.............................................................................

...cel mai bun ajutor pentru valoarea acestor informații primite este share pe facebook... și oriunde altundeva !

............................................................................

Comisia Europeană(CE) va declanşa procedura de presuspendare a fondurilor pentru alte două Programe Operaţionale Sectoriale(POS) – Transport şi Competitivitate – urmând ca o înştiinţare oficială a Bucureştiului în acest sens să fie făcută de comisarul pentru dezvoltare regională, Johannes Hahn, în perioada următoare, au declarat, pentru gândul, surse diplomatice. Motivul acestei decizii, asupra căreia autorităţile române au fost avertizate la începutul lui septembrie, sunt deficienţele constatate în urma auditului, în special fraudele, au precizat aceleaşi surse.

În afară de cele două programe, procedura de presuspendare a fost declanşată de Comisia Europeană şi în cazul POSDRU, la începutul lunii august. Plăţile pentru POS Transport şi Competitivitate au fost întrerupte de la 1 iulie, procedura de presuspendare fiind următorul pas. Odată pus în mişcare acest mecanism, autorităţile de la Bucureşti sunt obligate ca în termen de două luni să pună în aplicare recomandările Comisiei Europene în privinţa remedierii deficienţelor. Dacă acest lucru nu se întâmplă, fondurile sunt suspendate.

Declanşarea procedurii de presuspendare vine cu doar o lună înainte de Consiliul European în care se va discuta despre bugetul UE pentru perioada 2014-2020 şi pune România într-o situaţie dificilă în condiţiile în care marii contributori cer ca banii europeni să fie alocaţi în funcţie de eficienţa cu care aceştia sunt cheltuiţi de statele membre.

Pentru perioada 2007-2013, UE a alocat României fondurilor structurale şi de coeziune în valoare de 19,21 miliarde de euro. Până la data de 30 septembrie 2012, rata de absorbţie a acestora a fost de 9,7%, adică 1,8 miliarde de euro.
Pentru POS Transport, în perioada 2007-2013, UE a alocat României 4,56 miliarde de euro, a căror rată de absorbţie, la data de 30 septembrie a fost de 6,46%, însemnând 295 de milioane de euro. Pentru Competitivitate, alocările sunt 2,55 miliarde de euro, iar rata de absorbţie este de 6,76%, respectiv 172 de milioane de euro.

Posibilitatea reluării plăţilor, aproape imposibilă

Demersul Comisiei Europene vine în contextul în care, în urmă cu câteva zile, preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, i-a transmis premierului Victor Ponta că planul de îmbunătăţire a absorbţiei fondurilor europene, guvernului, trimis Bruxellesului în urmă cu o lună, este ineficient în măsura în care oferă doar soluţii pe termen scurt şi punctuală fără a fi de natură să rezolve deficienţele sistemice pe termen lung. Mai mult, s-a condiţionat reluarea plăţilor de rezolvarea problemelor legate de fraude.
“Deşi implementarea acestor idei poate ajuta la creşterea gradului de absorbţie pe termen scurt, ele rămân totuşi nişte măsuri punctuale care nu rezolvă deficienţele structurale ce trebuie corectate urgent pentru a putea îmbunătăţi absorbţia pe termen lung” se arată, potrivit Mediafax, în documentul transmis Guvernului, în numele lui Barosso, chiar de comisarul european pentru politici regionale, Johannes Hahn.

În acest context, potrivit surselor diplomatice citate, posibilitatea reluării plăţilor este aproape nulă în acest moment, precum şi în viitorul apropiat. Aceleaşi surse susţin că nemulţumirea Bruxelles-ului faţă de Bucureşti vizează o perioadă mai mare de timp, ceea ce i se reproşează premierului Victor Ponta este lipsa totală de acţiune în cele aproape şase luni de la instalare.

De altfel, în avertismentul scris al Comisiei se arată că ”În cei doi ani de când preşedintele Barroso a scris Guvernului României cu privire la necesitatea de a fi luate măsuri concrete şi de corectare substanţială a problemelor pentru a se putea creşte gradul de absorbţie a fondurilor s-a observat că progresul a fost lent”.

