.............................................................................

...cel mai bun ajutor pentru valoarea acestor informații primite este share pe facebook... și oriunde altundeva !

............................................................................

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi, Ilie Dincă, susţine că autorităţile franceze nu au vrut să discute cu el despre romii din Franţa şi dă vina pe organizaţiile din această ţară care ar menţine intenţionat acele tabere ilegale, din avantaje financiare. Dincă a anunţat că, anul acesta, instituţia pe care o conduce a terminat şase proiecte europene privind incluziunea romilor, în valoare de 22,6 milioane de euro, iar pentru anul viitor, vrea să acceseze în jur de 40 milioane de euro din fondurile norvegiene şi elveţiene.

În ultimii ani, s-a discutat aprins despre problemele romilor doar atunci când politicienii francezi au anunţat o nouă expulzare. Francezii ne fac agenda. Ce aţi vorbit cu oficialii francezi când au venit în vizită la Bucureşti?

I.D.: Nu au vrut să se întâlnească cu mine, nu au vrut să discute cu mine. Am vorbit cu cei de la Ambasada franceză pentru a le pune la dispoziţie nişte programe, pentru a cheltui cu cap acele resurse financiare pe care ei le pun la dispoziţie, cele în care intră cei 300 de euro pentru fiecare rom întors în România. Decât să cheltuiască acest fond inutil, care acum reprezintă un fel de vacanţă pentru romi, cu 300.000 de euro ar putea face în România un proiect în care să fie angajate cel puţin 100 de persoane rome, care să nu se mai întoarcă în Franţa.

Dar în Franţa aţi fost, aţi vizitat taberele de romi?

I.D.: Părerea mea este că organizaţiile franţuzeşti intenţionat au ţinut aceşti romi în tabere, pentru că au avut de câştigat, bani începând încă din anii 90. Ei au primit bani de la statul francez şi Uniunea Europeană ca să-i ajute pe aceşti romi, iar ei au fost perseverenţi în a-i ţine pe romi acolo, în acele tabere. Li s-au dat câteva mese, ajutor medical, dar nici un program serios pentru incluziune socială nu a fost făcut.

Multă lume reproşează ONG-urilor că risipesc ineficient fondurile pentru romi. Tocmai aţi terminat nişte proiecte europene, care au costat 22,6 milioane euro. Când credeţi că o să simţim că romii sunt incluşi social?

I.D.: Au fost şase proiecte pentru romi, două pe educaţie şi patru pe incluziune socială, care s-au terminat anul acesta. Am dat 2.100 de burse sociale şi burse de merit. Bursele de merit au fost date acelor copii cu părinţi care aveau venituri reduse. Condiţia pe care trebuie s-o îndeplinească elevii a fost prezenţa obligatorie la şcoală. O bursă socială a fost iniţial 180 de lei, iar cea de merit 210, apoi s-au mărit la 200 lei bursa socială şi 235 de lei bursa de merit.

Au fost doi ani de burse, apoi s-a stopat programul. Nu este şi o dezamăgire?

I.D.: Aceşti doi ani de zile au contat foarte mult, pentru că părinţii treceau printr-o perioadă grea şi le-a dat posibilitatea copiilor să meargă mai departe la şcoală, pentru că au putut să le cumpere rechizite sau o pereche de pantofi. Un alt lucru meritoriu – am făcut sesiune de pregătire pentru copiii din clasele a VII-a şi a VIII-a. Am avut 2.400 de elevi care au venit la două sesiuni de pregătire la română şi matematică şi 80% din aceşti copii au intrat la liceu.

Aţi anunţat pe site că aţi înfiinţat pe bani europeni 51 de întreprinderi sociale. Cum funcţionează o astfel de întreprindere?

I.D.: Am creat 51 de cooperative în economie socială. Am avut câteva sere de legume şi fructe, am avut întreprindere pentru fructe de pădure, atât colectare cât şi procesare, nuci, service auto, fabricare de geamuri termopane, gogoşerie. Aceste întreprinderi sunt obligate să reinvestească profitul şi să creeze locuri de muncă pentru romi. La început, a trebuit să angajeze 10 romi. Agenţia s-a ocupat de formarea managerilor. Aceştia au venit cu un plan de afaceri, iar cu banii europeni au avut posibilitatea să achiziţioneze anumite utilaje, de exemplu instalaţiile unei patiserii. Aproximativ 9.000 de euro am oferit fiecărei întreprinderi.

Aţi format 210 experţi romi, iar aceştia nu lucrează nicăieri.

I.D.: Da, 210 de romi au fost formaţi timp de 9 luni de zile. Primăriile din ţară trebuiau să-i angajeze pe aceşti experţi, pentru că au semnat cu mine un acord timp de 3 ani de zile. Numai 35% din aceşti experţi au fost angajaţi. Am făcut o ordonanţă de urgenţă care să poată da posibilitatea angajării acestor persoane, pentru că este păcat de aceşti oameni. Aceşti oameni ar fi trebuit să culeagă problemele comunităţilor de romi şi să le pună în prim-plan primarului sau preşedintelui consiliului judeţean, astfel încât aceştia să-şi dea acceptul pe proiectele europene pentru romi.

De ce aţi angajat oameni care să consilieze romii?

I.D.: Tot pe bani europeni, am aplicat modelul Acceder, inventat de spanioli. Am înfiinţat 8 oficii teritoriale, în care aveam reprezentanţi formaţi de spanioli, iar aceştia căutau anumite oportunităţi de angajare pentru romi. Practic, am plătit salariile acestor consilieri. În fiecare oficiu au fost 5 persoane. După ce s-a terminat proiectul, am mai bugetat noi un timp aceste posturi.

sursa si foto: Adevarul

............................................................................

Suntem un grup de entuziasti, majoritatea voluntari, care consideră că

presa nu este doar o ”gura de iad”

iar libertatea de exprimare NU este libertatea de a minți ci

LIBERTATEA DE A AFLA SI A SPUNE CAT MAI MULT ȘI MAI DES ADEVARUL.

Cei care controleaza presa

(intrega presa se afla in mana unor particulari cu conexiuni aproape clare)

urmaresc sa genereze agitatie, violenta, sa faca publicitate sexualitatii desantate si practicilor sexuale deviante, sa glorifice lipsa de educatie,

sa afecteze pacea fireasca intre cetatenii romani de etnie romana si cei de etnie maghiara,

sa foloseasca minoritatile etnice si sexuale pentru a discrimina majoritatea si a o controla.

Toate acestea se desfasoara conform unui plan intocmit cu precizie si pe care chiar și unii masoni, scarbiti de mizeria care erau pusi sa o faca de catre superiorii masoni, l-au deconspirat.

Ce putem face? Sa ne informam corect, sa fim prietenii si binevoitori unii cu altii, sa ne educam si sa ne unim pentru a face binele.

Cel mai bun ajutor pe care il puteti oferi este

share pe facebook,

înscriere în lista de prieteni,

like pe pagina noastră rostirea și

răspândirea orice prin mijloace proprii a acestor informații !

............................................................................ .