.............................................................................

...cel mai bun ajutor pentru valoarea acestor informații primite este share pe facebook... și oriunde altundeva !

............................................................................

crestere-economica-pibConform primelor estimări ale INS pentru trimestrul IV 2013, România s-a situat detașat în fruntea statelor UE, cu un avans al PIB de 5,2% pe seria brută şi cu 5,1% pe seria ajustată sezonier ( cea utilizată pentru comparabilitate de căttre Eurostat).

În urma acestui rezultat surprinzător, rezultatul care se profilează pe ansamblul anului trecut pentru creșterea economică se ridică la +3,5%.

Anterior, avansul economic în raport cu același trimestru din anul anterior a fost de 2,3% pentru trimestrul unu, 1,6% pentru trimestrul doi și 4,1% pentru trimestrul trei.

De reținut că pentru a obține valoarea pentru întregul an nu se face media aritmetică a rezultatelor trimestriale. În România, ponderea trimestrului patru este cea mai însemnată, cam de o treime din total.

Motivul principal al acestei valori excepționale de creștere pentru anul 2013 este avansul de 1,7% înregistrat în ultimul sfert din 2014 față de trimestrul precedent ( date ajustate sezonier), a cărui amplitudine a luat prin surprindere toate echipele de analiză economică, combinat cu ponderea însemnată a trimestrului patru în rezultatul final. Ce s-a întâmplat, de fapt, atunci vom afla la începutul lunii martie, când INS va trebui să iasă cu mai multe date, referitoare la structura de formare a PIB.

Estimările cele mai optimiste pentru creșterea economică se situau la 2,7% ( cifră avansată recent de Andreea Schaecter, șefa misiunii FMI la București) și 2,5% din perspectiva Comisiei Europene, ca să nu mai amintim de cele 2,2% înscrise în strategia guvernamentală pe perioada 2014 – 2016. Diferența este foarte pronunțată dacă ne raportăm la experiența internațională.

Pentru a așeza în context european cifrele oferite de statistica oficială, prezentăm și valorile consemnate de Eurostat pentru câteva colege de bloc estic și pentru principalele state partenere din comerțul exterior.

Se poate observa că rezultatele acestora au fost pozitive, dar mult sub cele ale României, cu excepția Cehiei, aflată în puternică revenire după scăderea economică din prima parte a anului.

Avem două indicii importante în aceste rezultate că România ar fi obținut o creștere peste așteptări:

Primul, rezultatele bune din Ungaria, Polonia și Cehia, țări care însumează peste 70% din deficitul nostru din comerțul exterior ( rezultate la 9 luni). Dacă economia noastră a mers bine și ei și-au putut vinde mărfurile către România, schimbarea de la excedent la deficit în contul nostru curent după luna august fiind edificatoare.

Al doilea, principalii parteneri ai României din comerțul exterior, trei din cele trei mari puteri economice ale UE, au evoluat per total mai bine decât se prognoza inițial. Germania și Franța au performat pe final de 2013 față de anul anterior, iar Italia a revenit pe plus în trimestrul patru față de trimestrul trei.

Avem, însă, și două nelămuriri majore:

Prima: de ce nu a fost reașezat considerabil mai sus ca valoare PIB în termeni nominali și a rămas la doar 625 miliarde lei față de 623 miliarde lei inițial. O variantă de lucru ar fi un deflator de ajustare a acestei valori semnificativ mai mic față de cel luat inițial în calcul, respectiv o creștere a prețurilor în economie mai mică decât se estima (atenție, a nu se confunda cu indicele prețurilor de consum pentru populație, deși există o legătură cu acesta).

A doua: de ce nu s-au obținut și încasări bugetare mai mari din această evoluție, de excepție în contextul economic internațional, încasările fiind mai mici cu un procent și jumătate din PIB față de cele prevăzute în bugetul general consolidat.

De altfel, dacă o creștere economică de 3,5% aproape că nu s-a simțit la nivelul populației, întrebarea este unde s-a simțit ? Teoretic ar exista o explicație dar așteptăm datele INS.

Plus o nelămurire mai mică, legată de faptul că datele statistice referitoare la creșterea economică sunt așezate în lanț:

Din moment ce în 2013 economia a crescut cu 3,5% în loc de 2,2% și baza de raportare pentru anul în curs s-a majorat corespunzător. Dacă PIB pe 2014 va fi de circa 660 miliarde lei, cu păstrarea celorlați indicatori macroeconomici utilizați la întocmirea bugetului pe anul în curs, atunci în loc de 2,2% vom avea în acest an o creștere economică de 0,9% ?

sursa si foto: http://cursdeguvernare.ro/

............................................................................

Suntem un grup de entuziasti, majoritatea voluntari, care consideră că

presa nu este doar o ”gura de iad”

iar libertatea de exprimare NU este libertatea de a minți ci

LIBERTATEA DE A AFLA SI A SPUNE CAT MAI MULT ȘI MAI DES ADEVARUL.

Cei care controleaza presa

(intrega presa se afla in mana unor particulari cu conexiuni aproape clare)

urmaresc sa genereze agitatie, violenta, sa faca publicitate sexualitatii desantate si practicilor sexuale deviante, sa glorifice lipsa de educatie,

sa afecteze pacea fireasca intre cetatenii romani de etnie romana si cei de etnie maghiara,

sa foloseasca minoritatile etnice si sexuale pentru a discrimina majoritatea si a o controla.

Toate acestea se desfasoara conform unui plan intocmit cu precizie si pe care chiar și unii masoni, scarbiti de mizeria care erau pusi sa o faca de catre superiorii masoni, l-au deconspirat.

Ce putem face? Sa ne informam corect, sa fim prietenii si binevoitori unii cu altii, sa ne educam si sa ne unim pentru a face binele.

Cel mai bun ajutor pe care il puteti oferi este

share pe facebook,

înscriere în lista de prieteni,

like pe pagina noastră rostirea și

răspândirea orice prin mijloace proprii a acestor informații !

............................................................................ .