.............................................................................

...cel mai bun ajutor pentru valoarea acestor informații primite este share pe facebook... și oriunde altundeva !

............................................................................

image-2014-03-14-16820764-46-viktor-orban-laszlo-tokes-vona-gaborIntensificarea mitingurilor si a marsurilor nationaliste maghiare, atat la Budapesta cat si in Romania, sustinuta de partidele din Ungaria, nu se justifica direct prin voturile etnicilor maghiari din Romania, ci se bazeaza, in continuare, mai degraba pe retorica nationalista aducatoare de voturi tot din Ungaria. In lipsa unor programe economice viabile, care sa ridice nivelul de trai al cetatenilor romani si unguri, atat politicenii din Romania, cat si cei din Ungaria se hranesc si anul acesta din retorica nationalista.

15 Martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni (data izbucnirii Revolutiei Maghiare de la 1848), pica anul acesta inaintea a doua randuri de alegeri importante, si pentru politicienii unguri, si pentru politicienii romani. Pe 6 aprilie, alegatorii unguri sunt asteptati la urne pentru alegerea parlamentarilor nationali, iar pe 25 mai isi vor alege reprezenantii in Parlamentul European. Tot pe 25 mai vor fi alegeri europene si pentru reprezentantii Romaniei in Parlamentul European, iar in noiembrie 2014 urmeaza alegerile prezindentiale.

Pentru politicienii de la Budapesta, actiunile motivate electoral pe teritoriul Romaniei, referitoare la autonomia asa-numitului Tinut Secuiesc, nu urmaresc atat voturile maghiarilor din Romania, cat voturile alegatorilor din Ungaria, care sa fie atrase de retorica nationalista.

Alegerile europarlamentare si legislative din Ungaria pica de data aceasta in contextul in care Guvernul Orban de la Budapesta a inceput sa acorde cetatenia ungara si maghiarilor din tarile vecine.

Legislatiile europeana, romaneasca si ungara coroborate indica, insa, faptul ca maghiarii din Romania care au si cetatenia ungara foarte puti pot influenta direct rezultatul alegerilor parlamentare intrene din Ungaria si inca si mai putin scrutinul pentru desemnarea reprezentantilor Ungariei in Parlamentul European.

Efectul voturilor maghiarilor din Romania in Parlamentul Ungariei

La alegerile legislative interne, pentru Parlamentul de la Budapesta, din 6 aprilie, vor avea drept de vot si maghiarii din afara granitelor, care au primit si cetatenia ungara.

Pana la data de 1 ianuarie 2014, aproximativ 360.000 de cetateni maghiari din Romania au obtinut si cetatenia ungara, potrivit datelor oficiale transmise HotNews.ro de catre Ministerul Administratiei Publice si Justitiei de la Budapesta.

Insa pentru a vota la alegerile legislative interne din Ungaria, cetatenii unguri care au domiciliul sau resedinta in afara Ungariei (inclusiv maghiarii din Romania, cu dubla cetatenie) trebuie sa se inregistreze in Registrul electoral al Ungariei pana pe 22 martie 2014.

Pana in prezent, 174.369 de cetateni unguri care traiesc in afara Ungariei au fost inregistrati pentru a vota prin corespondenta, a precizat, la randul sau, Biroul Electoral National de la Budapesta, pentru HotNews.ro.

Autoritatile ungare nu detin, insa, date referitoare la numarul maghiarilor din Romania, cu cetatenia ungara, care sa se fi inregistrat pentru a vota pentru alegerile legislative din 6 aprilie.

Putem, insa, estima numarul acestora deducandu-l proportional. Numarul total al cetatenilor maghiari din afara Ungariei, care au primit cetatenia ungara, este de 510.000 de persoane, din care 65% sunt cei din Romania, potrivit cifrelor oficiale ale oferite HotNews.ro de catre Cabinetul premierului Ungariei, Viktor Orban. Daca se pastreaza proportia, ajungem la un numar probabil de alegatori maghiari din Romania pentru alegerile interne din Ungaria de aproximativ 113.000 de persoane. Pe langa votul prin corespondenta, maghiarii din Romania care au dubla cetatenie vor mai putea vota si la Ambasada Ungariei de la Bucuresti sau la consulatele de la Cluj-Napoca si Miercurea-Ciuc.

Influenta directa a maghiarilor din Romania asupra rezultatului alegerilor este destul de redusa, avand in vedere ca numarul alegatorilor din Ungaria este de circa 7,8 milioane de persoane (la o populatie de aproape 10 milioane). Prin urmare, ponderea alegatorilor din Romania va fi in jurul a 1,2%.

