.............................................................................

...cel mai bun ajutor pentru valoarea acestor informații primite este share pe facebook... și oriunde altundeva !

............................................................................

Procesul de reorganizare în care a intrat Hidroelectrica în urmă cu o lună riscă să derapeze şi să electrocuteze economia. Autorităţile ar putea fi nevoite să accelereze procesul de liberalizare a pieţei de energie, forţând companiile să îşi cumpere energia de pe piaţa liberă, pentru a putea salva Hidroelectrica.
Pe piaţa liberă (tarif mediu pentru producţie de 220 de lei/MWh în contracte anuale), energia este mai scumpă cu circa 30% decât preţul din piaţa reglementată (tarif mediu de 172 de lei/MWh). Preţurile pentru electricitatea consumată de companiile de pe piaţa nereglementată ar putea sări în aer din toamnă, în urma intrării Hidroelectrica în starea de forţă majoră, din cauza secetei hidrologice. Deci, energia destinată agenţilor economici s-ar putea majora cu un procent mai mare de 30%, pe fondul deficitului de energie.
Dacă insolvenţa Hidroelectrica, menită să “rupă pisica” contractelor cu “băieţii deştepţi”, va derapa urmând scenariul sus-menţionat, atunci multe companii vor avea pierderi mari, unele riscând falimentul.
* Preţ reglementat doar pentru populaţie şi instituţii publice
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) analizează posibilitatea reducerii cantităţii de energie electrică vândută pe piaţa reglementată astfel încât să acopere doar necesarul populaţiei şi al instituţiilor publice. În această săptămână, Ministerul Economiei va afla de la ANRE care este cantitatea de energie ce poate trece pe piaţa liberă, a declarat minis­trul Daniel Chiţoiu.
Potrivit calendarului agreat cu FMI, în septembrie, doar 15% din piaţa reglementată urma să fie liberalizată. Acum autorităţile studiază implicaţiile scoaterii în afara acestei pieţe a tuturor companiilor.
Motivul? Hidroelectrica cere majorarea cu 80% a preţului energiei livrată pe piaţa reglementată şi micşorarea cantităţii de la 5,5 TWh la 4 TWh. Scumpirea este necesară, potrivit Hidroelectrica, deoarece compania vinde sub costuri energia destinată pieţei reglementate. Diminuarea cantităţii este cauzată de seceta hidrologică, societatea fiind nevoită să reclame, din nou, forţa majoră.
Ministrul Economiei a ţinut, vineri, să liniştească populaţia spunând că factura la energie nu se va scumpi din cauza insolvenţei Hidroelectrica. Domnia sa a menţionat, în acest context, posibilitatea accelerării liberalizării pieţei pentru companii.
Numai că mărirea preţului energiei pentru companii se va reflecta în majorarea preţului alimentelor şi a tuturor produselor şi serviciilor, pe care populaţia le plăteşte. Scumpirea masivă a energiei generează inflaţie, care tot la buzunar loveşte.
* Contracte denunţate
Până vineri, administratorul judiciar al Hidroelectrica a denunţat contractele cu Euro-PEC, EFT, Alpiq RomIndustries şi Alpiq RomEnergie.
Remus Borza, directorul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, ne-a declarat că negocierile s-au încheiat cu toate societăţile care au contracte directe cu producătorul de energie. În cadrul contractelor denunţate, furnizorii nu au oferit nivelul de preţ aşteptat de administratori, nu au acceptat scăderea perioadei de valabilitate şi micşorarea cantităţilor.
Administratorul judiciar ne-a spus că va continua să analizeze propunerile Energy Holding, Elsid Titu, Electrocarbon Slatina şi Alro pentru a lua o decizie în această săptămână.
Energia totală anuală contractată de Euro-PEC, EFT, Alpiq RomIndustries şi Alpiq RomEnergie este de circa 3,8 TWh. Teoretic, din această cantitate, Hidroelectrica poate vinde pe pieţele OPCOM doar un sfert (suntem trecuţi de jumătatea anului şi mai avem şi forţa majoră).
Denunţarea tuturor contractelor cu traderii de energie era un scenariu care circula în piaţă de joi, când Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a discutat situaţia Hidroelectrica. Vineri, ministrul Economiei a anunţat că furnizorii cu care Hidroelectrica renegociază contractele bilaterale directe au avut o poziţie refractară faţă de creşterea preţurilor şi reducerea cantităţilor, cu două excepţii. În acest context se preconizează că nu se va ajunge la o înţelegere cu traderii de energie, urmând ca, până la finalul lunii iulie, să fie denunţate contractele, a mai spus Chiţoiu.
Pagubele Hidroelectrica, în urma derulării contractelor bilaterale directe, se ridică, potrivit domniei sale, la 4,5 miliarde lei pentru perioada 2002-2012.
Administratorii Hidroelectrica au declarat, în repetate rânduri, că nu acceptă la negocieri preţuri sub 180-200 de lei/MWh, în funcţie de cantităţi şi condiţiile de plată. În eventualitatea denunţării contractelor, energia va fi scoasă la vânzare pe pieţele OPCOM.
Astfel, ţinta administratorilor companiei de a maximiza profiturile prezintă riscul ca energia licitată să aibă preţuri minime de pornire aproape de nivelul practicat în producţia termo. În această ipoteză, cererea mare de energie din acest an va face ca numeroşii participanţi să escaladeze preţul de pornire la un nivel care să depăşească mult valoarea de 220 de lei/MWh (preţ mediu actual pe piaţa PCCB a OPCOM).
Toată această energie scumpă va ajunge la consumatorii industriali, generând inflaţie, pierderi, şomaj sau poate faliment pentru companiile care nu s-au eficientizat şi retehnologizat.
Până acum, administratorii companiei nu au dat emoţii mari pieţei, solicitând un tarif bun pentru energia hidro licitată la ore de vârf (189 de lei/MWh). Licitaţiile au escaladat preţul la 256 de lei/MWh, un nivel foarte bun pentru energia de vârf, care atinge adesea cotaţii spot de 300-400 de lei/MWh.

Sursa: Hotnews

............................................................................

Suntem un grup de entuziasti, majoritatea voluntari, care consideră că

presa nu este doar o ”gura de iad”

iar libertatea de exprimare NU este libertatea de a minți ci

LIBERTATEA DE A AFLA SI A SPUNE CAT MAI MULT ȘI MAI DES ADEVARUL.

Cei care controleaza presa

(intrega presa se afla in mana unor particulari cu conexiuni aproape clare)

urmaresc sa genereze agitatie, violenta, sa faca publicitate sexualitatii desantate si practicilor sexuale deviante, sa glorifice lipsa de educatie,

sa afecteze pacea fireasca intre cetatenii romani de etnie romana si cei de etnie maghiara,

sa foloseasca minoritatile etnice si sexuale pentru a discrimina majoritatea si a o controla.

Toate acestea se desfasoara conform unui plan intocmit cu precizie si pe care chiar și unii masoni, scarbiti de mizeria care erau pusi sa o faca de catre superiorii masoni, l-au deconspirat.

Ce putem face? Sa ne informam corect, sa fim prietenii si binevoitori unii cu altii, sa ne educam si sa ne unim pentru a face binele.

Cel mai bun ajutor pe care il puteti oferi este

share pe facebook,

înscriere în lista de prieteni,

like pe pagina noastră rostirea și

răspândirea orice prin mijloace proprii a acestor informații !

............................................................................ .