.............................................................................

...cel mai bun ajutor pentru valoarea acestor informații primite este share pe facebook... și oriunde altundeva !

............................................................................

Ieşirea Greciei din zona euro ar provoca pe termen scurt haos, cu efecte brutale atât pe plan local, cât şi în economia mondială, problemele pornind de la sarcina aproape imposibilă de a pune în circulaţie suficient de rapid noua drahmă şi mergând până la pagubele catastrofale în sistemul financiar.

În principiu, consecinţele pe termen lung ale ieşirii Greciei din zona euro nu ar fi atât de neatractive: statele zonei euro nu ar mai fi îngrijorate constant de situaţia financiară a “verigii slabe”, iar noua monedă elenă va fi puternic devalorizată la introducere, astfel că economia ţării va câştiga un mare plus de competitivitate, potrivit unei analize Reuters, transmite MEDIAFAX .

Totuşi, pe termen scurt, efectele ar fi brutale atât în Grecia, cât şi la nivel mondial. Statul elen nu şi-ar putea satisface necesarul de import de alimente şi energie, viaţa economică de zi cu zi ar fi redusă la barter, iar guvernul nu şi-ar mai putea plăti salariaţii.

Totul pentru că, dacă se va lua decizia ieşirii Greciei din zona euro, faptul se va consuma atât de rapid încât noile bancnote nu ar putea fi imprimate suficient de repede.

“Ar fi haos. Băncile s-ar prăbuşi şi ar trebui naţionalizate. Nu ai mai putea plăti decât în cupoane. Există o singură presă în toată Grecia, la un muzeu din Atena, şi nu mai funcţionează”, explică Marios Efthymiopoulos, profesor la Universitatea Johns Hopkins.

Pe plan internaţional, pagubele financiare generate de ieşirea Greciei din zona euro ar depăşi de câteva ori costul ajutoarelor externe acordate în prezent statului elen.

În pofida acestor perspective, nemulţumirea tot mai accentuată a statelor nord-europene şi a populaţiei de acolo faţă de finanţarea ţărilor din sudul Europei creşte constant probabilitatea ca Grecia să renunţe la moneda unică.

Liderii G8 prezenţi la sfârşitul acestei săptămâni în SUA, la Camp David, şi-au reiterat angajamentul faţă de menţinerea Greciei în zona euro, subliniind îngrijorarea privind costurile celeilalte variante. Însă promisiunile nu mai sunt percepute drept suficiente, iar incertitudinile sunt enorme.

“Sunt atât de multe lucruri pe care nu le ştim. Dacă Grecia pleacă din zona euro, va fi nevoită să plece şi din UE”, observă Domenico Lombardi, asociat la Brookings Institution de la Washington, specializat în economia globală.

Unii comentatori sugerează că tratatele UE ar putea fi interpretate sau amendate astfel încât Grecia să poată rămâne în Uniune chiar dacă iese din zona euro.

Turbulenţele sociale vor fi inevitabile în Grecia după ieşire, din moment ce viaţa de zi cu zi a populaţiei se va schimba peste noapte. Cine va lua decizia – dacă o astfel de chestiune poate fi hotărâtă la Atena – nu ar trebui să se aştepte să mai fie la putere la câteva săptămâni sau chiar zile de la consumarea faptului.

“Ar fi un moment cu adevărat revoluţionar, în toată puterea cuvântului. Există mai multe variante, Grecia ar putea ajunge precum Cuba, să folosească mai multe monede, sau la economie de barter, cel puţin în primele zile”, comentează Tyson Barker, expert în relaţii transatlantice la Fundaţia Bertelsmann.

Companiile private şi guvernele străine, inclusiv Marea Britanie şi Statele Unite, au pregătit planuri de urgenţă pentru eventualitatea destrămării zonei euro. Grecia este într-o poziţie mai delicată.

Sursa: stiri.rol.ro

............................................................................

Suntem un grup de entuziasti, majoritatea voluntari, care consideră că

presa nu este doar o ”gura de iad”

iar libertatea de exprimare NU este libertatea de a minți ci

LIBERTATEA DE A AFLA SI A SPUNE CAT MAI MULT ȘI MAI DES ADEVARUL.

Cei care controleaza presa

(intrega presa se afla in mana unor particulari cu conexiuni aproape clare)

urmaresc sa genereze agitatie, violenta, sa faca publicitate sexualitatii desantate si practicilor sexuale deviante, sa glorifice lipsa de educatie,

sa afecteze pacea fireasca intre cetatenii romani de etnie romana si cei de etnie maghiara,

sa foloseasca minoritatile etnice si sexuale pentru a discrimina majoritatea si a o controla.

Toate acestea se desfasoara conform unui plan intocmit cu precizie si pe care chiar și unii masoni, scarbiti de mizeria care erau pusi sa o faca de catre superiorii masoni, l-au deconspirat.

Ce putem face? Sa ne informam corect, sa fim prietenii si binevoitori unii cu altii, sa ne educam si sa ne unim pentru a face binele.

Cel mai bun ajutor pe care il puteti oferi este

share pe facebook,

înscriere în lista de prieteni,

like pe pagina noastră rostirea și

răspândirea orice prin mijloace proprii a acestor informații !

............................................................................ .