.............................................................................

...cel mai bun ajutor pentru valoarea acestor informații primite este share pe facebook... și oriunde altundeva !

............................................................................

Fotografia unui soldat francez purtând o mască a devenit imaginea terorii care a pus încă o dată stăpânire pe statele nord-africane. Tot mai multe voci acuză Vestul că a orchestrat evenimentele care au dus la izbucnirea unui nou conflict în regiunea şi aşa vulnerabilă şi instabilă.

„Franţa a deschis porţile iadului prin intervenţia în Mali”, titrează tot mai multe publicaţii internaţionale, punând sub semnul întrebării decizia Parisului de a demara o ofensivă agresivă în nordul Africii. Primele consecinţe ale operaţiunii militare sunt deja evidente: criza ostaticilor din Algeria a fost prima replică a teroriştilor împinşi spre sud de trupele franceze.

Acum, imaginea surprinsă de un fotoreproter AFP a stârnit reacţii dure, iar în dezbatere s-au implicat chiar ofiţeri cu rang înalt din armata franceză.

Masca purtată de un soldat francez mobilizat în oraşul Niono din Mali i-a dus pe mulţi cu gândul la personajul Ghost din jocul video „Call of Duty”, readucând în opinia publică scandalurile generate de soldaţii americani din Irak, care împuşcau din elicopter şi făceau comentarii similare celor făcute de împătimiţii jocurilor video.

Fotografia nu este reprezentativă pentru acţiunile Franţei în Mali. Colonelul Thierry Burkhard, purtător de cuvânt al forţelor armate din Franţa.

Comandanţi francezi au răspuns furioşi la fotografie. Colonelul Thierry Burkhard, purtător de cuvânt al forţelor armate din Franţa, a numit comportamentul soldatului „inacceptabil” şi a subliniat faptul că imaginea „nu este reprezentativă pentru acţiunile Franţei în Mali”, potrivit RTL.

Potrivit „SlateAfrica”, armata franceză a demarat deja o anchetă pentru a stabili condiţiile în care a fost făcută fotografia şi este determinată să afle identitatea soldatului.

De cealaltă parte, fotograful AFP Issouf Sanogo îşi apăra imaginea şi totodată soldaţii france. Acesta scrie pe blogul personal: „Un elicopter tocmai ateriza şi ridica foarte mult praf. Instinctiv, toţi soldaţii şi-au pus eşarfele pentru a se apăra de praf”.

Numărul soldaţilor francezi mobilizaţi în Mali se ridică acum la aproximativ 2.150, iar ţinta este de 2.500 până la finalul acestei săptămâni. Deja, Ungaria, Italia, SUA şi blocul statelor din Africa de Vest au anunţat că vor trimite trupe în Mali pentru a sprijini ofensiva demarată de armata franceză.

Şi România ia în calcul implicarea în acest conflict, prin mobilizarea unui număr de ofiţeri şi subofiţeri care să intruiască forţele locale. Titus Corlăţean, ministrul de Externe al României, a anunţat că va recomanda acest lucru.

I-am auzit şi nu există nicio şansă să nu am dreptate, nu am confundat cu altă limbă. Vorbeau de parcă erau din Marea Britanie, dar aveau tenuri de o culoare mai închisă.
Amadu Dumbia, locuitor din Diabali

Sesizările privind abuzurile militarilor au început să curgă. Organizaţia Human Rights Watch a anunţat că a primit informaţii conform cărora armata Mali a comis abuzuri împotriva tuaregilor şi a arabilor din Niono, oraşul în care a fost făcută şi fotografia care stârneşte acum controverse.

Discuţiile privind eventuala implicare a vesticilor în evenimentele din nordul Africii au fost amplificate în momentul în care premierul algerian a declarat că luarea de ostatici de la fabrica de exploatare a gazelor naturale din Algeria a fost orchestrată, de fapt, de un canadian.

Vestici, printre care şi un blond cu ochi albaştri, sunt suspecţi că s-au numărat printre militanţii jihadişti care au luat ostaticii la platforma din In Amenas. Printre aceştia, un francez şi doi canadieni sunt consideraţi a fi cei care au coordonat acţiunea, potrivit publicaţiei britanice „The Independent”.

Aceste temeri sunt accentuate de un raport privind operaţiunile din oraşul Diabali din Mali, care a fost eliberat recent după ce fusese capturat de terorişti. Potrivit documentului, soldaţii francezi au capturat în viaţă mai mulţi jihadişti erau vorbitori nativi de limba engleză, iar mulţi dintre ei aveau aspect „european”.

„I-am auzit şi nu există nicio şansă să nu am dreptate, nu am confundat cu altă limbă. Vorbeau de parcă erau din Marea Britanie, dar aveau tenuri de o culoare mai închisă”, povesteşte studentul Amadu Dumbia pentru jurnaliştii britanici.

Există şi voci care acuză chiar Pentagonul de influenţarea evenimentelor care au dus la izbucnirea conflictului.

