.............................................................................

...cel mai bun ajutor pentru valoarea acestor informații primite este share pe facebook... și oriunde altundeva !

............................................................................

O intalnire extrem de discreta care poate baga un stat in faliment sau dimpotriva, ii poate relansa economia. E intalnirea Comisiilor din interiorul agentiilor de rating care decid pana la urma daca tara se va imprumuta mai scump sau mai ieftin, in functie de calificativul obtinut. Decizii in spatele usilor inchise ori telefoane discrete primite de la sefi de hedge fonduri- nimic nu e parca mai misterios in culisele finantelor decat modul in care agentiile de rating anunta “nota financiara” a unui stat. Vineri dimineata, un grup restrans de analisti seniori ai agentiei de rating Standard & Poor’s aveau notata in agenda o intalnire extrem de discreta, in urma careia avea sa fie anuntat ratingul Romaniei. In exclusivitate pentru HotNews, oficialii S&P au “povestit”in ce consta de fapt procesul de evaluare. Secretul e total- nimeni nu scoate o vorba despre ce anume s-a discutat de fapt in spatele usilor inchise decat dupa ce decizia e finala.

“Procesul de evaluare initiala de obicei are nevoie de patru pana la sase saptamani pentru a se finaliza, dar acest termen nu este batut in cuie, putandu-se prelungi sau scurta. Aceste interactiuni permite Standard & Poor sa adune informatiile de care are nevoie pentru a efectua evaluarea si a-si forma opinia in ceea ce priveste ratingul”, au transmis HotNews.ro oficialii S&P.

Standard & Poor atribuie un analist principal si de regula inca unul de rezerva (back-up analyst) la inceperea procesului de evaluare

Standard & Poor atribuie un analist principal si de regula inca unul de rezerva (back-up analyst) la inceperea procesului de evaluare. “Ne selectam analistii pe care i trimitem in misiune in functie de cunostintele si experienta pe care acestia le au pe un anumit segment din economie sau pe tipul datoriei emise. Pentru o mai mare rigoare a procesului de evaluare, Standard & Poor numeste o Comisie formata in general din cinci pana la sapte membri, inclusiv analistii principali si cei de rezerva”, mai spune S&P in raspunsul trimis solicitarii HotNews.ro.

Citeste in atasament calificativul acordat Romaniei de catre Standard & Poor`s si argumentele din spatele lui

Aceasta comisie areputerea de a revizui recomandarea analistului principal si poate modifica rezultatul propus al evaluarii. “Sunt analizate inclusiv potentialele conflicte de interese sau influente nejustificate ale analistului trimis in misiune. In plus, Standard & Poor`s numeste un presedinte al Comisiei, care raspunde de intregul proces si care se asigura ca toate criteriile relevante in analiza sunt aplicate cu consecventa.”, spun reprezentantii agentiei de evaluare

De regula, la Finante se discuta cu seful Trezoreriei, dar echipa de analiza se intalneste si cu oficiali ai BNR si cu reprezentanti ai sectorului privat

“Inainte de intalnirea cu conducerea Ministerului Finantelor, analistii examineaza atent daca acesta a raportat public informatiile financiare relevante. De regula, la Finante se discuta cu seful Trezoreriei, dar echipa de analiza se intalneste si cu oficiali ai BNR si cu reprezentanti ai sectorului privat”, mai spun acestia. Scopul reuniunii este de a permite analistilor Standard & Poor sa obtina in detaliu informatii cat mai pertinente.

Discutia are loc de obicei fata in fata, la sediul emitentului. La incheierea reuniunii, analistul principal al Standard & Poor da un telefon superiorilor si anunta primele sale impresii si durata probabila a intregului proces de evaluare.

Analistul principal desemnat de Agentie isi prezinta apoi evaluarea Comisiei, care pune intrebari si dezbate concluziile in urma vizitei.
Exista tari in care sunt trimisi echipe mai consistente de analisti. Romania e o economie mica si nu justifica acest efort insa.

