.............................................................................

...cel mai bun ajutor pentru valoarea acestor informații primite este share pe facebook... și oriunde altundeva !

............................................................................

Anul trecut am călătorit vreme de două săptămâni prin satele româneşti din sudul Basarabiei, Bugeacul sau regiunea Odesa a Ucrainei, după cum mai este cunoscută zona. Impresiile adunate în această călătorie alături de colegul Cătălin Vărzaru le-am reunit într-un volum care poartă acelaşi titlu cu acest articol. Cumva un ciclu de viaţă al acestui volum s-a încheiat prin lansarea organizată la Bucureşti în seara zilei de marţi. Am reuşit să vedem cu ochii noştri satele româneşti din Bugeac, am redactat şi tipărit volumul, l-am lansat şi adus la cunoştinţa publicului – iar toate acestea nu ar fi fost posibile fără sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, al colegilor mei de la portalul de ştiri www.ziuaveche.ro şi al nenumăraţilor prieteni care şi-au adus propria contribuţie.

Multă lume m-a întrebat care este rostul acestei cărţi. Are un singur rost: să spună adevărul despre ceea ce se întâmplă cu românii din Ucraina. Să fie un semnal, un strigăt. Am vrut să redăm realitatea din Bugeac aşa cum este ea, şi nu cred că termenul de purificare etnică este mult prea dur. Am călătorit două săptămâni prin sudul Basarabiei fără să am nevoie de translator, peste tot unde am întâlnit unul dintre cei 124.000 de „moldoveni” înregistraţi de autorităţile ucrainene m-am înţeles cu el vorbind limba mea maternă, limba română.

O primă constatare: nicăieri nu a prins mai bine teoria moldovenistă ca în Bugeac. O umbră ameninţătoare a autorităţilor pluteşte peste tot – o ameninţare neclară şi nedefinită, dar pentru toţi este cert că li se poate întâmpla ceva neplăcut în orice moment. Un exemplu: în vara anului 2010 a fost dărâmat monumentul lui Lenin din oraşul Reni, iar un parlamentar ucrainean a sărit să îi acuze pe „naţionaliştii moldo-români”. În oraş toată lumea ştie că monumentul a fost dărâmat de nişte ruşi beţi care s-au gândit că ar fi ceva amuzant – însă ancheta poliţiei nu a ajuns la niciun rezultat, aşa că vinovaţi rămân „naţionaliştii moldo-români”. Cine să mai aibă îndrăzneala să îşi afirme identitatea românească? Şi acesta este doar un exemplu.

În rest, sunt încălcate toate prevederile tratatelor internaţionale la care Ucraina este parte. Limbă moldovenească sau românească – limba celor din Bugeac nu există aproape pe nicăieri în spaţiul public, administraţie, mass-media sau indicatoare rutiere. De la an la an se restrânge dreptul de folosire a limbii române în şcoli, de la an la an fondurile pentru localităţile româneşti scad în vreme ce Odesa prosperă şi se prezintă ca un oraş strălucitor.

Am auzit de multe ori în Bugeac că în perioada sovietică Chişinăul a fost un fel de Mecca a românilor din Bugeac. La Chişinău mergeau toţi cei care doreau să facă ceva, cât de puţin, pentru păstrarea identităţii românilor. Între timp, cumva şi Chişinăul a pierdut acest rol în mod aproape inexplicabil. Românii şi România au rămas în Bugeac la nivelul vulgatei sovietice, o veşnică ameninţare fascistă, de parcă românii ar fi mâncători de oameni. Însă Chişinăul ar putea face mult mai multe pentru românii din Bugeac – şi nu mă refer la promovarea moldovenismului, în această direcţie deja au fost aruncate prea multe seminţe otrăvite.

Sursa: Timpul.md

............................................................................

Suntem un grup de entuziasti, majoritatea voluntari, care consideră că

presa nu este doar o ”gura de iad”

iar libertatea de exprimare NU este libertatea de a minți ci

LIBERTATEA DE A AFLA SI A SPUNE CAT MAI MULT ȘI MAI DES ADEVARUL.

Cei care controleaza presa

(intrega presa se afla in mana unor particulari cu conexiuni aproape clare)

urmaresc sa genereze agitatie, violenta, sa faca publicitate sexualitatii desantate si practicilor sexuale deviante, sa glorifice lipsa de educatie,

sa afecteze pacea fireasca intre cetatenii romani de etnie romana si cei de etnie maghiara,

sa foloseasca minoritatile etnice si sexuale pentru a discrimina majoritatea si a o controla.

Toate acestea se desfasoara conform unui plan intocmit cu precizie si pe care chiar și unii masoni, scarbiti de mizeria care erau pusi sa o faca de catre superiorii masoni, l-au deconspirat.

Ce putem face? Sa ne informam corect, sa fim prietenii si binevoitori unii cu altii, sa ne educam si sa ne unim pentru a face binele.

Cel mai bun ajutor pe care il puteti oferi este

share pe facebook,

înscriere în lista de prieteni,

like pe pagina noastră rostirea și

răspândirea orice prin mijloace proprii a acestor informații !

............................................................................ .