.............................................................................

...cel mai bun ajutor pentru valoarea acestor informații primite este share pe facebook... și oriunde altundeva !

............................................................................

România consideră că, potrivit prevederilor noii legislaţii ungare pentru asigurarea reprezentării parlamentare a naţionalităţilor, comunităţile reduse numeric, aşa cum este cazul celei româneşti, nu vor beneficia de reprezentare parlamentară adecvată, informează MAE citat de Mediafax.

Mesajul a fost transmis de secretarul de stat Bogdan Aurescu în cadrul unei întrevederi pe care a avut-o, în calitate de copreşedinte al părţii române al Comitetului româno-ungar de colaborare în domeniul minorităţilor, cu subsecretarul de stat Latorcai Csaba, responsabil pentru relaţiile cu minorităţile şi organizaţiile non-guvernamentale din Ministerul Administraţiei şi Justiţiei al Ungariei.

Aurescu a reiterat poziţia părţii române faţă de soluţia identificată de partea ungară pentru asigurarea reprezentării parlamentare a naţionalităţilor. Astfel, el a arătat potrivit MAE că, “în lumina noilor prevederi, comunităţile reduse numeric, aşa cum este cazul celei româneşti, nu vor beneficia de reprezentare parlamentară adecvată, fiind necesar în opinia părţii române ca reprezentantul minorităţii în Parlamentul ungar să aibă inclusiv drept de vot”. Subsecretarul de stat Latorcai Csaba a indicat că sunt încă în discuţie, în Ungaria, competenţele, printre care şi dreptul de vot, pe care le va avea “purtătorul de cuvânt” din Parlamentul ungar al minorităţii care nu reuşeşte să obţină un număr suficient de voturi pentru a avea un deputat.

Bogdan Aurescu a mai spus, referindu-se la problema preluării instituţiilor de învăţământ de către autoguvernările minoritare, că impactul unui astfel de proces trebuie evaluat din perspectiva imperativului asigurării unui proces educaţional de calitate. Pe de altă parte, el a subliniat necesitatea creşterii numărului de angajaţi ai redacţiilor în limba română ai secţiilor de radio şi TV din Ungaria, aşa cum prevede Protocolul sesiunii a şaptea, semnat în 2009, al Comitetului de specialitate româno-ungar de colaborare în domeniul minorităţilor, în condiţiile în care aceste redacţii au fost afectate de comasarea şi reducerea personalului în urma intrării în vigoare a legii ungare a presei.

Pe de altă parte, secretarul de stat Aurescu a mulţumit părţii ungare pentru recunoaşterea Bisericii Ortodoxe Române din Ungaria prin noua lege a cultelor, precum şi pentru disponibilitatea primăriei Budapesta de a oferi un spaţiu pentru construirea unei biserici ortodoxe. A subliniat totodată problemele cu care se confruntă Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria şi a exprimat speranţa că cele două părţi vor găsi soluţiile cele mai potrivite.

Bogdan Aurescu a menţionat şi necesitatea punerii în aplicare a deciziilor anterioare ale şedinţelor comune de guvern privind, printre altele, itinerariul cultural al românilor din Budapesta şi amplasarea statuii mitropolitului Andrei Şaguna la Jula.

Demnitarul român a reiterat interesul părţii române pentru organizarea, cât mai rapidă, a unei noi reuniuni a celei de-a opta sesiuni a Comitetului de specialitate româno-ungar de colaborare în domeniul minorităţilor şi pentru finalizarea şi semnarea Protocolului acestuia. A arătat că acest instrument este, în continuare, cea mai bună modalitate de evaluare a progreselor şi de stabilire de noi priorităţi în domeniul protecţiei drepturilor minorităţii româneşti din Ungaria.

MAE precizează că întrevederea a avut loc în contextul modificărilor legislative din statul vecin de la sfârşitul anului 2011, cu implicaţii asupra situaţiei minorităţilor naţionale din această ţară.

Bogdan Aurescu a arătat că partea română a urmărit cu deosebită atenţie procesul legislativ din Ungaria, subliniind imperativul ca modificările aduse la legislaţia ungară să contribuie în mod real la îmbunătăţirea situaţiei comunităţii româneşti, cu accent mai ales pe eliminarea fenomenului de etno-business, îmbunătăţirea accesului la educaţie, asigurarea condiţiilor corespunzătoare de funcţionare a mass-media în limba română.

 

Sursa in continuare:  Romania Libera

Foto: Romania Libera

............................................................................

Suntem un grup de entuziasti, majoritatea voluntari, care consideră că

presa nu este doar o ”gura de iad”

iar libertatea de exprimare NU este libertatea de a minți ci

LIBERTATEA DE A AFLA SI A SPUNE CAT MAI MULT ȘI MAI DES ADEVARUL.

Cei care controleaza presa

(intrega presa se afla in mana unor particulari cu conexiuni aproape clare)

urmaresc sa genereze agitatie, violenta, sa faca publicitate sexualitatii desantate si practicilor sexuale deviante, sa glorifice lipsa de educatie,

sa afecteze pacea fireasca intre cetatenii romani de etnie romana si cei de etnie maghiara,

sa foloseasca minoritatile etnice si sexuale pentru a discrimina majoritatea si a o controla.

Toate acestea se desfasoara conform unui plan intocmit cu precizie si pe care chiar și unii masoni, scarbiti de mizeria care erau pusi sa o faca de catre superiorii masoni, l-au deconspirat.

Ce putem face? Sa ne informam corect, sa fim prietenii si binevoitori unii cu altii, sa ne educam si sa ne unim pentru a face binele.

Cel mai bun ajutor pe care il puteti oferi este

share pe facebook,

înscriere în lista de prieteni,

like pe pagina noastră rostirea și

răspândirea orice prin mijloace proprii a acestor informații !

............................................................................ .