.............................................................................

...cel mai bun ajutor pentru valoarea acestor informații primite este share pe facebook... și oriunde altundeva !

............................................................................

imagesRusia nu se afla in Siria pentru a lupta cu Statul Islamic, ci pentru a crea un stat loial Moscovei, asa cum a procedat in Moldova, Ucraina siGeorgia.

In conditiile actiunilor lui Putin, lipsa de anticipare din partea SUA si UE este socanta, spune Koert Debeuf, coordonatorul proiectului “World Leaders on Transitions towards Democracy”, la Institutul International pentru Democratie si Asistenta Electorala (International IDEA), intr-un interviu acordat Ziare.com.


Rusia isi consolideaza prezenta in Siria, oficial cu scopul de a lupta impotriva gruparii extremiste Statul Islamic. Care credeti ca sunt intentiile Rusiei in Siria?

Faptul ca primele tinte ale bombardamentelor Rusiei nu au fost Statul Islamic, ci rebelii obisnuiti releva ca rusii nu sunt acolo ca sa se lupte cu Statul Islamic. In opinia mea, Rusia efectueaza o operatiune comuna cu Iranul pentru a-l mentine pe Assad (Bashar al-Assad, presedintele Siriei – n.red.) la putere. Au estimat ca Rusia nu are un viitor real ca tara, asa ca ei creeaza un stat vasal lui Assad.

Ei fac asta impingand populatia sunnita afara din regiunea Damascului, dincolo de Hama si Homs, catre Tartus si Latakia. Iranul incearca sa repopuleze aceasta regiune cu alawiti si siiti. Rusia nu e capabila sa invinga intr-un razboi impotriva Statului Islamic sau altor rebeli. Asa ca face ce stie mai bine: creeaza un stat mai mic, loial Rusiei, asa cum au procedat in Moldova, Georgia si Ucraina.

Rusia crede ca asa-zisele “revolutii colorate” sunt constructii occidentale pentru a destabiliza aliatii rusilor. Interventiile rusesti in Ucraina si acum in Siria sunt o cale de a le opri.

SUA si UE subestimeaza intentiile lui Vladimir Putin in Siria?

Sunt socat sa vad surpriza Occidentului fata de actiunile lui Putin. Daca Putin dorea cu adevarat sa se lupte cu Statul Islamic in Siria, s-ar fi alaturat coalitiei internationale. Majoritatea ofiterilor sirieni vorbesc rusa pentru ca sunt antrenati in Rusia. Legatura Rusiei cu armata siriana este puternica.

Politica Occidentului in Siria a fost un esec inca de la inceput. Cand Occidentul a refuzat sa sprijine oamenii care lupta impotriva dictaturii criminale, am creat spatiul pentru Statul Islamic si acum pentru o interventie a Rusiei. Este de asemenea limpede ca Assad urmeaza strategia si propaganda rusa inca din 2012. Similaritatile intre propaganda Rusiei cu privire la Cecenia, Ucraina si Georgia sunt evidente. Din pacate, multi occidentali nu observa asta.

Sunteti de acord cu cei care sustin ca actuala criza a refugiatilor din Europa este o strategie elaborata a lui Putin?

Am fost de cateva ori in Siria la inceputul lui 2013. Am vazut cum Assad vizeaza populatia civila, bombardand brutarii, spitale, scoli si piete. Este logic ca oamenii sa fuga din tara. Criza refugiatilor ii face pe unii sa se gandeasca ca Assad este solutia, desi el este motivul care sta la baza crizei. Cu toate acestea, sa numesti criza refugiatilor din Europa o strategie este o exagerare.

Sunteti invitat la Bucharest Forum 2015 pentru o discutie pe marginea crizei imigrantilor. Care este radacina problemei si cum poate fi ea rezolvata?

Mai intai, e important sa nu folosim sintagma criza imigrantilor. Dreptul international face o distinctie foarte clara intre imigranti si refugiati. Majoritatea lor sunt refugiati. Ei fug din tara lor deoarece Assad le-a bombardat casele, scolile si strazile si le-a transformat in moloz. Viata a devenit imposibila in Siria.

In al doilea rand, oamenii se tem de Statul Islamic. In al treilea rand, viata in taberele si orasele dinTurcia, Liban si Iordania a devenit foarte dificila. Deseori uitam ca refugiatii sirieni au schimbat viata si economia acestor tari.

Criza imigrantilor: Tusk – Refugiatii devin un element de targuiala, ba chiar unul de razboi hibrid

Cum se poate rezolva? In primul rand trebuie sa instalam o zona de interdictie aeriana peste nordul si sudul Siriei. Cu Rusia sau fara Rusia. Asta va pune capat bombardamentelor regimului. Fara bombardamente rebelii sirieni pot avansa si castiga teren in fata lui Assad si a Statului Islamic.

In al doilea rand trebuie sa cream un statut temporar pentru refugiatii sirieni din Europa, asa cum am facut pentru Kosovo. Acest lucru este necesar pentru a le oferi acestor refugiati o solutie rapida, dar si pentru a mentine sustinerea oamenilor.

In ce masura sunt potrivite unei crize de asa magnitudine propunerile Comisiei Europene?

Romania, pregatita pentru refugiati – Ponta: Sa-i integram, sa nu ramana pe cheltuiala statului

Este trist sa vad ca Europa nu anticipeaza niciodata o criza. La fel ca in cazul crizelor financiara si economica, UE ia decizii care sunt prea mici, prea tarzii. Europa ar trebui sa fie pregatita pentru venirea unui numar mult mai mare de refugiati. Asadar, avem nevoie de acest statut temporar de refugiat cat mai repede.

Koert Debeuf vorbeste in prima zi in panelul “The Mediterranean Conundrum: Between Economic Recovery, Migration and Radicalization” al Bucharest Forum 2015 (15-16 noiembrie), organizat de Institutul Aspen Romania.

sursa : ziare.com

............................................................................

Suntem un grup de entuziasti, majoritatea voluntari, care consideră că

presa nu este doar o ”gura de iad”

iar libertatea de exprimare NU este libertatea de a minți ci

LIBERTATEA DE A AFLA SI A SPUNE CAT MAI MULT ȘI MAI DES ADEVARUL.

Cei care controleaza presa

(intrega presa se afla in mana unor particulari cu conexiuni aproape clare)

urmaresc sa genereze agitatie, violenta, sa faca publicitate sexualitatii desantate si practicilor sexuale deviante, sa glorifice lipsa de educatie,

sa afecteze pacea fireasca intre cetatenii romani de etnie romana si cei de etnie maghiara,

sa foloseasca minoritatile etnice si sexuale pentru a discrimina majoritatea si a o controla.

Toate acestea se desfasoara conform unui plan intocmit cu precizie si pe care chiar și unii masoni, scarbiti de mizeria care erau pusi sa o faca de catre superiorii masoni, l-au deconspirat.

Ce putem face? Sa ne informam corect, sa fim prietenii si binevoitori unii cu altii, sa ne educam si sa ne unim pentru a face binele.

Cel mai bun ajutor pe care il puteti oferi este

share pe facebook,

înscriere în lista de prieteni,

like pe pagina noastră rostirea și

răspândirea orice prin mijloace proprii a acestor informații !

............................................................................ .