Influenta lor asupra Parlamentului Ungariei va fi inca si mai mica, pentru ca in Legislativul de la Budapesta 65% dintre mandate rezulta din votul in colegii uninominale de pe teritoriul Ungariei si numai 35% sunt alese pe lista. Cum Ungaria nu are colegii electorale pentru diaspora (asa cum are, de exemplu, Romania), cetatenii unguri din afara tarii, inclusiv maghiarii din Romania cu dubla cetatenie, pot vota doar pentru cele 35% dintre mandate.

Potrivit unei estimari existente la nivelul UDMR, toti cetatenii unguri din afara Ungariei, cu drept de vot ( cei 174.369, inregistrati pana acum, potrivit cifrelor oficiale), adunati la un loc vor putea decide soarta a numai 2 mandate din totalul de 200 din Parlamentul de la Budapesta (1%).

“Daca vor vota aproximativ 150.000-200.000 de maghiari din afara Ungariei, ei vor influenta soarta a 2 mandate din totalul de 200. Deci este un lucru simbolic, nu este un lucru practic, nu ajuta pe nimeni. 2 mandate nu influenteaza rezultatul algerilor”, a declarat, pentru HotNews.ro, secretarul general al UDMR, Peter Kovacs.

Din datele UDMR, maghiarii din Romania voteaza intr-o majoritate covarsitoare, de 85-90%, cu Fidesz, partidul premierului ungur Viktor Orban. Doar vreo 3% voteaza cu partidul de extrema dreapta Jobbik, iar restul, cu socialistii, estimeaza Kovacs.

Conform unui sondaj de opinie realizat de Ispos, Fidesz are in Ungaria cam 32% din intentiile de vot, Alianta Unitate a opozitiei are 23%, iar Jobbik 11%. Fidesz si Jobbik, partide cu un discurs nationalist, sunt, insa pe crestere, cu cate 2 puncte procentuale, in luna martie fata de februarie. Daca in cazul Fidesz, cele 2 puncte procentuale nu sunt semnificative, pentru ultra-nationalistii de la Jobbik cele 2 puncte procentuale castigate de ei inseamna o crestere cu aproape un sfert a scorului lor electoral.

Asadar, voturile maghiarilor din Romania nu schimba matematic, in mod direct, ecuatia de putere de la Budapesta, insa discursul nationalist ilustrat prin manifestatii si manifestari autonomiste si chiar iredentiste pe teritoriul Romaniei ajuta, in primul rand in Ungaria, partidele care utilizeaza aceste teme de campanie.

“In momentul acesta, sondajele de opinie arata ca Fidesz conduce confortabil. Cu sau fara maghiarii din Transilvania, castiga alegerile. Pe de alta parte, retorica nationalista se intensifica intotdeauna in anii electorali, mai ales in preajma sarbatorii de 15 Martie”, comenteaza jurnalistul Balazs Barabas, un bun cunoscator al vietii politice din Ungaria.

sursa si foto in contiinuare: Hotnews

............................................................................

Suntem un grup de entuziasti, majoritatea voluntari, care consideră că

presa nu este doar o ”gura de iad”

iar libertatea de exprimare NU este libertatea de a minți ci

LIBERTATEA DE A AFLA SI A SPUNE CAT MAI MULT ȘI MAI DES ADEVARUL.

Cei care controleaza presa

(intrega presa se afla in mana unor particulari cu conexiuni aproape clare)

urmaresc sa genereze agitatie, violenta, sa faca publicitate sexualitatii desantate si practicilor sexuale deviante, sa glorifice lipsa de educatie,

sa afecteze pacea fireasca intre cetatenii romani de etnie romana si cei de etnie maghiara,

sa foloseasca minoritatile etnice si sexuale pentru a discrimina majoritatea si a o controla.

Toate acestea se desfasoara conform unui plan intocmit cu precizie si pe care chiar și unii masoni, scarbiti de mizeria care erau pusi sa o faca de catre superiorii masoni, l-au deconspirat.

Ce putem face? Sa ne informam corect, sa fim prietenii si binevoitori unii cu altii, sa ne educam si sa ne unim pentru a face binele.

Cel mai bun ajutor pe care il puteti oferi este

share pe facebook,

înscriere în lista de prieteni,

like pe pagina noastră rostirea și

răspândirea orice prin mijloace proprii a acestor informații !

............................................................................ .