.............................................................................

...cel mai bun ajutor pentru valoarea acestor informații primite este share pe facebook... și oriunde altundeva !

............................................................................

descărcareVenirea primăverii este celebrată de români, în prima zi a lunii martie, prin oferirea de mărțișoare. Însă tradiția nu este specifică doar spațiului românesc, astfel că și bulgarii, macedonenii, locuitorii din nordul Greciei, albanezii și cei din Republica Moldova sărbătoresc venirea primăverii prin oferirea de mărțișoare. În bulgară, numele sărbătorii, cunoscută drept „martenița”, înseamnă „Bunica Martie” și marchează venirea primăverii.

Etnologii presupun că prezența tradiției în acest spațiu se datorează substratului comun daco-tracic. Legendele populare îi dau alte origini, care, la bulgari, sunt legate de întemeierea primului lor hanat la Dunăre, în anul 681.

Martenița, corespondentul bulgar al mărțișorului, este format din două păpuși mici de lână, Pizho și Penda. Pizho, păpușa de sex masculin este, de obicei, albă, iar Penda, păpușa de sex feminin, are culoarea roșie și poartă fustă. Firele roșii și albe simbolizează sănătate, marcând venirea primăverii și începutul unui nou ciclu al naturii. Deși, în mod tradițional, albul este asociat cu puritatea, iar roșul cu pasiunea, unii etnologi sugerează că obiceiul ar reprezenta ciclul vieții și al morții, lupta dintre bine și rău, dar și durerea și împlinirile omului.

Mai mult, martenița este și un simbl al naturii, unde albul reprezintă zăpada în curs de topire, iar roșul este cel al Soarelul care apune și care devine din ce în ce mai intens, pe măsură ce primăvara își intră tot mai mult în drepturi.

O altă credință spune că firele roșii și albe, care sunt împletite, reprezintă unitatea dintre bărbat și femeie.

Astfel, de 1 martie, persoanele nu trebuie să își cumpere singure martenițele, ci să le primească cadou de la persoanele apropiate. Martenița poate fi purtată pe haine, la mână sau la gât, până când persoana vede o barză, o rândunică sau un copac înflorit, moment când trebuie să renunțe la mica decorațiune.

În folclorul bulgar, Baba Marta, echivalentul Babei Dochia, este o femeie urâcioasă și în vârstă, care își schimbă starea de spirit destul de des. Potrivit credinței populare, cei care poartă roșu și alb, culorile marteniței, îi cer Babei Marta îndurare, exprimând, totodată, speranța ca ea să facă iarna să treacă mai repede și să aducă primăvara. Primele berze sau rândunele sunt considerate vestitorii primăverii și o dovadă ca Baba Marta are o stare de spirit bună și este pregătită să se retragă.

Ritualul prin care purtătorul renunță la marteniță variază în diferite regiuni ale Bulgariei. Unele persoane leagă martenița de ramura unui pom fructifer, dându-i copacului sănătatea și norocul pe care purtătorl le are. În alte părți, martenița se pune sub o piatră, iar insectele care se află în preajma decorațiunii va determina cât de sănătoasă va fi persoana în anul respectiv. Dacă insecta este un vierme o larvă, persoana va avea un an prosper. Și furnicile sunt vestitorii sănătății și prosperității, însă ele sugerează că persoana va avea mult de muncă pentru a atinge succesul. Dacă în preajma marteniței se află un păianjăn, persoana va avea multe obstacole în calea fericirii, sănătății și prosperității.

sursa si foto:   http://www.romanialibera.ro

............................................................................

Suntem un grup de entuziasti, majoritatea voluntari, care consideră că

presa nu este doar o ”gura de iad”

iar libertatea de exprimare NU este libertatea de a minți ci

LIBERTATEA DE A AFLA SI A SPUNE CAT MAI MULT ȘI MAI DES ADEVARUL.

Cei care controleaza presa

(intrega presa se afla in mana unor particulari cu conexiuni aproape clare)

urmaresc sa genereze agitatie, violenta, sa faca publicitate sexualitatii desantate si practicilor sexuale deviante, sa glorifice lipsa de educatie,

sa afecteze pacea fireasca intre cetatenii romani de etnie romana si cei de etnie maghiara,

sa foloseasca minoritatile etnice si sexuale pentru a discrimina majoritatea si a o controla.

Toate acestea se desfasoara conform unui plan intocmit cu precizie si pe care chiar și unii masoni, scarbiti de mizeria care erau pusi sa o faca de catre superiorii masoni, l-au deconspirat.

Ce putem face? Sa ne informam corect, sa fim prietenii si binevoitori unii cu altii, sa ne educam si sa ne unim pentru a face binele.

Cel mai bun ajutor pe care il puteti oferi este

share pe facebook,

înscriere în lista de prieteni,

like pe pagina noastră rostirea și

răspândirea orice prin mijloace proprii a acestor informații !

............................................................................ .