.............................................................................

...cel mai bun ajutor pentru valoarea acestor informații primite este share pe facebook... și oriunde altundeva !

............................................................................

institutul-geologic-roman-nu-recunoaste-documentele-de-la-rosia-montana-97143-1Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice tergiversează eliberarea avizului integrat de mediu pentru exploatarea aurului de la Roşia Montană, pentru că Institutul Geologic al României nu mai recunoaşte datele geologice şi geotehnice ale proiectului minier demarat în 1997 • Institutul Geologic susţine că „nu există un punct de vedere ştiinţific bine argumentat privind amplasamentul iazului de decantare care va fi construit de compania Roşia Montană Gold Corporation” • Directorul ştiinţific al Institutului, Marcel Mărunțiu, a declarat că harta prezentată de RMGC este o „caricatură” care nu are nicio legătură cu realitatea • În schimb, directorul general al RMGC, Dragoş Tănase, precizează că studiul privind exploatarea de la Roşia Montană făcut de compania sa este acceptat de toate autoritățile statului român, fiind „cel mai amplu realizat vreodată, care a durat 7 ani şi a costat 100.000.000 USD”

Demararea proiectului Roşia Montană a intrat în impas, pentru că la ultimele două şedinţe ale Comisiei de Analiză Tehnică desfăşurate la Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, reprezentantul Institutului Geologic al României nu a mai recunoscut datele geologice şi geotehnice menţionate în acest proiect, demarat în 1997.

Practic, nerecunoaşterea acestor date, ridică mari semne de întrebare privind condiţiile de exploatare a aurului de la Roşia Montană, mai ales că Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice urmează să elibereze, în cel mai scurt timp, avizul integrat de mediu, în baza căruia Guvernul va emite o hotărâre privind demararea lucrărilor miniere.

Problemele iazului de decantare

Directorul ştiinţific al Institutului Geologic al României (IGR), Marcel Mărunțiu (foto), a declarat, pentru ZIUAnews, că înainte de demararea proiectului de la Roşia Montană „trebuiau efectuate studii amănunţite, în special o radiografie a amplasamentului iazului de decantare de pe Valea Corna”. „Pentru siguranţa iazului de decantare trebuie să existe un punct de vedere ştiinţific foarte bine argumentat. Totodată, ar trebui să se revadă situaţia geotehnică a amplasamentului iazului de decantare şi, în acelaşi timp, trebuie revizuită tehnologia de preparare a minereului până la cianurare. La ora actuală, nu există niciun raport oficial al Institutului Geologic al României privind amplasamentul iazului de decantare de pe Valea Corna. În decembrie 2011, Ministerul Mediului a solicitat fostei conduceri a Institutului un punct de vedere privind amplasamentul iazului de decantare. Câţiva specialişti de la noi au mers o zi în zona Roşia Montană, iar în opinia lor trebuiau refăcute studiile pentru amplasamentul iazului de decantare de la Valea Corna. Trebuie precizat că Institutul Geologic al României nu a fost solicitat până acum să efectueze un asemenea studiu pentru Roşia Montană”, a mai declarat directorul ştiinţific al Institutului.

Marcel Mărunțiu: „Harta prezentată de RMGC este o caricatură”

„La baza acestui proiect minier ar trebui să existe o hartă geologică detaliată a Văii Corna, pentru a se identifica fracturile din sol, şi astfel, s-ar elimina orice suspiciuni privind exploatarea aurului de la Roşia Montană. Harta geologică pe care o prezintă cei de la Roşia Montană Gold Corporation este o caricatură, şi nu are nicio legătură cu ceea ce există în realitate. Toate aceste aspecte au fost prezentate de către noi în Comisia de Avizare Tehnică, iar dacă vor ţine cont de ele, rămâne de văzut”, a precizat, pentru ZIUAnews, directorul ştiinţific al IGR, Marcel Mărunțiu.

100.000.000 USD pentru 7 ani de studiu

Directorul general al companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), Dragoş Tănase (foto), a declarat, pentru ZIUAnews: “am realizat cel mai amplu studiu care s-a făcut vreodată pentru Roşia Montană, care a durat şapte ani şi a costat 100.000.000 de dolari. Studiul a fost realizat de cei mai mari specialişti din ţară şi străinătate şi a constat în efectuarea a 1.200 de foraje, la o adâncime de 300 m, pentru 47 de elemente chimice. Domnul Marcel Mărunțiu nu a efectuat nici măcar un foraj în zonă, dar în schimb, vreo 20 de colegi ai dânsului au stat vreo trei săptămâni la Roşia Montană. Acest studiu realizat de RMGC a fost acceptat de toate autorităţile statului român, dar şi de bursă de la Toronto – Canada. E tot ce am de declarat referitor la acest proiect”.

