.............................................................................

...cel mai bun ajutor pentru valoarea acestor informații primite este share pe facebook... și oriunde altundeva !

............................................................................

Nokia a desfasurat afacerile in Romania la cote ce au atins in 2010 peste 1,6 miliarde de euro, realizand un profit net de circa 43 milioane de euro cu un numar de 1956 angajati potrivit datelor financiare publicate de companie.

Nokia va inchide fabrica de la Jucu, judetul Cluj, la sfarsitul acestui an, in cadrul unui program de eficientizare si reducere a costurilor, iar angajatii isi vor pierde locurile de munca, deoarece unitatile de productie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez.

Comentariu RoStirea:  Fiecare insa dintre angajati isi producea de 100 de ori salariul.

“Inchiderea fabricii Nokia din Cluj nu are legatura insa cu Romania, ci cu incercarea disperata a grupului finlandez de a se adapta, dupa ani de decadere, la transformarile tumultoase ale pietei telefoanelor si gadget-urilor mobile care au venit dupa reinventarea smartphone-ului de catre Apple si Google si raspandirea in ritm accelerat a internetului wireless de mare viteza.” potrivit MEDIAFAX.

 

Comentariu RoStirea:  Romania pierde 5% din volumul exporurilor si 1,3 % din PIB, anul trecut Nokia fiind al doilea mare exportator din Romania, dupa Dacia.

Compania finlandeza a venit in Romania in 2008 prin relocarea fabricii din Bochum Germania. La momentul respectiv, toata Germania in frunte cu guvernul german au avut o pozitie ferma de a retine afacerea Nokia, apeland inclusiv la proteste si manifestari de strada.  Autoritatile germane au impus atunci companiei finlandeze sa plateasca angajatilor salarii compensatorii substantiale si sa despagubeasca conform contractului statul german care a sprijinit afacerile Nokia.

HotNews a declansat in 2007 o ancheta pentru desecretizarea contractului, iar RoStirea a preluat aceasta informatie aici:

Sa vedem in continuare de ce pleaca finlandezii?

Decizia Nokia este surprinzatoare, in conditiile in care fabrica este printre cele mai eficiente ale companiei. Investitia s-a amortizat dupa doar doi ani de functionare, cifra de afaceri pe angajat depaseste un milion de euro iar costurile cu salariile sunt de aproximativ 1% din incasari. La nivel mondial, cei 130.000 de angajati ai Nokia aduc o cifra de afceri de 42 de miliarde de euro, ceea ce inseamna incasari de aproxmativ 320.000 de euro pe angajat. Cifra ar putea fi in realitate mai mare, ca urmare a tranzactiilor facute in interiorul grupului, insa fara a influenta semnificativ raportul.

Nokia are probleme si a intrat pe o tendinta descrescatoare a vanzarilor, astfel ca planurile din 2007 s-au dovedit nerealiste iar capacitatea de productie este acum in exces. Pietele fabricii de langa Cluj vor fi reimpartite intre unitatile din China, India si Coreea de Sud.

“Nokia vrea sa-si ajusteze productia de telefoane catre locatiile cu proximitate optima fata de distribuitori si de pietele cheie. Prin urmare, Nokia intentioneaza sa inchida fabrica de la Cluj, Romania, inainte de sfarsitul anului 2011, deoarece unitatile de productie de mare volum din Asia ofera o mai buna scara a operatiunilor si beneficii de proximitate”, se spune intr-un comunicat transmis joi de grupul finlandez Nokia.

Presedintele Nokia a explicat decizia companiei de a se retrage din Romania prin faptul ca majoritatea consumatorilor s-au orientat in ultimul timp spre aparatele tip smartphone. “Nokia incearca sa se miste mai repede decat piata”, a spus Elop, precizand ca fabrica va fi vanduta in caz ca vor exista investitori interesati.

 

Care sunt efectele economice si sociale?

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca din Cluj va cere un sprijin de 10 milioane de euro de la Comisia Europeana, pentru a combate efectele inchiderii fabricii Nokia din Cluj. Banii ar urma sa provina din Fondul European pentru Combaterea Globalizarii, spune directorul Agentiei, Daniel Don.

