.............................................................................

...cel mai bun ajutor pentru valoarea acestor informații primite este share pe facebook... și oriunde altundeva !

............................................................................

In ultimele zile, putine la numar, s-au inregistrat evenimente foarte sugestive pentru intelegerea evolutiilor actuale si recente ale Romaniei: Consiliul Concurentei a aplicat o amenda record principalelor companii petroliere (private), doctorul Raed Arafat a fost “impins” fara menajamente afara din sistemul de Stat, iar englezii de la Economist Intelligence Unit au lansat raportul privind “democratia in lume in 2011”.

Multi romani se pot intreba ce legatura exista intre cele trei evenimente. Exista, si inca una foarte mare. Sa le luam pe rand.

Consiliul Concurentei s-a trezit in sfarsit la viata si a descoperit, oficial, ceea ce toti soferii din Romania banuiau, injurand printre dinti, cand isi alimentau masinile: companiile petroliere s-au inteles “la pret” intre ele, pe seama consumatorilor. Un caz clasic de cartel, care apare in statele slabe sau corupte, incapabile sa-si apere cetatenii. Vorbim aici de companii private care au aparut pe piata romaneasca prin spargerea monopolului de stat dinainte de 1989 si venirea “jucatorilor” din strainatate, prin acorduri semnate guvernarile succesive de dupa 1990.

Cazul companiilor petroliere din Romania este nu numai foarte grav, dar are si o valoare didactica deosebita. El explica, printre altele, nu numai de ce romanii continua sa fie cei mai saraci din UE, dar demonstreaza si ceea ce ar putea fi denumita “teorema fundamentala a tranzitiei” (din Romania): “concurenta libera” nu va avea niciun efect in sensul cresterii eficientei economice, a cheltuirii banului public si a nivelului de trai al populatiei, inainte ca fenomenul coruptiei sa fie pus sub control si adus la un nivel rezidual social suportabil.

“Libera concurenta” nu elimina, de la sine si in mod miraculos, coruptia dintr-o tara, ci doar o ajuta sa se transforme rapid din tumoare in metastaza. Exista numeroase exemple in America Latina, Africa si Asia, pentru oricine este interesat sa se documenteze. Concurenta economica intre actori independenti, pe o piata libera, este, intr-adevar, singura cale de iesire din subdezvoltare, dar numai dupa ce “statul de drept” trece din categoria de lozinca in viata reala. Adica, dupa ce principiul “o singura lege, pentru toti” incepe sa functioneze, coruptia devine marginala, iar Statul o poate sanctiona in mod real.

Consiliul Concurentei a pus in lumina, recent, ceea ce stim, sau macar simtim in propriile buzunare, cu totii: “piata libera” din Romania este un basm de adormit copiii. “Capitalismul” romanesc este unul eminamente etatist-orbital: toti actorii semnificativi se invart in jurul Statului (mai exact, a bugetului de Stat) si depind in mod vital de afacerile cu Statul si de deciziile politice ale Statului, de care sunt legati prin miile de fire, vazute si nevazute, ale coruptiei. Companiile straine nu fac exceptie, doar ca se afla pe orbite mai inalte, unde vizibilitatea este mai slaba. Actorii “capitalismului” romanesc nu vor concura niciodata, cu adevarat, intre ei, atata timp cat vor vedea in Stat o vaca de muls, lipsita de aparare, si nu un arbitru cu autoritate.

Citește mai departe pe Ziare.ro

............................................................................

Suntem un grup de entuziasti, majoritatea voluntari, care consideră că

presa nu este doar o ”gura de iad”

iar libertatea de exprimare NU este libertatea de a minți ci

LIBERTATEA DE A AFLA SI A SPUNE CAT MAI MULT ȘI MAI DES ADEVARUL.

Cei care controleaza presa

(intrega presa se afla in mana unor particulari cu conexiuni aproape clare)

urmaresc sa genereze agitatie, violenta, sa faca publicitate sexualitatii desantate si practicilor sexuale deviante, sa glorifice lipsa de educatie,

sa afecteze pacea fireasca intre cetatenii romani de etnie romana si cei de etnie maghiara,

sa foloseasca minoritatile etnice si sexuale pentru a discrimina majoritatea si a o controla.

Toate acestea se desfasoara conform unui plan intocmit cu precizie si pe care chiar și unii masoni, scarbiti de mizeria care erau pusi sa o faca de catre superiorii masoni, l-au deconspirat.

Ce putem face? Sa ne informam corect, sa fim prietenii si binevoitori unii cu altii, sa ne educam si sa ne unim pentru a face binele.

Cel mai bun ajutor pe care il puteti oferi este

share pe facebook,

înscriere în lista de prieteni,

like pe pagina noastră rostirea și

răspândirea orice prin mijloace proprii a acestor informații !

............................................................................ .