.............................................................................

...cel mai bun ajutor pentru valoarea acestor informații primite este share pe facebook... și oriunde altundeva !

............................................................................

ROSIA MONTANA , subiect tot mai des dezbatut PRO si CONTRA, cum anume s-a infiintarea societatea Euro Gold Resources SA care apoi a devenit Roșia Montană Gold Corporation – RMGC?

Extrase din contractul de societate,  din statutul societății și din actele adiționale ale contractului  și ale statutului, care dezvaluie cateva  “mici amănunte” ale acestei afaceri.


SCOPUL LICITAIEI

Euro Gold Resources a luat naștere pe data de 3.06.1997. La capitolul de definire a termenilor contractului apare ”Licitație”. La ce se referă? ”Licitație organizată de REGIE și Ministerul Industriilor și Comerțului la data de 4.09.1995, având ca obiect evaluarea și procesarea iazurilor și a minereurilor aurifere”.

Formularea ambiguă a permis celor de la Euro Gold (apoi RMGC) accesul către aurul Apusenilor. Deci  licitația din 1995 se referea la evaluarea și procesarea minereurilor aurifere din iazurile rezultate de la fosta companie de stat,  Euro Gold dobândea astfel drepturi de explorare și exploatare a zăcămintelor fără altă licitație.

La noțiunea ”agrement” se face referire la contractul încheiat între GABRIEL (acționarul principal al Euro Gold) și REGIE (Regia Autonomă a Cuprului Deva, ulterior Minvest) la 4.09.1995 și la două acte adiționale la acest contract. Aceste documente nu au fost făcute publice, deși se referă la o licitație publică!

 

 

 

 

 

 

 

 

ACTIONARIATUL INITIAL AL PARTII ROMANE  LA ROSIA MONTANA A FOST DE  35% 

Primii acționari ai Euro Gold (RMGC) au fost, conform contractului inițial, Gabriel Resources Limited, cu sediul în Channell Islands (cu o cotă de 65%), Regia Autonomă a Cuprului Deva (33,8%), Minexfor SA, Deva (0,5%), Cepromin SA, Deva (0,5%) și UPSRUEEM SA, Petroșani (0,2%). După cum se poate observa, cei trei mici acționari minoritari aveau activități în domeniul mineritului.

 

 

 

 

 

 

Doua luni mai tarziu, conform autentificarii notariale pe data de 08.08.1997, cei trei mici acționari dispar, locul lor fiind luat de trei societăți care au cu totul alt obiect de activitate: Cartel Bau (din Cluj), Foricon (din Deva) și Comat-Trading (din Bistrița). Fiecare dintre aceste societăți ajunge să dețină câte 0,4% din Euro Gold. Modul în care cele trei societăți private au apărut ca acționari la Euro Gold a făcut obiectul unor interpelări parlamentare, care acuzau faptul că firmele s-au asociat ca ”paravan” pentru ”plata unor comisioane” ale afacerii. Interpelările au rămas fără răspuns.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

REGIA AUTONOMA A CUPRULUI DEVA RENUNTA LA 14% DIN ACTIUNI

Un an mai târziu, pe 27.10.1998, prin Actul Adițional nr. 3 la Contractul de Societate și Statut, statul român (prin Regia Autonomă a Cuprului) renunță la peste 14% din cota sa de participare. Conform actului adițional, renunțarea a fost motivată de o ”compensare obligatorie” pentru suportarea de către Gabriel a ”tuturor costurilor anticipate și prezente legate de realizarea proiectului în timp optim”. Această ”compensare” urma să se realizeze ”fără niciun cost suplimentar pentru Gabriel”. ”Gabriel va deține 80% (optezeci la sută) din capitalul social al Euro Gold Resources și ceilalți acționari vor deține nu mai mult de 20% (douăzeci la sută) din capitalul social al Euro Gold Resorces”, se arată în document. Cei 20% au fost împărțiți astfel: 19,31% – Regia, câte 0,23% – ceilalți trei acționari minoritari.

 

 

 

 

 

Practic, statul român a renunțat la o treime din participația sa anticipat, înainte ca Gabriel să facă cheltuielile în discuție. Mai mult, nu a fost făcut public niciun deviz justificativ prin care să fie evaluate acele ”costuri anticipate”. În ultimii ani, în urma unor majorări de capital la care acționarii minoritari nu au mai participat și preluări, Gabriel a răscumpărat de la aceștia cota lor, ajungând să dețină 80,69% din acțiuni.

