.............................................................................

...cel mai bun ajutor pentru valoarea acestor informații primite este share pe facebook... și oriunde altundeva !

............................................................................

Premiul John W. Backus, iniţiat de IBM, în 2009 , a răsplătit pe plan mondial doi cercetători din domeniul ingineriei software, care au adus, de-a lungul carierei, „cele mai semnificative contribuţii la creșterea productivităţii programatorilor”. Unul dintre cei doi câștigători a fost Radu Marinescu. Un timișorean de 35 de ani, fost doctorand în Germania, sub coordonarea profesorului Gerhard Goos, o figură emblematică a informaticii mondiale. Este doar una dintre marile reușite ale tânărului inginer despre care România încă nu a auzit.

Câștigarea premiului IBM John W. Backus, alături de Michael Ernst, pe vremea aceea profesor la MIT, este o mare performanţă, pe care Radu Marinescu a atins-o la doar 35 de ani. „Dacă imposibil ar avea grad de comparaţie, atunci cel mai imposibil succes profesional pe care l-am avut ar fi acest pre¬miu”, ne spune cel care a convins, în urmă cu 3 ani, un juriu ce reunea câteva dintre legendele vii ale lumii informaticii: printre ei, doi câștigători ai premiului Turing – echivalentul premiului Nobel în informatică. „M-am înscris în competiţie cu gândul de a expune cercetările mele și, mărturisesc, tot ce am sperat a fost să trec de preselecţie și să ajung între cei 10 finaliști”. Radu ar fi fost mai mult decât fericit cu acest rezultat. A cântărit bine și a sperat că o astfel de recunoaștere i-ar exprima corect și meritat munca de cercetare de peste un deceniu, în domeniul ingineriei software. Dar rezultatul final l-a contrazis. De fapt, a sfidat cea mai fantezistă imaginaţie posibilă. Radu devenise numărul 1. Își făcuse loc, cu o mentalitate schimbată în mediul academic german, printre hârtoapele românești, pe care le-a escaladat cu arma lui supremă: calculatorul.

Viaţa după John W. Backus Award

Nimic nu a mai fost ca înainte pentru Radu Marinescu, după acest imens succes. A realizat că sunt situaţii în care nu mai contează unde te naști. Și mai încrezător după o asemenea recunoaștere, a continuat să dărâme munţii. Să încerce să îndrepte mentalităţile greșite de acasă și prejudecăţile strâmbe ale străinilor care îi nedreptăţesc, la grămadă, ţara. Avea de-acum exerciţiul reușitei, al forţei de care e în stare. Cu trofeul Backus în braţe, Marinescu a contabilizat un nou imposibil. Care nici măcar n-a mai depins doar de el acum. În calitate de General Chair, organiza, în 2010, la Timișoara, cel mai prestigios eveniment știinţific din lume în domeniul mentenanţei sistemelor software: IEEE International Conference on Software Maintenance. Vorbim despre o conferinţă anuală itinerantă, care, de 3 decenii, adună laolaltă crème de la crème din domeniul ingineriei software, de pe tot globul. Prezenţa în sine a acestor savanţi la Timișoara a fost un lucru remarcabil pentru România (dar nu și remarcat de presă), mai ales că fusese a doua oară în istorie când conferinţa se ţinea în Europa de Est, după Budapesta, în 2005. Radu concurase cu Zürich pentru organizare, oraș ce găzduiește una dintre cele mai puternice universităţi tehnice din Europa, ETH.

