.............................................................................

...cel mai bun ajutor pentru valoarea acestor informații primite este share pe facebook... și oriunde altundeva !

............................................................................

Pestera-Cizmei-0Speologii de la Clubul Speo-Zarand, prin cercetările lor de teren, au deschis o poartă spre misterele unei cavităţi carstice valoroase. Astfel, pe versanții de pe partea dreaptă a Cheilor Ribicioarei, pe teritoriul comunei Bulzeștii de Sus (jud. Hunedoara), din Masivul Grohot, aparţinător de Munţii Metaliferi ai Apusenilor, ei au descoperit şi cartografiat o peşteră ce s-a dovedit plină de surprize. Zona cercetată este delimitată între Valea Ribicoara, Valea Bulzeștilor și Valea Găinii, fiind una deosebit de bogată în formațiuni carstice, unele foarte bine dezvoltate.

Dintre toate formațiunile descoperite și cercetate în zona Ribicioara – Bulzești, cea mai misteriosă este Peștera Cizmei. În zonele superioare ale galeriilor acesteia au fost descoperite urme de locuire din neolitic, materializate în desene inscripţionate pe stâncă și diverse fragmente de unelte și arme din piatră. De asemenea în zona mai adâncă a peșterii, speologii au găsit fragmente osoase aparținând ursului de peșteră (Ursus Spealeus).

Peştera Cizmei a fost descoperită oficial în anul 1975 de un grup îndrăzneț de speologi din Brad, condus de regretatul Costică Grueț. Are o galerie superioară accesibilă de doar 14 metri şi se termină cu un puţ. În inima grotei, pereţii apar acoperiţi de cercuri, simple sau concentrice, linii orizontale şi verticale şi chiar cruci. Se distinge şi silueta un copac (Pomul Vieții?). Acestea sunt urme lăsate de oamenii care s-au adăpostit acolo, în urmă cu 10 mii de ani. Cercurile sunt atât de bine desenate, încât e posibil să fi fost făcute cu un fel de compas. Cercul, ca simbol solar, este frecvent întâlnit în desenele preistorice și în primele tezaure de aur ale preantichității. Asemenea gravuri au mai fost găsite în ţări din vestul continentului, ca Marea Britanie sau Irlanda. Posibil ca aici, în Peştera Cizmei, să fi funcţionat un altar, un loc de trecere a omului primitiv, de pendulare între real şi ireal, de întâlnire cu Celălalt Tărâm.

Până vom avea un studiu științific amănunțit al acestor desene rupestre vom lăsa taina care le-a acoperit atâta timp să își facă în continuare datoria. Este adevărat că până la intrarea în peşteră trebuie escaladat un perete montan foarte abrupt. Totuşi, chiar și în aceste condiții aparent vitrege, au ajuns acolo şi vânători de vestigii istorice. Sunt urme care arată că cineva a încercat să taie bucăţi din stânca unde se află desenele!!!

Peştera Cizmei a fost cândva în administrarea Romsilva. De când zona a fost declarată arie protejată, oficial, nu se mai ocupă nimeni de grotă. În realitate, o îngrijeşte un club de speologie ce dorește să monteze aici o poartă metalică. Primăria din zonă promite că, dacă va primi peştera în administrare, va angaja un paznic şi o va transforma în obiectiv turistic. Acum este declarată arie naturală protejată de interes naţional care corespunde categoriei a III-a IUCN (monument al naturii).

Iată adevărate comori ale plaiurilor româneşti ce au stat în întuneric zeci de mii de ani, iar acum scot capul la lumină, spre a fi cercetate şi înţelese. Iar noi, tocmai acum, ne pregătim să spunem „Adio” orelor de istorie din şcoli…

Conf. univ. dr. George V Grigore

sursă foto: marincarciumaru.ro

sursa si foto:  http://adevaruldespredaci.ro

 

............................................................................

Suntem un grup de entuziasti, majoritatea voluntari, care consideră că

presa nu este doar o ”gura de iad”

iar libertatea de exprimare NU este libertatea de a minți ci

LIBERTATEA DE A AFLA SI A SPUNE CAT MAI MULT ȘI MAI DES ADEVARUL.

Cei care controleaza presa

(intrega presa se afla in mana unor particulari cu conexiuni aproape clare)

urmaresc sa genereze agitatie, violenta, sa faca publicitate sexualitatii desantate si practicilor sexuale deviante, sa glorifice lipsa de educatie,

sa afecteze pacea fireasca intre cetatenii romani de etnie romana si cei de etnie maghiara,

sa foloseasca minoritatile etnice si sexuale pentru a discrimina majoritatea si a o controla.

Toate acestea se desfasoara conform unui plan intocmit cu precizie si pe care chiar și unii masoni, scarbiti de mizeria care erau pusi sa o faca de catre superiorii masoni, l-au deconspirat.

Ce putem face? Sa ne informam corect, sa fim prietenii si binevoitori unii cu altii, sa ne educam si sa ne unim pentru a face binele.

Cel mai bun ajutor pe care il puteti oferi este

share pe facebook,

înscriere în lista de prieteni,

like pe pagina noastră rostirea și

răspândirea orice prin mijloace proprii a acestor informații !

............................................................................ .