analizeze din punct de vedere statistic problematica (anti)corupției și, nu în ultimul rând, al publicului larg la informații descriptive și ușor comparabile la nivel de condamnare individuală. În acest sens, am inclus posibilitatea ca întreaga bază de date să fie descărcată într-un format reutilizabil. Licența CC BY 4.0. presupune creditarea Societății Academice din România.

Metodologie

Harta corupției judeţene conţine informații extrase atât din comunicatele de presă a condamnărilor definitive, cât și din comunicatele de presă ale trimiterilor în judecată publicate pe site-ul DNA. Date punctuale despre fiecare caz în parte au fost extrase și centralizate într-un format editabil și uşor accesibil prin diversele filtre puse la dispoziție.

Perioada de timp avută în vedere este 2010-2014, întrucât comunicatele referitoare la condamnările definitive sunt disponibile pe site-ul DNA doar din anul 2010.

În realizarea acestei hărţi am dorit să evidențiem, în principal, dispersia cazurilor de corupție la nivel județean. În consecință, în crearea bazei de date ne-am axat pe identificarea județului – extras din trimiterea în judecată disponibilă pentru fiecare condamnare în parte – în care fapta de corupție a fost realizată. Prin urmare, harta este colorată în funcţie de numărul de fapte comise în fiecare judeţ, indiferent de instanţa care a dat decizia finală sau de domiciliul persoanelor condamnate. În secţiunea Top se poate vedea un sumar al activităţii centrelor teritoriale. Cazurile dintr-un judeţ pot fi anchetate fie de către centrul teritorial în raza căruia s-au comis faptele, fie de către Biroul Central din Bucureşti.

Coloana Condamnări la 10.000 de locuitori prezintă raportul aproximat dintre numărul de fapte dovedite la 10.000 de locuitori şi numărul total de locuitori ai judeţului.

condamnări la 10.000 de locuitori = (nr. condamnări x 10.000) / populație judet

De asemenea, am dorit să evidențiem apartenența persoanelor condamnate (dacă activau în sectorul public sau cel privat), instituția(iile) de stat în care au activat (instituții private precum firme nu au fost evidențiate), calitatea persoanelor condamnate (dacă au avut o funcție de conducere/decizie sau de subordonare) și funcția exactă pe care o dețineau în momentul comiterii faptelor. De asemenea, am subliniat pentru fiecare caz în parte dacă fapta(ele) au vizat sectorul fondurilor europene sau s-au limitat la bugetul național. În plus, am ținut seama de natura condamnării (cu sau fără suspendare) şi de durata sentinţei.

Alte observaţii metodologice:

  • Coloana „Nr. decizie” conține un link direct către comunicatul de condamnare definitivă pentru cazul respectiv existent pe site-ul DNA. Astfel, am dorit să oferim posibilitatea celor interesați de alte detalii referitoare la o anumită condamnare să acceseze întregul text al condamnării ce conține, în majoritatea cazurilor, și un link către trimiterea în judecată aferentă.
  • Am completat cu “0” acolo unde numărul deciziei penale de condamnare nu era clar specificat în textul comunicatului.
  • Am completat cu „N/A” rubrica „Începere judecată” dacă data de începere a urmăririi penale nu era clar specificată în textul comunicatului.
  • Am completat cu N/A rubrica “Instituţie” dacă informația cu privire la instituția de stat prejudiciată/implicată nu a fost identificată și în cazurile în care nici o instituţie de stat nu a fost implicată (fapta a fost comisă independent de funcția condamnatului sau condamnatul a fost categorizat drept o „persoană fără calitate specială”).

Pentru feedback și orice întrebări legate de Harta corupției judeţene, vă rugăm să ne contactați:valentina.dimulescu@sar.org.ro și andrei.macsut@sar.org.ro.

 

Mulţumim lui Marko Klašnja (Postdoctorand la Centrul pentru Studierea Politicii Democratice, Universitatea Princeton), pentru sprijinul acordat la realizarea acestei hărţi.

La realizarea acestei hărți au contribuit: Valentina Dimulescu, Andrei Macsut, Tudor Oprea, Denisa Diaconu, Simona Ernu, Simona Popescu. Interfața grafică realizată de Alexandru Popescu.

sursa si foto:  http://www.romaniacurata.ro

............................................................................

Suntem un grup de entuziasti, majoritatea voluntari, care consideră că

presa nu este doar o ”gura de iad”

iar libertatea de exprimare NU este libertatea de a minți ci

LIBERTATEA DE A AFLA SI A SPUNE CAT MAI MULT ȘI MAI DES ADEVARUL.

Cei care controleaza presa

(intrega presa se afla in mana unor particulari cu conexiuni aproape clare)

urmaresc sa genereze agitatie, violenta, sa faca publicitate sexualitatii desantate si practicilor sexuale deviante, sa glorifice lipsa de educatie,

sa afecteze pacea fireasca intre cetatenii romani de etnie romana si cei de etnie maghiara,

sa foloseasca minoritatile etnice si sexuale pentru a discrimina majoritatea si a o controla.

Toate acestea se desfasoara conform unui plan intocmit cu precizie si pe care chiar și unii masoni, scarbiti de mizeria care erau pusi sa o faca de catre superiorii masoni, l-au deconspirat.

Ce putem face? Sa ne informam corect, sa fim prietenii si binevoitori unii cu altii, sa ne educam si sa ne unim pentru a face binele.

Cel mai bun ajutor pe care il puteti oferi este

share pe facebook,

înscriere în lista de prieteni,

like pe pagina noastră rostirea și

răspândirea orice prin mijloace proprii a acestor informații !

............................................................................ .