.............................................................................

...cel mai bun ajutor pentru valoarea acestor informații primite este share pe facebook... și oriunde altundeva !

............................................................................

lacul-vida-luncasprie-imaginea15-620x264– Unde se pot întâlni culori tropicale în apa unui lac de munte înconjurat de păduri și stânci, cu un sistem unic pentru evacuarea debitelor maxime de apă, un deversor de tip pâlnie?

– La barajul Vida!!

Răspunsul vine din partea turiștilor care s-au aventurat pe Valea Vida din comuna Dobrești, județul Bihor, și care au descoperit aici un paradis puțin cunoscut. „În zonă sunt multe obiective nedescoperite încă: peşteri, izvorul Topliţa, Cheile Vida”, a declarat Florin Copos, viceprimarul comunei Dobreşti, pentru postul tv digi24.ro. Localnicii susțin că în împrejurimi ar exista aproape 300 de peșteri dintre care cele mai vizitate sunt Peștera cu Cristale sau Peștera Meziad de pe Valea Roșia, iar lacurile cu apă rece sunt pline de păstrăvi de lac, cleni ori bibani.

Este vorba de barajul și lacul de acumulare Vida, un lac artificial realizat pe Râul Holod, cu un volum de 0,4 milioane m3 și o suprafață de 6 ha. Construcția hidrologică a fost finalizată în anul 1967 și deservea în trecut o exploatare minieră. Are o înălțime de 10 metri și o lungime de coronament de 70 de metri. Elementul care-i dă unicitate este un deversor de tip pâlnie construit special pentru acest baraj. „Este un caz unic cu astfel de construcţie cu pâlnie. Are efectul de a micşora presiunea apei în situaţie de ploi abundente asupra digului”, explică Aurel Tamaş pentru digi24.ro.

Lungimea lacului de acumulare Vida este de cca. 2 km. Pe malul său se află un drum forestier și tot aici pot fi vizitate și Cheile Videi.

“Pe locul actual al barajului înainte de 1967 se afla cea mai veche moară din satul Luncasprie, numită moara lui Lioliu. Pe acest loc se aflau doar două case, a morarului și fiului acestuia. Din locul acesta se putea ajunge pe o potecă îngustă în satul Răcaș, sat aflat foarte sus între dealuri.” (wikipedia)

Locul are un potențial turistic imens, dar nu este exploatat nici măcar la jumătate din capacitatea sa. Rămâne în continuare un loc mai puțin cunoscut, mai puțin frecventat, dar doritor de vizitatori care să descopere o bucățica de rai în Bihor.

foto panoramio.com

Mădălina Corina Diaconu

sursa si foto:  http://www.cunoastelumea.ro/

............................................................................

Suntem un grup de entuziasti, majoritatea voluntari, care consideră că

presa nu este doar o ”gura de iad”

iar libertatea de exprimare NU este libertatea de a minți ci

LIBERTATEA DE A AFLA SI A SPUNE CAT MAI MULT ȘI MAI DES ADEVARUL.

Cei care controleaza presa

(intrega presa se afla in mana unor particulari cu conexiuni aproape clare)

urmaresc sa genereze agitatie, violenta, sa faca publicitate sexualitatii desantate si practicilor sexuale deviante, sa glorifice lipsa de educatie,

sa afecteze pacea fireasca intre cetatenii romani de etnie romana si cei de etnie maghiara,

sa foloseasca minoritatile etnice si sexuale pentru a discrimina majoritatea si a o controla.

Toate acestea se desfasoara conform unui plan intocmit cu precizie si pe care chiar și unii masoni, scarbiti de mizeria care erau pusi sa o faca de catre superiorii masoni, l-au deconspirat.

Ce putem face? Sa ne informam corect, sa fim prietenii si binevoitori unii cu altii, sa ne educam si sa ne unim pentru a face binele.

Cel mai bun ajutor pe care il puteti oferi este

share pe facebook,

înscriere în lista de prieteni,

like pe pagina noastră rostirea și

răspândirea orice prin mijloace proprii a acestor informații !

............................................................................ .