.............................................................................

...cel mai bun ajutor pentru valoarea acestor informații primite este share pe facebook... și oriunde altundeva !

............................................................................

Dezbaterea de la TVR despre Rosia Montana in emisiunea ”Judecă Tu” a fost aproape echilibrată despre subiectul Roșia Montană,  astfel isi incepe Mihai Gotiu editorialul din Voxpublica

“Spun ”aproape” echilibrată cu mențiunea că ruperea echilibrului nu a fost cauzată de format ori de intervențiile moderatorului, ci de către reprezentanții guvernamentali. Dacă din partea lui Alexandru Pătruț, directorul Agenției Naționale de Resurse Minerale (ANRM), nu a fost vorba de nicio surpriză, Marin Anton și Vasile Timiș, secretari de stat în Ministerul Mediului, respectiv Ministerul Culturii, ai fi putut să rămâi perplex (dacă nu ai fi cunoscut antecedentele).

Mă întreb care a fost reacția românului mai puțin informat despre subiect când l-a auzit pe secretarul de stat de la Mediu (repet, de la Mediu) ridicând în slăvi cianura, sau pe cel de la Cultură lăudându-se cu banii pe care îi va primi din vânzarea (să-mi fie cu iertare, dar acesta este termenul corect) patrimoniului de la Roșia Montană. Atenție, e vorba de doi înalți funcționari publici, al căror rol este de a impune condiții, de a aplica legile în domeniu și de a monitoriza respectarea lor în cazul proiectului RMGC, nu de a căuta șmecherii și justificări prin care această legislație să fie eludată. După emisiunea de aseară cei doi ar fi trebuit să se prezinte la ministere cu demisia gata scrisă. Cu siguranță, cei de la RMGC îi vor aștepta cu câte un serviciu călduț la Roșia Montană.

De menționat, totuși, faptul că invitațiile de participare la emisiune au fost adresate șefilor lor ministeriali, Laszlo Borbely și Kelemen Hunor, în urmă cu două săptămâni. Cei doi n-au avut însă curajul să răspundă invitației.

Asupra majorității argumentelor ”pro” și ”contra” nu voi insista în mod deosebit. Le-am tratat pe larg pe VoxPublica în ultimii doi ani. Voi adăuga doar o sursă suplimentară (pe care nu am mai prezentat-o până acum), care face trimitere la două dintre problemele proiectului RMGC: locurile de muncă și siguranța giganticului baraj pentru iazul de decantare. Șeful RMGC, Dragoș Tănase, a halucinat, din nou, despre așa-sizele 6.000 de locuri de muncă generate de proiect. După ce am arătat că studiile de fezabilitate de pe site-ul Gabriel Resources vorbesc de mult mai puține (în jur de 350 de locuri de muncă directe, în exploatare, aproximativ 650 directe și indirecte pe perioada exploatării, și în jur de 1.200 în perioada de construcție, de 2-3 ani), și site-ul oficial al Primăriei Roșia Montană prezintă aceleași cifre (atenție: la începutul documentului se arată explicit că ”prezentarea e realizată de RMGC”). În planul strategic de dezvoltare al comunei Roșia Montană pe anii 2008-2013, scrie negru pe alb proiectul va crea ”1.200 de locuri de muncă pe parcursul etapei de construcție și aproximativ 650 de locuri de muncă în timpul etapei de exploatare” (facsimil 1).

În privința siguranței barajului, aceeași strategie arată că zona prezintă doi mari factori de risc natural: producerea de inundații de către pârâul Abrud și afluenții acestuia Corna (pe care se va afla barajul) și Roșia, respectiv alunecările de teren. ”Acestea sunt prezente la nivelul tuturor versanților, fiind în general vechi, parțial stabilizate” (facsimil 2).

Și un ultim amănunt despre emisiune. Dezbaterea a fost organizată în urma a numeroase solicitări transmise de către cetățeni. Așadar, se poate, TVR nu e chiar cu totul scăpată de sub controlul plătitorului de abonament.