Interesant e faptul că ultimul pachet de 979.298 de acțiuni deținut de Foricon SA a fost cumpărat de Gabriel la data de 22 iulie 2011, la foarte scurt timp după emiterea controversatului certificat de sarcină arheologică pentru Masivul Cârnic, considerat de mulți analiști și economiști internaționali drept ”unda verde” dată de statul român exploatărilor miniere din Apuseni. Valoarea nominativă a unei acțiuni RMGC este de 1,43 lei, dar cotația la bursa din Toronto a acțiunilor Gabriel în acea zi a fost de 7,69 dolari canadieni. În actul adițional care amintește de această dobândire a acțiunilor Foricon de către Gabriel nu se menționează suma tranzacției. Renunțarea de către Foricon la acțiunile ei rămâne, însă, extrem de ciudată: după ce a păstrat acțiunile timp de 13 ani în care proiectul a bătut pasul pe loc, le-a vândut într-un termen extrem de scurt de la momentul în care RMGC a primit un aviz considerat de analiști drept ”un semn de bunăvoință a Guvernului pentru proiectele miniere”. Să fie  această preluare plata unui comision prin ”paravanul” Foricon,  așa cum s-a arătat în interpelările parlamentare?

La ultima majorare de capital (16.12.2009), Minvest Deva (fosta Regie a Cuprului) a participat cu o sumă împrumutată și vărsată în numerar de către Gabriel. Conform interpretărilor unor juriști și economiști, aceast mod de participare la majorarea capitalului social nu este însă legala, ceea ce ar putea face ca după primirea tuturor avizelor și aprobărilor, statul român (Minvest) să rămână cu o cotă de doar 0,6%.

 

 

 

 

 

 

 

MINVEST A INCHIS EXPLOATAREA AURULUI SI CUPRULUI LA ROSIA MONTANA SI A DISPONIBILIZAT ANGAJATII    –   MOTIVUL?

Când vorbesc despre crearea de noi locuri de muncă, cei de la RMGC și susținătorii lor, în frunte cu Traian Băsescu, uită să menționeze un aspect: faptul că Minvest Deva și-a închis exploatarea de la Roșia Montană în 2006 la solicitarea Gabriel Resources. În momentul închiderii acestei exploatări, s-a invocat motivul conform căruia UE ar interzice subvenționarea mineritului. Justificarea propagandistică este, însă, falsă: închiderea exploatării miniere la cererea Gabriel era prevăzută în contract încă din 1998!

”REGIA se obligă (ea însăși ori o filială a sa) ca la primirea unei notificări în scris din partea GABRIEL care să confirme că studiul de fezabilitate este pozitiv și eficient, să înceteze toate activitățile din perimetrele de exploatare de la Roșia Montană și să mute toate echipamentele de pe acest perimetru pe cheltuiala sa”.

 

 

 

 

 

BNR  POATE FINANTA ACEST PROIECT?

Necesitatea măririi rezervei de aur a BNR, dupa spusele presedintelui Traian Băsescu urmărește două scopuri:

– primul este de a justifica o așa-zisă ”utilitate publică” în cazul exproprierilor pe care intenționează să le facă împotriva localnicilor care se opun proiectului;   Legislatia  modificata pentru aceasta “utilitate”.

– al doilea motiv este de a asigura finanțarea proiectului.

Dovada în acest sens se regăsește chiar în actul constitutiv al RMGC, unde, la articolul 5.5 se arată că ”Societatea va putea să vândă anticipat produsele mai sus menționate, în vederea finanțării oprațiunilor sale”. O eventuală promisiune de cumpărare sau cumpărare anticipată de către BNR a aurului de la Roșia Montană ar asigura, practic, finanțarea proiectului.

Fără a vorbi despre costuri, riscuri, distrugerea patrimoniului natural și cultural excepțional, statul român oferă zăcământul, închide minele initial, pentru ca apoi să promită locuri de muncă! și asigură finanțarea în schimbul unei participații de 19,31% , dar exista riscul de a ajunge la 0,6%!

Aceasta este asadar o  ”INVESTITIE”?

............................................................................

Suntem un grup de entuziasti, majoritatea voluntari, care consideră că

presa nu este doar o ”gura de iad”

iar libertatea de exprimare NU este libertatea de a minți ci

LIBERTATEA DE A AFLA SI A SPUNE CAT MAI MULT ȘI MAI DES ADEVARUL.

Cei care controleaza presa

(intrega presa se afla in mana unor particulari cu conexiuni aproape clare)

urmaresc sa genereze agitatie, violenta, sa faca publicitate sexualitatii desantate si practicilor sexuale deviante, sa glorifice lipsa de educatie,

sa afecteze pacea fireasca intre cetatenii romani de etnie romana si cei de etnie maghiara,

sa foloseasca minoritatile etnice si sexuale pentru a discrimina majoritatea si a o controla.

Toate acestea se desfasoara conform unui plan intocmit cu precizie si pe care chiar și unii masoni, scarbiti de mizeria care erau pusi sa o faca de catre superiorii masoni, l-au deconspirat.

Ce putem face? Sa ne informam corect, sa fim prietenii si binevoitori unii cu altii, sa ne educam si sa ne unim pentru a face binele.

Cel mai bun ajutor pe care il puteti oferi este

share pe facebook,

înscriere în lista de prieteni,

like pe pagina noastră rostirea și

răspândirea orice prin mijloace proprii a acestor informații !

............................................................................ .