Daniel Don a mai declarat ca cei 1.956 de angajati care vor fi concediati de Nokia vor putea sa isi gaseasca usor de lucru. El a afirmat ca pe piata sunt cautati specialisti in montarea de subansamble. De asemenea, directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca din Cluj a spus ca 90 la suta dintre inginerii care lucrau pentru divizia de software a Nokia si-au gasit deja de lucru. Divizia de software a fost inchisa acum cateva luni.

Inchiderea fabricii Nokia din comuna Jucu va creste rata somajului cu aproape unu la suta. Astfel, rata somajului in judetul Cluj va creste la patru la suta ca urmare a inchiderii fabricii de telefoane mobile detinuta de Nokia, a declarat prefectul judetului Cluj, Florin Stamatian.

Iz de scandal politic

Fostul presedinte al Consiliului Judetean Cluj, senatorul PNL Marius Nicoara, cel care a negociat venirea Nokia, spune ca: “Ceea ce s-a intamplat la Jucu afecteaza judetul Cluj si intreaga Romanie”.

El spune ca unul dintre motivele pe care a conducerea Nokia a decis sa plece este faptul ca autoritatile locale nu si-au respectat promisiunile facute la semnarea contractului. “Este vorba de construirea Autostrazii Transilvania, de crearea unei centuri rutiere care sa lege Jucu de Autostrada Transilvania, de lungirea si latirea pistei de aterizare si de construirea unui terminal cargo. Avioanele cargo trebuiau sa plece cu telefoane Nokia din Mexic si pana in India, insa acest lucru nu este posibil. Asa ca tirurile trebuiau sa plece incarcate prin Ungaria”, a spus Marius Nicoara. El mai afirma ca:  “Primarul Clujului ar fi trebuit sa sustina dezvoltarea Aeroportului, care era un avantaj strategic. Insa investitorii au fost lasati de izbeliste. Exista o intreaga industrie pe orizontala angrenata in aceasta fabrica, care va disparea. O mare parte a angajatilor Nokia are credite bancare, deci va fi si o problema sociala”, a spus Marius Nicoara. El a calculat ca veniturile Clujului vor scadea cu 30 la suta, apoi va exista un nou val de somaj, concomitent cu emiterea unui semnal foarte prost pentru investitorii straini.

Comentariu RoStirea: Conform Consilierului Primului Ministru Andreea Paul Vass,  guvernul nu a putut opri plecarea firmei finlandeze Nokia si ca :  “Avem 6 luni la dispoziţie pentru a compensa pierderile în urma închiderii fabricii de la Jucu”. Aceasta spune ca sunt discutii cu 10 companii investitoare. Adică există alte 10 proiecte aflate în fază avansată de negociere pentru atragerea de investiţii în judeţul Cluj?   Sa fi asteptat aceste companii plecarea finlandezilor ca sa investeasca in Cluj?

 

 

 

............................................................................

Suntem un grup de entuziasti, majoritatea voluntari, care consideră că

presa nu este doar o ”gura de iad”

iar libertatea de exprimare NU este libertatea de a minți ci

LIBERTATEA DE A AFLA SI A SPUNE CAT MAI MULT ȘI MAI DES ADEVARUL.

Cei care controleaza presa

(intrega presa se afla in mana unor particulari cu conexiuni aproape clare)

urmaresc sa genereze agitatie, violenta, sa faca publicitate sexualitatii desantate si practicilor sexuale deviante, sa glorifice lipsa de educatie,

sa afecteze pacea fireasca intre cetatenii romani de etnie romana si cei de etnie maghiara,

sa foloseasca minoritatile etnice si sexuale pentru a discrimina majoritatea si a o controla.

Toate acestea se desfasoara conform unui plan intocmit cu precizie si pe care chiar și unii masoni, scarbiti de mizeria care erau pusi sa o faca de catre superiorii masoni, l-au deconspirat.

Ce putem face? Sa ne informam corect, sa fim prietenii si binevoitori unii cu altii, sa ne educam si sa ne unim pentru a face binele.

Cel mai bun ajutor pe care il puteti oferi este

share pe facebook,

înscriere în lista de prieteni,

like pe pagina noastră rostirea și

răspândirea orice prin mijloace proprii a acestor informații !

............................................................................ .