.............................................................................

...cel mai bun ajutor pentru valoarea acestor informații primite este share pe facebook... și oriunde altundeva !

............................................................................

Vintila-Horia-Getty-Images-Goncourt-1960-1024x688Portalul “Ziaristi Online” continuă investigaţiile în Cazul “Ion Şiugariu”, rămas, deocamdată, fără deznodământ, având în vedere că nimeni nu a fost pedepsit pentru dezonorarea unui erou-martir – propus spre aleasă omagiere de Slovacia – şi nici o instituţie din cele implicate în macularea memoriei poetului-militar nu şi-a cerut încă scuze faţă de Doamna Lucia Soreanu Şiugariu (foto dr.), soţia nonagenară a lui Ion Şiugariu, pentru sacrilegiul comis. În acest sens am corespondat recent cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE), CNSAS şi MApN, respectiv Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor (ONCE) cât şi cu Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului (INST) aflat sub egida Academiei Române. Colonel dr. Ionel Tălpău, directorul ONCE, ne-a transmis acelaşi răspuns ca şi MApN, publicat de noi aici, CNSAS ne-a încunoştiinţat cu amabilitate că a oferit MAE spre consultare Dosarul lui Ion Şiugariu, iar Ministerul Afacerilor Externe ne-a oferit explicaţiile detaliate de mai jos, pe care le însoţim şi de răspunsul transmis la rândul nostru. Observăm că Institutul “Elie Wiesel” continuă cu aberaţia suprapunerii ideologiei fasciste cu cea legionară, contrazisă de academicianul Dan Berindei şi Academia Română. Totodată, notaţi că lista întocmită de Alexandru Florian de la Institutul “Elie Wiesel” cu “criminalii” care trebuie epuraţi de “pe spaţiul public” (sic) s-a mai mărit cu un nume din galeria marilor români: după Nichifor Crainic, Mircea Vulcănescu, Ion Gavrilă Ogoranu şi Petre Ţuţea sau, mai nou, savantul basarabean Eugen Coşeriu, şi celebrul scriitor de valoare universală Vintilă Horia a redevenit “duşman al poporului”. Al “poporului” sovietic, bineînţeles, revenit în România prin stafia lui. Din documentarea MAE mai aflăm un lucru extrem de onorant pentru Ion Şiugariu: şi anume că, în timp ce se ocupa de activitatea sa literară multiplă dar şi de refugiaţii din Transilvania ocupată, ca preşedinte al Asociaţiei Studenţilor Refugiaţi, în acelaşi timp fiind concentrat pe front în câteva rânduri, tânărul poet îndeplinea şi funcţia de şef de Cabinet al ministrului Culturii Naţionale, celebrul filosof Ion Petrovici, devenit apoi unul dintre sutele de mii de martiri a închisorilor bolşevice. Vedeţi mai jos, de la Arhivele Naţionale ale Franţei, imagini şi un interviu video cu Vintilă Horia, de la anunţarea Premiului Goncourt – 1960 şi citiţi un interviu din 1991 cu scriitorul exilat, publicat de Revista Cultura, condusă de academicianul Augustin Buzura. Iată Comunicarea MAE:

Ministerul Afacerilor Externe

 

11 septembrie 2015

A1/1336

 

Referitor la solicitarea dumneavoastră, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

Răspunsul care v-a fost transmis la data 28 august 2015 a avut la bază o documentație rezultată în urma consultării unor instituții cu atribuţii în domeniu din România.

Potrivit informaţiilor transmise de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), în perioada 1938-1941, Ion Şiugariu (cetăţeanul român Ion Soreanu) a încercat să obțină acordul pentru editarea unor reviste/periodice cu caracter național (ex. Manifestul nopții albe, Dorința Românească). Verificările autorităților cu competențe în domeniu au condus spre concluzia unui aviz negativ pentru editarea revistelor, ca urmare a existenței informațiilor că este simpatizant al Mișcării Legionare („are bune purtări și din informațiuni, numitul – n.n. Ion Șiugariu – este un simpatizant al mișcării legionare”).

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului în România „Elie Wiesel” a transmis MAE informaţii despre activitatea publicistică a poetului Ion Şiugariu (cetăţeanul român Ion Soreanu). Conform acestor informaţii, în perioada 1940-1944, acesta a scris poezie și materiale jurnalistice în mai multe ziare și reviste ale vremii, articolele sale susținând ideologia fascistă și legionară. Ion Șiugariu a fost șef de cabinet al Ministrului Culturii Naționale, în perioada ianuarie 1943 – august 1944. În revista Meșterul Manole, a cărei linie editorială era coordonată de Horia Vintilă (după 23 august 1944, Horia Vintilă a sprijinit guvernul în exil condus de Horia Sima și a fost condamnat pentru crime de război), Ion Şiugariu a scris o serie de articole, precum:

  • Poezia și Legiunea (anul II, nr. 10, decembrie 1940), prin care susține caracterul înnoitor al ideologiei legionare asupra spiritualității și culturii din România: „născută din imperialism românesc, Legiunea este chemată să imprime tinerei noastre poezii un caracter de profunzime și de generalitate…”.
  • Cazemate în cultură (anul II, nr. 8-9, august-noiembrie 1940), prin care susține rolul salvator al spiritualității și ideologiei legionare.