Implicaţii şi consecinţe

Surse din cadrul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice au precizat, pentru ZIUAnews, că, pentru demararea proiectului, Guvernul trebuie să emită o hotărâre prin care să modifice Legea apelor nr. 107/1996, adică să retragă Administraţiei Naţionale „Apele Române” atribuţiile de administrare a pârâului Corna. Practic, Executivul va trebui să elimine articolul 27, din Legea Apelor, care stipulează că „Orice activitate pe luciu de apă, în albii minore ori în zone de protecţie, inclusiv navigaţia, plutăritul, flotajul, exploatarea agregatelor minerale sau recoltarea stufului, precum şi pescuitul se vor realiza astfel încât să nu producă efecte negative asupra malurilor şi albiilor cursurilor de apă, malurilor şi cuvetelor lacurilor, monumentelor naturii, construcţiilor, lucrărilor sau instalaţiilor existente în albii şi să influenţeze cât mai puţin folosirea apelor de către alţi utilizatori. În nicio situaţie nu este permisă deteriorarea calităţii apei”. Practic, dacă s-ar elimina acest articol, Administraţia Naţională „Apele Române” ar fi exonerată de orice implicare în demararea proiectului Roşia Montană, în special în ceea ce privește amplasamentul iazului de decantare de pe pârâul Corna. Astfel, sarcina privind demararea lucrărilor de exploatare va reveni Executivului în baza avizului integrat de mediu pe care va trebui emis de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice.

Ștefan Marincea: „Roşia Montană este de un primitivism unic în lume”

Trebuie precizat că Institutul Geologic al României a fost înfiinţat de regele Carol I, în anul 1906 şi este singura autoritate naţională recunoscută în acest domeniu, atât în ţară, cât şi în străinătate. Directorul general al Institutului, Ştefan Marincea, care a fost debarcat în 2010, dar a revenit anul acesta, a atras de mai multe ori atenţia asupra riscurilor privind exploatarea aurului de la Roşia Montană. Directorul Ştefan Marincea a precizat, în anii trecuţi, că nu este în regulă să se autorizeze „realizarea unui iaz de decantare a rezidului de 363 de hectare, care se va află în spatele unui baraj înalt de 185 de metri şi este degradabil în circa 120 de ani!”. „120 de ani de risc şi o opinie publică destul de matură, într-o ţară europeană, ar constitui o ameninţare la adresa somnului liniştit al respectivului demnitar şi nu numai al lui. Pe scurt, nu văd nicidecum proiectul realizabil în forma sa actuală”, a avertizat directorul general Ştefan Marincea. „Institutul Geologic al României nu a fost consultat de autorităţile statului în privinţa proiectului de la Roşia Montană”, a adăugat acesta.

Perspective

Proiectul Roşia Montană a fost demarat în 1997, prin crearea unei companii mixte – Euro Gold Resources SA, având ca acţionari principali firma canadiană Gabriel Resources şi compania minieră Minvest Deva. În 2000, Euro Gold Resources SA îşi schimbă denumirea în Roşia Montană Gold Corporation (RMGC). Oficialii RMGC susţin că proiectul de la Roşia Montană va aduce economiei României patru miliarde de dolari şi va crea peste 2.300 de locuri de muncă directe – pe perioada construcţiei minei, 880 de joburi în timpul exploatării şi 3.600 de locuri de muncă pe durata operării exploatării.

sursa si foto: ziuanews

............................................................................

Suntem un grup de entuziasti, majoritatea voluntari, care consideră că

presa nu este doar o ”gura de iad”

iar libertatea de exprimare NU este libertatea de a minți ci

LIBERTATEA DE A AFLA SI A SPUNE CAT MAI MULT ȘI MAI DES ADEVARUL.

Cei care controleaza presa

(intrega presa se afla in mana unor particulari cu conexiuni aproape clare)

urmaresc sa genereze agitatie, violenta, sa faca publicitate sexualitatii desantate si practicilor sexuale deviante, sa glorifice lipsa de educatie,

sa afecteze pacea fireasca intre cetatenii romani de etnie romana si cei de etnie maghiara,

sa foloseasca minoritatile etnice si sexuale pentru a discrimina majoritatea si a o controla.

Toate acestea se desfasoara conform unui plan intocmit cu precizie si pe care chiar și unii masoni, scarbiti de mizeria care erau pusi sa o faca de catre superiorii masoni, l-au deconspirat.

Ce putem face? Sa ne informam corect, sa fim prietenii si binevoitori unii cu altii, sa ne educam si sa ne unim pentru a face binele.

Cel mai bun ajutor pe care il puteti oferi este

share pe facebook,

înscriere în lista de prieteni,

like pe pagina noastră rostirea și

răspândirea orice prin mijloace proprii a acestor informații !

............................................................................ .