Scurt remember. Senatul SUA a demonstrat lipsa de rigoare a Moody`s si S&P

Agentiile de rating au fost deseori acuzate ca au stat la baza actualei crize, din cauza conflictului de interese in care se aflau: luau bani de la clientii carora le emiteau ratingul. Un scurt remember:

Aprilie 2010. Subcomisia permanenta a Senatului american care se ocupa de cercetarea cauzelor crizei a avut audieri (documentele le aveti aici). Cei care s-au prezentat sa isi spuna punctul de vedere au fost sefii agentiilor de rating Moody`s si S&P, care au contribuit major la adancirea crizei. In mai bine de 580 de pagini sunt descrise modalitatile baietilor “destepti” care acordau ratinguri dupa ureche si dupa cum le dicta lupta pentru cota de piata. Cand s-au trezit, au coborat masiv in cateva zile, mii de calificative de la AAA la junk. Azi erai vedeta pietei, maine erai retardatul ei. Fara a intra in detalii legate de mailurile interne (merita citite pentru a se vedea la ce duce competitia intre agentii si cum isi suflau contractele una, alteia), iata cateva dintre concluziile senatorilor americani.

1) Se foloseau modele de rating incorecte. Intre 2004 si 2007, Moody’s si Standard & Poor’s foloseau cifre „inadecvate” pentru a putea estima cat de mare era riscul in cazul ipotecilor rezidentiale.
2) Presiunea concurentiala ii facea pe angajatii agentiilor de rating sa noteze fals performantele clientilor lor.
3) Desi stiau ca ratingurile pe care le acordau ar putea insela investitorii, agentiile de rating continuau sa opereze cu cifre si modele incorecte.
4) In ciuda profiturilor mari obtinute, agentiile de rating nu au investit in resurse care sa le imbunatateasca modul de notare.
5) Cand au coborat masiv ratingurile a mii de companii in iulie 2007 si apoi in ianuarie 2008, au provocat un soc pe piata financiara, provocand pierderi consistente si contribuind la adancirea crizei. Uneori, ratingurile au fost coborate de la AAA direct la junk. In alte cazuri, desi angajatii nu recomandau ratinguri bune, conducerea agentiilor nota cu risc zero (AAA) anumite produse pentru ca doreau sa isi mentina clientul (in cazul la care ma refer e vorba despre elvetienii de la UBS).

Sursa in continuare: Hotnews

............................................................................

Suntem un grup de entuziasti, majoritatea voluntari, care consideră că

presa nu este doar o ”gura de iad”

iar libertatea de exprimare NU este libertatea de a minți ci

LIBERTATEA DE A AFLA SI A SPUNE CAT MAI MULT ȘI MAI DES ADEVARUL.

Cei care controleaza presa

(intrega presa se afla in mana unor particulari cu conexiuni aproape clare)

urmaresc sa genereze agitatie, violenta, sa faca publicitate sexualitatii desantate si practicilor sexuale deviante, sa glorifice lipsa de educatie,

sa afecteze pacea fireasca intre cetatenii romani de etnie romana si cei de etnie maghiara,

sa foloseasca minoritatile etnice si sexuale pentru a discrimina majoritatea si a o controla.

Toate acestea se desfasoara conform unui plan intocmit cu precizie si pe care chiar și unii masoni, scarbiti de mizeria care erau pusi sa o faca de catre superiorii masoni, l-au deconspirat.

Ce putem face? Sa ne informam corect, sa fim prietenii si binevoitori unii cu altii, sa ne educam si sa ne unim pentru a face binele.

Cel mai bun ajutor pe care il puteti oferi este

share pe facebook,

înscriere în lista de prieteni,

like pe pagina noastră rostirea și

răspândirea orice prin mijloace proprii a acestor informații !

............................................................................ .