România trebuie să facă în continuare eforturi considerabile şi extraordinare pentru a atinge obiectivul cheie de întărire a capacităţii pentru implementarea programelor. În acest scop, sunt transmise încurajări către premier să revitalizeze reforma administraţiei în privinţa fondurilor UE, pentru a se asigura predictibilitatea şi legalitatea cheltuielilor, astfel încât fondurile să ajute România, iar cetăţenii români să poată beneficia de pe urma calităţii de membru al UE”, se mai arată în document.

“Poziţia României este şubredă”

De asemenea, decizia de declanşare a procedurii de presuspendare a fondurilor în cazul POS Tranport şi Competitivitate vine în contextul în care negocierile pentru următoarea perspectivă bugetară a UE, 2014-2020, au loc la Bruxelles unde la sfârşitul lunii noiembrie va avea loc o reuniune extraordinară a Consiliului European pe această temă. Chiar dacă premierul Victor Ponta a cerut menţinerea aceloraşi alocări financiare pentru România, ca în perioada 2007-2013, acest lucru este greu de obţinut, dacă nu poate imposibil, în contextul în care, susţin aceleaşi surse diplomatice, nu a fost un cadru organizat şi eficient de negociere cu Bruxelles-ul, o mare parte a acestei responsabilităţi având-o ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

Nu în ultimul rând este de remarcat tensiunea pe axa Cotroceni-Palatul Victoria. Premierul Victor Ponta insistă să meargă la Consiliul European din noiembrie, acelaşi lucru dorindu-l şi preşedintele Traian Băsescu legitimat ca reprezentant oficial al României la astfel de reuniuni de Curtea Constituţională. Chiar dacă decizia care se prefigurează a nu fi una favorabilă României, cele două tabere nu renunţă la propriile poziţii. Şeful guvernului a anunţat, de altfel, că vrea să aibă o discuţie în acest sens cu preşedintele. „Îl aştept cu nerăbdare”, i-a răspuns vineri Traian Băsescu, după încheierea lucrărilor Consiliului European de toamnă, pentru agenda căruia premierul nu i-a transmis nicio observaţie, chiar dacă de la Cotroceni i s-a cerut o poziţie în acest sens.
Mai mult, şeful statului nu a dat semne că este dispus să negocieze participarea la Consiliul din noiembrie. „Eu nu pot să-mi abandonez mandatul”, a spus Băsescu, precizând că s-a aflat într-o deloc confortabilă faţă de liderii UE care în urmă cu două zile ”erau flueiraţi” pe stadion la mitingul USL.

”Poziţia noastră e şubredă. În România orice poate fi compromis. În ultimele luni avem o hotărâre extraordinară de a ne compromite”, a spus Băsescu, comentând ironic că îl poate delega pe Ponta să participe poate la decernarea premiului Nobel pentru pace, la care liderii UE au fost invitaţi de preşedintele Consiliului European.

sursa si foto: Gandul

............................................................................

Suntem un grup de entuziasti, majoritatea voluntari, care consideră că

presa nu este doar o ”gura de iad”

iar libertatea de exprimare NU este libertatea de a minți ci

LIBERTATEA DE A AFLA SI A SPUNE CAT MAI MULT ȘI MAI DES ADEVARUL.

Cei care controleaza presa

(intrega presa se afla in mana unor particulari cu conexiuni aproape clare)

urmaresc sa genereze agitatie, violenta, sa faca publicitate sexualitatii desantate si practicilor sexuale deviante, sa glorifice lipsa de educatie,

sa afecteze pacea fireasca intre cetatenii romani de etnie romana si cei de etnie maghiara,

sa foloseasca minoritatile etnice si sexuale pentru a discrimina majoritatea si a o controla.

Toate acestea se desfasoara conform unui plan intocmit cu precizie si pe care chiar și unii masoni, scarbiti de mizeria care erau pusi sa o faca de catre superiorii masoni, l-au deconspirat.

Ce putem face? Sa ne informam corect, sa fim prietenii si binevoitori unii cu altii, sa ne educam si sa ne unim pentru a face binele.

Cel mai bun ajutor pe care il puteti oferi este

share pe facebook,

înscriere în lista de prieteni,

like pe pagina noastră rostirea și

răspândirea orice prin mijloace proprii a acestor informații !

............................................................................ .