***

Tot ieri, în mod surprinzător, clubul de fotbal CFR a anunțat, oficial, încetarea parteneriatului cu RMGC. “Având în vedere că parteneriatul clubului nostru în ceea ce priveşte închirierea de spaţii publicitare pentru Roşia Montană Gold Corporation a expirat la finalul anului 2011, am decis să nu prelungim acest contract. Ţinând cont de mesajele pe care le-am primit în acest sens de la o parte a suporterilor şi susţinătorilor noştri, s-a decis încetarea asocieri imaginii CFR 1907 Cluj cu RMGC”, a anunţat ieri CFR, pe site-ului oficial.

Într-o declarație pentru ”Ziua de Cluj”, reprezentanţii companiei RMGC au anunţat că parteneriatul cu gruparea clujeană s-a încheiat în ultima zi a anului trecut. “Parteneriatul dintre RMGC şi CFR Cluj a încetat la 31.12.2011. Le urăm succes în retur. Nu avem alte comentarii”, a anunţat compania minieră.

Da, ar fi frumos ca protestele suporterilor să fi fost cele care au influențat decizia oficialilor de la CFR. Doar că de aceste proteste ar fi trebuit să se țină cont anul trecut, când a fost semnat contractul, nu după ce acesta a expirat. În privința datei expirării contractului rămâne, de asemenea, un semn de întrebare. La sfârșitul lui februarie 2011, când a fost semnat parteneriatul, CFR și RMGC au anunțat că durata acestuia e ”de un an”, nu ”până la sfârșitul anului”. Faptul că anunțul vine ”după un an” de la semnarea contractului, nu la sfârșitul lui 2011 sau primele zile ale lui 2012, sugerează că, totuși, nu voința suporterilor a fost cauza rupturii, ci, mai degrabă, problemele financiare pe care le are RMGC (obligată să-și reducă cu aproape 40% capitalul social în octombrie 2011, pentru a-și plăti datoriile, și aflată încă în situație de dizolvare: cu activul net sub jumătate din capitalul social).

Modul în care au prezentat ruptura cei de la CFR e simbolic: arată cum vor fi tratați cei de la RMGC după ce-și vor încheia finanțările către diferite instituții și persoane 😉 .

***

UPDATE: Secretarul de stat în Ministerul Culturii Vasile Timiș și-a prezentat în această dimineață demisia. Informația a fost confirmată de către purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu. Acesta a declarat telefonic pentru VoxPublica că Vasile Timiș a invocat ”motive personale” și că demisia i-a fost acceptată.

............................................................................

Suntem un grup de entuziasti, majoritatea voluntari, care consideră că

presa nu este doar o ”gura de iad”

iar libertatea de exprimare NU este libertatea de a minți ci

LIBERTATEA DE A AFLA SI A SPUNE CAT MAI MULT ȘI MAI DES ADEVARUL.

Cei care controleaza presa

(intrega presa se afla in mana unor particulari cu conexiuni aproape clare)

urmaresc sa genereze agitatie, violenta, sa faca publicitate sexualitatii desantate si practicilor sexuale deviante, sa glorifice lipsa de educatie,

sa afecteze pacea fireasca intre cetatenii romani de etnie romana si cei de etnie maghiara,

sa foloseasca minoritatile etnice si sexuale pentru a discrimina majoritatea si a o controla.

Toate acestea se desfasoara conform unui plan intocmit cu precizie si pe care chiar și unii masoni, scarbiti de mizeria care erau pusi sa o faca de catre superiorii masoni, l-au deconspirat.

Ce putem face? Sa ne informam corect, sa fim prietenii si binevoitori unii cu altii, sa ne educam si sa ne unim pentru a face binele.

Cel mai bun ajutor pe care il puteti oferi este

share pe facebook,

înscriere în lista de prieteni,

like pe pagina noastră rostirea și

răspândirea orice prin mijloace proprii a acestor informații !

............................................................................ .