.............................................................................

...cel mai bun ajutor pentru valoarea acestor informații primite este share pe facebook... și oriunde altundeva !

............................................................................

Coaliţia pentru Mediu şi World Wide Fund avertizează că o lege de modificare a Codului Silvic, aflată acum în dezbatere la Camera Deputaţilor, va permite pădurarilor să stabilească pe cont propriu, după criterii ambigue, cât lemn poate fi tăiat dintr-un fond forestier. Deputaţii afirmă că temerile ONG-urilor sunt nejustificate.

Parlamentul pregăteşte un dezastru pentru pădurile din România şi aşa defrişate fără milă, avertizează Coaliţia pentru Mediu şi World Wide Fund (WWF). Mai multe amendamente aduse legii care urmează să modifice Codul Silvic vor amplifica defrişarea masivă a domeniului forestier care în ţara noastră este deja sub media Uniunii Europene.

“Noul Cod Silvic încălcă flagrant principiile unei gospodăriri durabile a pădurilor. Se va fi permite, astfel, exploatarea posibilităţii de produse lemnoase aferentă celor 10 ani de aplicare a prevederilor amenajamentului în 8, 4 sau chiar într-un singur an (singurul factor limitativ fiind practic posibilitatea absorbţiei pe piaţă a masei lemnoase)”, arată cele două organizaţii într-o scrisoare deschisă adresată primului ministru, ministrului Mediului şi parlamentarilor.

“Până acum, se stabili o cotă fixă de tăiere pentru o perioadă de zece ani. Această cotă nu putea fi depăşită decât dacă exista o rezerva din anul anterior, cu alte cuvinte dacă proprietarul pădurii a fost prevăzător sau a dorit să-şi protejeze propria pădure. Acum, însă, cota poate fi depăşită în baza unor indicatori subiectivi. Legea va permite unui ocol silvic să stabilească, artificial şi pe cont propriu, că o pădure poate fi exploatată peste cota angajată iniţial”, ne-a declarat Costel Bucur, director Program Păduri şi Arii Protejate din cadrul WWF.

Practic, un fond forestier poate fi exploatat în funcţie de evoluţia stării de regenerare, la propunerea ocolului silvic şi cu avizul structurii teritoriale de specialitate, precum şi în cazul producerii unor accidente naturale. “Pădurarul poate scrie că starea de regenerarea e bună sau poate invoca un dezastru natural pentru a permite o tăiere execesivă”, afirmă Costel Bucur.

Firmele străine fac presiuni politice

Reprezentantul WWF susţine că, dincolo de neglijarea mediului, legea va avea efecte negative asupra României şi la nivel economic pe termen lung. “E şi o chestiune de securitate economică. Companiile străine care exploatează masa lemnoasă brută sunt singurele care vor beneficia de această permisivitate a legii. Dar aceste firm nu aduc valoare adăugată la nivel local, pentru că lucrează cu puţini oameni şi exportă cherestea. Nu se creează locuri de muncă, ca în cazul în care măcar lemnul ar fi transformat în produse finite în ţară”, afirmă directorul Programului Păduri al ong-ului.

De altfel, chiar şi în scrisoarea deschisă, Coaliţia pentru Mediu şi WWW arată că “în condiţiile actuale, când România a pierdut o mare parte din capacitatea de procesare superioară a materialului lemnos, firmele străine care asigură doar o prelucrare brută a acestuia şi privează economia locală de beneficiile valorii adăugate, exercită o presiune majoră pentru creşterea volumelor de lemn recoltate în ţara noastră”.

În ciuda protestelor apărătorilor mediului, cărora li s-a permis accesul la numai o şedinţă a comisiilor de specialitate, legea a trecut deja de acestea şi aşteaptă votul Camerei Deputaţilor şi promulgarea preşedintelui. Asta în condiţiile în care, potrivit acestor organizaţii, fondul forestier din România ocupă o suprafaţă mai mică de 1/3 din teritoriul ţării (27,3%), sub nivelul mediu al Uniunii Europene (aproximativ 36%) şi mai mult decât atât, repartizarea fondului forestier naţional pe regiuni de dezvoltare şi judeţe este neuniformă.

Gheorghe Tinel: “Ne adaptăm la realitate”

Îngrijorările Coaliţiei pentru Mediu sunt nejustificate, ne-a declarat Gheorghe Tinel, membru în Comisia de Agricultură a Camerei Deputaţilor. “Nu permitem să exploatăm mai mult decât e posibilitatea pădurilor. Dar ne adaptăm şi la realitate. Dacă am o calamitate naturală, nu o las pentru că e programată tăierea peste un deceniu”, a afirmat acesta. Deputatul a menţionat că, în plus, toate operaţiunile se vor face numai cu aprobare. “Ministerul Mediului a acceptat amendamentul şi atunci e clar că nu vrea nimeni să provoace un rău în pădure”, a precizat Gheorghe Tinel. “Nu vrea nimeni să deschidă uşile dezastrului în pădure, dar sunt chestiuni tehnice cu care ne-am confruntat în realitate. Silvicultura românească are meritul că, deşi a trecut prin convulsiile retrocedării, totuşi se menţine. În Ungaria, de exemplu, după retrocedarea pădurilor, s-au tăiat un milion de hectare. Iar austriacul are libertatea deplină de a hotărâ ce taie şi cum taie. În limitele legii, dar el stabileşte”, a menţionat Gheorghe Tinel. Parlamentarul a afirmat că legea a fost realizată şi după constatările din teren ale pădurarilor şi este menită de a aduce la zi reglementările din această activitate.

sursa si foto: RL

............................................................................

Suntem un grup de entuziasti, majoritatea voluntari, care consideră că

presa nu este doar o ”gura de iad”

iar libertatea de exprimare NU este libertatea de a minți ci

LIBERTATEA DE A AFLA SI A SPUNE CAT MAI MULT ȘI MAI DES ADEVARUL.

Cei care controleaza presa

(intrega presa se afla in mana unor particulari cu conexiuni aproape clare)

urmaresc sa genereze agitatie, violenta, sa faca publicitate sexualitatii desantate si practicilor sexuale deviante, sa glorifice lipsa de educatie,

sa afecteze pacea fireasca intre cetatenii romani de etnie romana si cei de etnie maghiara,

sa foloseasca minoritatile etnice si sexuale pentru a discrimina majoritatea si a o controla.

Toate acestea se desfasoara conform unui plan intocmit cu precizie si pe care chiar și unii masoni, scarbiti de mizeria care erau pusi sa o faca de catre superiorii masoni, l-au deconspirat.

Ce putem face? Sa ne informam corect, sa fim prietenii si binevoitori unii cu altii, sa ne educam si sa ne unim pentru a face binele.

Cel mai bun ajutor pe care il puteti oferi este

share pe facebook,

înscriere în lista de prieteni,

like pe pagina noastră rostirea și

răspândirea orice prin mijloace proprii a acestor informații !

............................................................................ .