Magna cum laude și confirmarea internaţională

Un tânăr pasionat de software ce pendula între Germania și un oraș de provincie din România. Nimic promiţător la orizont acasă, nimic îmbietor afară pentru un român care nu își găsea locul printre străini. Un calculator i-a rezolvat, în timp, dilema și a memorat, de atunci, următoarele date despre Radu Marinescu:
În 2002, a obţinut doctoratul cu distincţia magna cum laude, în cotutelă cu Universitatea Tehnică din Karlsruhe. Facultatea de Informatică de aici este considerată cea mai puternică instituţie de învăţământ de profil din Germania. Radu a avut șansa de a fi îndrumat chiar de profesorul Gerhard Goos, o celebritate a lumii informatice, la nivel mondial. Acasă, în același an, tânărul fonda grupul de cercetare LOOSE, la Universitatea Politehnică din Timișoara. „Sună simplu, dar nu a fost deloc”. Era încă doctorand, avea 28 de ani și nicio resursă la dispoziţie. Fără sediu, fără un statut oficial, fără bani. Doar o gașcă de 6 studenţi în jur.
În 2006, Radu Marinescu publica volumul Object-Oriented Metrics in Practice, la editura Springer Verlag – una dintre cele mai vechi și prestigioase edituri de carte de știinţă din lume. S-a vândut în peste 1.000 de exemplare. „Nu pare mult, dar este pentru o carte de știinţă”, ne lămurește autorul. Confirmă acest lucru recenta reeditare și sutele de citări în literatura de specialitate. Tot în acel an, Radu câștiga „IBM Eclipse Innovation Award”. Atunci au fost acordate circa 30 astfel de premii în toată lumea, multe dintre ele oferite unor profesori de prestigiu din domeniul ingineriei software.
Succesele curgeau continuu pe monitorul carierei lui Radu Marinescu. În acest timp, eroul lor își contura tot mai clar visul absolut: de a-și transforma ideile de cercetare în produse comerciale, care să formeze programatori mai buni în lumea de astăzi.
În 2008, anul începutului problemelor financiare pentru noi toţi, Radu se opunea curentului și fonda, alături de alţi doi colegi, ajunși acum doctori în știinţe, INTOOITUS, o firmă de tip spin-off. Un nou proiect în care a pornit de la zero absolut, într-o atmosferă apăsătoare, ce nu prevestea nimic frumos, cu atât mai puţin măreţ. Cum ar fi ca primul client să-i fie o companie din topul celor mai bogate 500 de pe glob. Cum a fost posibil? „Printr-un miracol, fără să fi îndrăznit a visa așa departe”, punctează Radu, modest. Între timp, colaborarea s-a extins, iar astăzi principalul produs al firmei este folosit de peste 10.000 de programatori din acea companie. „Cu toate acestea, suntem departe de a spune că am reușit”.
2012. La un deceniu de la primul său proiect, Radu și cei 6 cama¬razi s-au transformat dintr-o „adunătură de entuziaști” într un grup de cercetare cu o remarcabilă vizibilitate în mentenanţa software, la nivel mondial. Rezultatul – peste 30 de articole internaţionale în domeniu, mai mult de 300.000 euro – fonduri de cercetare atrași, 3 membri ai grupului de cercetare deveniţi doctori, 10 foști membri deveniţi doctoranzi și apoi doctori la cele mai prestigioase universităţi din Europa, SUA și Canada, numeroase proiecte și colaborări cu grupuri similare europene.

Cercetare în domeniul ingineriei software. Adică?

„La modul general, ingineria software se ocupă cu etapele construirii unui sistem software, adică programele care «animă» calculatoarele. Și când spun «calculatoare», mă refer la mai mult decât calculatorul pe care îl avem fiecare din noi pe birou. Calculatoarele sunt acum oriunde ne întoarcem privirea. Chiar și atunci când poate nici nu conștientizăm prezenţa lor. Din acest motiv, construirea sistemelor software este un proces complex, mai ales din cauza dimensiunilor colosale pe care le au aceste sisteme și a eterogenităţii uluitoare a calculatoarelor pe care programele acestea rulează. Astăzi, sisteme de 10 milioane de linii de cod nu mai sunt deloc o raritate. Imaginaţi-vă ce înseamnă doar să citești 10 milioane de linii de text și ce probleme de înţelegere și de dezvoltare ulterioară ridică astfel de sisteme. Și prin urmare ce mare probabilitate de eroare!”
Aici intervine Radu. „Ceea ce încerc să concep sunt tehnici și instrumente menite să îi ajute pe proiectanţii de software și pe programatori să detecteze și să corecteze eventualele erori de proiectare în sisteme software de mari dimensiuni. Nu în ultimul rând, să îi ajute să înţeleagă mai bine și mai rapid porţiuni ample de program.” Altfel spus, inginerul nostru creează programe ce analizează calitatea altor programe.     Cititi  mai departe pe incomemagazine.ro

............................................................................

Suntem un grup de entuziasti, majoritatea voluntari, care consideră că

presa nu este doar o ”gura de iad”

iar libertatea de exprimare NU este libertatea de a minți ci

LIBERTATEA DE A AFLA SI A SPUNE CAT MAI MULT ȘI MAI DES ADEVARUL.

Cei care controleaza presa

(intrega presa se afla in mana unor particulari cu conexiuni aproape clare)

urmaresc sa genereze agitatie, violenta, sa faca publicitate sexualitatii desantate si practicilor sexuale deviante, sa glorifice lipsa de educatie,

sa afecteze pacea fireasca intre cetatenii romani de etnie romana si cei de etnie maghiara,

sa foloseasca minoritatile etnice si sexuale pentru a discrimina majoritatea si a o controla.

Toate acestea se desfasoara conform unui plan intocmit cu precizie si pe care chiar și unii masoni, scarbiti de mizeria care erau pusi sa o faca de catre superiorii masoni, l-au deconspirat.

Ce putem face? Sa ne informam corect, sa fim prietenii si binevoitori unii cu altii, sa ne educam si sa ne unim pentru a face binele.

Cel mai bun ajutor pe care il puteti oferi este

share pe facebook,

înscriere în lista de prieteni,

like pe pagina noastră rostirea și

răspândirea orice prin mijloace proprii a acestor informații !

............................................................................ .