În revista Chemarea Vremii, condusă de Ion Sân-Giorgiu (membru în guvernul în exil condus de Horia Sima și condamnat pentru crime de război), Ion Şiugariu a semnat:

  • Destin Catedralic (nr. 24, 14 noiembrie 1940), în care susține caracterul salvator, biruitor al revoluției legionare într-o țară „săpată de străinism și măcinată până în măruntaie de carii necinstei și ai trădării”.
  • Tineret în odăjdii (nr. 26, 28 noiembrie 1940), care susține rolul revoluționar al tineretului legionar, chemat să rezolve problemele endemice ale României.
  • Ideea de creație în organizația statală a național-socialismului (nr. 87, 30 ianuarie 1942), în care se susține rolul benefic al organizațiilor național-socialiste de masă.

Referitor la activitatea militară a lui Ion Şiugariu, Oficiul Național pentru Cultul Eroilor a transmis MAE că acesta a fost concentrat începând cu 1943, inițial ca ofițer în rezervă, mobilizarea având loc începând cu lunile iunie-iulie 1944. Locul de înhumare a slt (r.) Ion Șiugariu este considerat mormânt de război, având în vedere că acesta a murit în timpul și din cauza unui conflict armat, ca urmare a executării unui serviciu comandat în interesul statului român.

Ministerul Afacerilor Externe a consultat şi Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, din subordinea Academiei Române, care a comunicat că nu deţine date referitoare la persoana lui Ion Soreanu Şiugariu.

Direcţia Purtător de Cuvânt şi Comunicare

Către: Ministerul Afacerilor Externe / DPCC

Stimati Colegi,

Va multumesc foarte mult pentru raspunsul Dvs.

Si CNSAS si Oficiul National pentru Cultul Eroilor si INST ne-au informat asupra raspunsurilor lor oficiale, institutul Academiei Romane adaugand ca v-a trimis sa studiati dosarul Ion Siugariu la Serviciul Istoric al Armatei, cel mai in masura sa detina informatii acurate, drept pentru care va intreb, colegial, daca ati mers si pe acest fir.

Raspunsul INSHREW se dovedeste, din pacate, a fi supus simpatiilor si antipatiilor politice mostenite de directorul acestuia pe linia formatiei si familiei sale. Personal consider extrem de grav si chiar o ofensa la adresa culturii romane si a literaturii universale catalogarea celebrului creator roman Vintila Horia drept “criminal de razboi” si dupa 25 de ani de la caderea comunismului impus cu tancurile sovietice. Aceasta consideratie se cupleaza perfect cu Dosarul fabricat de Securitate in 1960, la primirea prestigiosului Premiu Goncourt de catre Vintila Horia, un episod cunoscut astazi de orice istoric al literaturii europene si, totodata, al regimului comunist. Intrucat la momentul arestarii sale de catre trupele SS (!) Vintila Horia facea parte din ministerul pe care cu onoare il reprezentati si Dvs, ca atasat de presa la Ambasada Romaniei de la Viena – ulterior fiind eliberat, dupa un an, dintr-un lagar nazist (!) de trupele britanice (!) – s-ar cuveni sa-i aparati si acestuia memoria, la fel ca in cazul Siugariu, condamnat, iata, pentru simpatiile sale personale.

Nu putem sa nu notam ca cel care face asemenea aprecieri a avut fata de regimul comunist – condamnat de statul roman actual drept “ilegitim si criminal” (Raportul Basescu-Tismaneanu) – nu doar simpatii ci a fost parte integranta din aparatul ideologic si de propaganda comunista.

Nu in ultimul rand, informatia care se adauga la cele cunoscute pana acum, si anume ca Ion Siugariu a fost si sef de cabinet al Ministrului Culturii Ion Petrovici, este mai mult decat onoranta pentru biografia sa, avand in vedere cine a fost savantul roman, membru titular al Academiei Romane, considerat “cel mai cunoscut filosof al Romaniei in perioada interbelica”, devenit, apoi, victima a regimului de ocupatie sovietic, ca detinut politic, pana in 1964.

Lasand simpatiile ziaristice ale tanarului Ion Siugariu deoparte, toate functiile indeplinite in structurile statului roman – ca functionar si militar desavarsit – nu stirbesc cu nimic din memoria eroului martir, ci dimpotriva. De aceea, revin cu intrebarea: ce veti intreprinde pentru a repara ceea a fost distrus, atat pentru memoria si familia lui Ion Siugariu cat si pentru imaginea Romaniei pe plan international, a carei imbunatatire continua este una dintre responsabilitatile Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei?

Cu deosebita consideratie,

Victor Roncea

Sursa foto si video: Ziaristi Online

 

............................................................................

Suntem un grup de entuziasti, majoritatea voluntari, care consideră că

presa nu este doar o ”gura de iad”

iar libertatea de exprimare NU este libertatea de a minți ci

LIBERTATEA DE A AFLA SI A SPUNE CAT MAI MULT ȘI MAI DES ADEVARUL.

Cei care controleaza presa

(intrega presa se afla in mana unor particulari cu conexiuni aproape clare)

urmaresc sa genereze agitatie, violenta, sa faca publicitate sexualitatii desantate si practicilor sexuale deviante, sa glorifice lipsa de educatie,

sa afecteze pacea fireasca intre cetatenii romani de etnie romana si cei de etnie maghiara,

sa foloseasca minoritatile etnice si sexuale pentru a discrimina majoritatea si a o controla.

Toate acestea se desfasoara conform unui plan intocmit cu precizie si pe care chiar și unii masoni, scarbiti de mizeria care erau pusi sa o faca de catre superiorii masoni, l-au deconspirat.

Ce putem face? Sa ne informam corect, sa fim prietenii si binevoitori unii cu altii, sa ne educam si sa ne unim pentru a face binele.

Cel mai bun ajutor pe care il puteti oferi este

share pe facebook,

înscriere în lista de prieteni,

like pe pagina noastră rostirea și

răspândirea orice prin mijloace proprii a acestor informații !

............................................................................ .