De asemenea, Vestul este acuzat că a „închis ochii” la traficul de arme din Libia către Mali, oferind facilitând astfel accesul grupărilor teroriste la armament. Au fost publicate chiar informaţii despre legături de ani buni dintre lideri ai grupărilor militare islamiste şi autorităţi vestice.

Franţa a demarat recent o ofensivă agresivă în Mali, la solicitarea autorităţilor interimare. Există însă voci care acuză statul occidental de colonialism sau de urmărirea unor interese obscure cum ar fi asigurarea resurselor de ţiţei şi de uraniu ale naţiunii africane. Prima replică a acestui atac a fost criza luării de ostatici din estul Algeriei, printre care s-au numărat şi cinci români. Dintre aceştia, doi au murit în mâinile teroriştilor.

De aceea, România are „datoria morală“ ca, dincolo de compasiune şi discursuri, să participe la operaţiuni, dovedindu-şi totodată solidaritatea faţă de celelalte state din UE şi din NATO.

Aşa crede colonelul în rezervă Ion Petrescu, care într-un interviu acordat ziarului „Adevărul“, exclude posibilitatea ca militari români să participe direct la lupte şi spune că România va trimite cel mai probabil instructori care să ajute la pregătirea armatei din Mali. Iar „solidaritatea” de care dăm sau nu dovadă acum poate avea un cuvânt greu de spus în ceea ce priveşte intrarea României în spaţiul Schengen, dă de înţeles colonelul.

Oficialii francezi, sprijiniţi de alte puteri occidentale precum SUA, Germania şi ONU, au demarat în Mali una dintre cele mai agresive ofensive din nordul Africii. Argumentul invocat este determinarea de a elimina influenţa grupărilor teroriste, care controlează mai multe oraşe mari, se bucură de popularitate în rândul localnicilor şi au ajuns foarte aproape de Bamako. Majoritatea analiştilor militari sunt de acord că, în cazul în care nu se intervenea, capitala ar fi fost acum controlată de celulele teroriste.

De cealaltă parte, există voci tot mai puternice care acuză Franţa că are o agendă neocolonialistă şi urmăreşte de fapt subjugarea regiunii. Alţii susţin că, de fapt, operaţiunea este orchestrată de Pentagon care, oficial, nu are nicio implicare în regiune. Adevăratele mize depăşesc însă nivelul declaraţiilor. Prin intervenţia în Mali, Franţa îşi protejează operaţiunile de exploatare de ţiţei şi de uraniu din Africa de Nord şi, pe termen mediu şi lung, îşi asigură controlul asupra unor rezerve energetice dovedite în Mali.

Însă politicienii francezi trebuie totodată să promoveze ideea reducerii de costuri pe baza cărora au fost aleşi, iar operaţiunile militare ample au efect contrar. De aceea, ei au insistat ca efortul să fie suportat parţial şi de alte state europene şi nu numai.

Mali, un nou butoi cu pulbere în Africa

Ofensiva franceză în Mali, demarată la 11 ianuarie, a dus deja la izbucnirea celei mai grave criză cu luare de ostatici din ultimele decenii. Luni, premierul algerian a anunţat că jihadiştii care au capturat platforma din In Amenas au venit din nordul statului Mali, de unde au fost izgoniţi de armata franceză. Deocamdată, numărul total al victimelor rămâne incert, însă presa internaţională vorbeşte despre 30-40 de ostatici morţi şi cel puţin 10-15 terorişti ucişi.

Participarea României se va decide în februarie

Autorităţile române au anunţat că iau în calcul mobilizarea de personal militar în Mali şi luni s-a întrunit Consiliul Planificării pentru analizarea resurselor de care este nevoie. Concluzia va sta la baza deciziei finale, luate în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării – următoarea reuniune a CSAT este programată pentru 5 februarie.

sursa si foto: Adevarul

............................................................................

Suntem un grup de entuziasti, majoritatea voluntari, care consideră că

presa nu este doar o ”gura de iad”

iar libertatea de exprimare NU este libertatea de a minți ci

LIBERTATEA DE A AFLA SI A SPUNE CAT MAI MULT ȘI MAI DES ADEVARUL.

Cei care controleaza presa

(intrega presa se afla in mana unor particulari cu conexiuni aproape clare)

urmaresc sa genereze agitatie, violenta, sa faca publicitate sexualitatii desantate si practicilor sexuale deviante, sa glorifice lipsa de educatie,

sa afecteze pacea fireasca intre cetatenii romani de etnie romana si cei de etnie maghiara,

sa foloseasca minoritatile etnice si sexuale pentru a discrimina majoritatea si a o controla.

Toate acestea se desfasoara conform unui plan intocmit cu precizie si pe care chiar și unii masoni, scarbiti de mizeria care erau pusi sa o faca de catre superiorii masoni, l-au deconspirat.

Ce putem face? Sa ne informam corect, sa fim prietenii si binevoitori unii cu altii, sa ne educam si sa ne unim pentru a face binele.

Cel mai bun ajutor pe care il puteti oferi este

share pe facebook,

înscriere în lista de prieteni,

like pe pagina noastră rostirea și

răspândirea orice prin mijloace proprii a acestor informații !

............................................................................ .